Mi az afázia? A rejtélyes betegség, amely véget vetett Bruce Willis karrierjének

Forrás: -
betegség Bruce Willis az afázia típusai tünetek stroke afázia mi az afázia magazin az afázia tünetei
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bruce Willis a legnagyobb akciósztárok egyike, akiről a szerepei alapján azt gondoltuk, hogy legyőzhetetlen. Egy különös nevű betegség azonban arra késztette, hogy március végén mindenki meglepetésére örökre búcsút intsen Hollywoodnak, és Willis bejelentette a visszavonulását.

Mi is az afázia?

Az afázia összefoglaló elnevezése mindazoknak a nyelvi és kommunikációs zavaroknak, amelyek agyi sérülés következtében jelentkeznek. Az illető képtelen lesz már úgy beszélni, mint régen, erre utal maga a név is, ugyanis az afázia görög eredetű szó, jelentése "beszédtelenség". Az afáziás betegnek romlik az artikulációja, beszéde akadozó lesz, és nehezére esik szavakkal kifejezni a gondolatait. Sokszor értelmetlen, érthetetlen szavakat, nyelvtanilag helytelen mondatokat alkot. Gyakran nemcsak a beszéd, hanem az olvasás- és íráskészség is sérül.

Mi okoz afáziát?

Az afáziát okozó agyi elváltozást kiválthatja egy baleset során szerzett nagy erejű, traumatikus sérülés, agyi érkatasztrófa (stroke), tumor, fertőzés vagy másfajta degeneratív betegség is. Fejsérülés vagy stroke esetében az afázia gyorsan kialakul, míg a daganat, demencia vagy fertőzés okozta elváltozás során csak lassan fejlődik ki.

Melyek az afázia tünetei?

Az agysérülés helye és kiterjedése meghatározza az afázia típusát, súlyosságát és a szimptómákat. Az afáziás betegek egyénenként eltérő tüneteket érzékelhetnek, melyeknek változó lehet az erőssége, a kommunikációs és beszédkészségre gyakorolt hatása.

Az afáziás beteg...

  • beszédének ritmusa megváltozik: felgyorsul vagy lelassul
  • nem találja a megfelelő szavakat
  • hibásan ejti ki a szavakat (pl. kihagy betűket)
  • nehezen tudja megismételni az elhangzottakat
  • nehézségbe ütközhet az olvasás, írás vagy számolás
  • beszéde nem követhető
  • nyelvtanilag helytelenül beszél
  • artikulációja sérül
  • bizonyos szót, szótagot vagy mondatot ismételget.

Kísérő tünetként megjelenhet a látászavar, fáradékonyság, hangulatingadozás, depresszió, gyengülhet a koncentrációs képesség, torzulhat a személyiség és megváltozhatnak az érzelmi reakciók. Súlyos esetben az afázia teljes beszédvesztést is okozhat.

Nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk az afáziás betegekkel Forrás: Shutterstock

Az afázia típusai

Amnesztikus afázia: A beteg képes a spontán beszédre, de szókincse leszűkül, egyszerű szavakra, közhelyekre korlátozódik. A folyamatos beszéd nem okoz különösen nagy problémát, mondatai érthetőek, de az ebben szenvedő beteg jellemzően nehezen találja a szavakat és általános kifejezésekkel helyettesíti azokat. Körülírással, mutogatással próbálja megértetni magát.

Szenzoros afázia: A beteg beszéde többnyire érthetetlen, tartalmilag követhetetlen. Gyakori a szócserélés, szóvégek elhagyása, véletlenszerű szóhasználat, mondatalkotási zavar. Nehézkessé válik a beszédmegértés, egyes esetekben a beteg akár képtelenné is válhat a beszédértésre. Az olvasási és íráskészség különböző mértékben károsodhat.

Motoros afázia: A beteg nem, vagy csak nehezen tudja kifejezni a gondolatai. Gondot okoz számára a személynevek, földrajzi helyek felidézése, gyakran a családtagok nevét sem képes kimondani. A motoros afázia esetében is sérül a spontán beszédképesség, a beszéd akadozhat, de a tartalma közepesen érthető marad. Gyakori a szótévesztés, szócsere és nyelvtanilag helytelenül fogalmaznak.

Totális afázia: A betegség legsúlyosabb formája, a beteget akár teljesen megfoszthatja a nyelv minden formájától. A beteg extrém esetben képtelenné válhat a spontán beszédre, csak bizonyos szótagokat, értelmetlen szófoszlányokat tud kimondani. A beszéde csak nehezen vagy egyáltalán nem követhető. Sérül a beszédértés és az írás-olvasás képessége, emellett a beteg a saját nevét, lakcímét sem tudja megmondani. A betegség következtében kialakulhat depresszió, hangulatingadozás, romlik a teljesítőképesség, figyelemzavar léphet fel.

Az afázia kezelése

Az afázia különféle logopédiai terápiákkal jól kezelhető, a fejlődés mértéke azonban nagyban függ a sérülés súlyosságától, az egyén életkorától, nemétől és elszántságától. A betegnek ugyanis újra kell tanulnia bizonyos beszédfunkciókat, szavakat, a mondatalkotást, esetenként az írást és az olvasást.

Az afáziás beteg állapotát jelentősen javíthatja, ha a környezete megértő és türelmes. Mivel romlik a beszédértés, beszéljünk lassabban, ha kell, ismételjük meg többször is a mondatokat, esetleg fogalmazzunk másképpen. Törekedjünk a rövid mondatokra, az egyszerű szóhasználatra. Segíthet, ha van nálunk papír és ceruza, hogy a beteg lerajzolhassa azt, amit szavakkal nem tud kifejezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.