Bár kifejezetten kellemes érzés a fültisztító pálcika használata, veszélyes is lehet.

A fülzsír eleve nem annak a jele, hogy a fül koszos lenne, hiszen ez egy természetes dolog. A fülzsírt a hallójárat sejtjei termelik, és teljesen természetes olajos anyagokból áll, ráadásul egyfajta gátként működik, ami megvéd attól, hogy a káros baktériumok bejussana a hallójáratba. Ezek az olajok idővel összekeverednek a különböző szennyeződésekkel, az izzadsággal, az elhalt bőrsejtekkel, és tulajdonképp ezt pucoljuk ki a fültisztító pálcikával.

fültisztító pálcikaForrás: Thinkstock

A fül mindemellett öntisztító, de ha már felhalmozódott a fülviasz, és fáj a fejünk, vagy esetleg nehezen hallunk, érdemes kitisztítani - de nem fültisztító pálcikával, mivel azok használatával csak még mélyebbre nyomjuk a viaszt, ami rosszabb esetben halláskárosodást is okozhat - írja a The Sun.

Azonban, ha mégis ki akarjuk tisztítani a hallójáratainkat, van más megoldás is, például a fülcseppek, a szódabikarbóna-oldat vagy az olívaolaj.

A folyékony oldatok segítik a fülzsír hígítását, amitől lebomlik, és magától távozik a fülből. Ezek használata sokkal biztonságosabb, és kíméletesebb a fülnek, és már néhány használat után érezhető a változás.