A zuhany alatti pisilés veszélyesebb, mint gondolnánk! Az orvosok azt kérik, hagyjunk fel vele

Forrás: Shutterstock -
vizelési inger uroginekológus zuhany tanács Tiktok pisilés vizelés zuhanyzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha beismerjük, ha nem, a férfiak és a nők is szoktak könnyíteni magukon zuhanyozás közben. Míg a férfiak esetében nem "természetellenes", ha állva pisilnek, a nőknél komoly veszéllyel is járhat mindez.

Ha valaki rendszeresen pisil zuhanyozás közben, akkor arra edzi az agyát, hogy bármikor, amikor vízcsobogást hall, kiengedje a vizeletet. Ez elsőre nem tűnhet nagy problémának, ám egy idő után már a mosogatás közben folyó csapvíz, az eső hangja vagy a pohárba töltött víz is beindíthatja az ürítési reakciót – állítja dr. Teresa Irwin.

Ez az úgynevezett feltételes reflex, amelyet először Ivan Pavlov figyelt meg a híres, kutyákon végzett kísérlete során. Minden etetés előtt megnyomott egy csengőt, így egy idő után az állatok elkezdték társítani a hangot a táplálék érkezésével. Ez azt eredményezte, hogy már akkor beindult náluk a nyáltermelés, amikor meghallották a csengőt.

Forrás: Shutterstock

A doktornőhöz hasonló véleményen van egy medencefenék terapeuta is. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas szerint a nőket nem úgy tervezték, hogy állva pisiljenek. Ezzel ugyanis gyengül a medencefenék izomzata, a hólyag sosem fog megfelelő módon kiürülni, ez pedig együttesen szivárgási problémákhoz vezethet.

A szakértők szerint a nőknek mindenképp ülve kell pisilniük, de a férfiaknak sem árt, ha nem állva ürítenek magukon. Egy nőgyógyász pontosan elmondta, mi a vizelés szempontjából legideálisabb testhelyzet.

Üljünk le a vécére, a térdeink nézzenek előre és mindkét talpunk érintse a talajt. Ez elősegíti a comb- és medenceizmok ellazulását. Tovább segíthetjük a hólyag kiürülését, ha kissé előredőlünk, a könyökünket a térdünkre tesszük, úgy mintha olvasnánk – áll a Daily Mail cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.