Majomhimlő Magyarországon: így vélekedik a kórról Rusvai Miklós

Forrás: Science Photo Library via AFP/THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Thom Leach / Science Photo Libra -
betegség járvány pandémia Szlávik János Rusvai Miklós majomhimlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ami eddig távolinak tűnt, az mostanra már hozzánk is elért: hazánkban is van már majomhimlős beteg. 

Rusvai Miklós virológus a majomhimló magyarországi megjelenésével kapcsolatban nyilatkozott:

„Abszolút nem meglepetés, hogy a majomhimlő fertőzés megjelent Magyarországon is. Már én is mondtam tíz napja, hogy elképzelhető, hogy nálunk is van majomhimlő fertőzött beteg, éppen azért, mert hosszú a betegség lappangási ideje. Tehát abban az időben ez a fertőzött személy már itthon volt, és hordozta a vírust. De nem csak én, hanem dr. Szlávik János is előrevetített annak a valószínűségét, hogy mi sem fogjuk megúszni. Nekünk szakembereknek egy csöppet sem meglepetés a mostani hír, miután az európai országok túlnyomó többségében diagnosztizálták már fertőzést. Csak idő kérdése volt, hogy megjelenjen nálunk is" - mondta el a Ripostnak, hozzátéve, hogy ennek a vírusnak a fertőzőképessége jóval alulmarad a koronavíruséhoz képest.

Majomhimlő vírus Forrás: Science Photo Library via AFP/THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Thom Leach / Science Photo Libra

Úgy fogalmazott:

„Ijedtségre semmi ok! Nem kell pánikolni! Amennyire tudom, nem úgy tűnik, hogy ez az eset súlyosabb lenne, mint a többi európai eset, amelyek közül eddig már egy része gyógyult, minden következmény nélkül."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.