Íme, a lista a koronavírus ellen engedélyezett készítményekről

Forrás: -- -
lista vakcinák Európai Gyógyszerügynökség Gyógyszerek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról, és terápiás készítményekről a rendelkezésre álló készletek biztosítása érdekében - tájékoztatott az uniós gyógyszerügynökség szerdán.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség közleményében azt írta: a lista segít figyelemmel kísérni a készítmények kínálatának és keresletének alakulását, és jelzi a gyógyszerek és oltóanyagok lehetséges, vagy tényleges hiányát.

A jegyzékben szereplő gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének jogosultjai kötelesek rendszeresen tájékoztatni a gyógyszerügynökséget a vonatkozó információkkal, beleértve a készítmények lehetséges vagy tényleges hiányát, a rendelkezésre álló készletekre vonatkozó adatokat, illetve a kínálatot és a keresletet érintő előrejelzéseket.

Íme a lista a koronavírus ellen engedélyezett készítményekről Forrás: --

A tagállamok emellett rendszeres jelentéseket fognak készíteni a készítmények iránti becsült keresletről, amely lehetővé teszi majd a gyógyszerügynökség számára, hogy megfelelő uniós szintű intézkedéseket javasoljon az Európai Bizottságnak a gyógyszerek és oltóanyagok hiányának megelőzésére.

A lista nem helyettesíti az oltásra és a koronavírus-fertőzés okozta betegség kezelésére vonatkozó nemzeti iránymutatásokat - közölték.

A most első alkalommal közzétett listán tizennégy készítmény található.

A dokumentumban szerepel a BioNTech/Pfizer vállalatok Comirnaty nevű oltóanyaga, a Janssen Jcovden nevű vakcinája, a Novavax Nuvaxovid oltóanyaga, a Moderna Spikevax vakcinája, valamint az AstraZeneca Vaxzevria oltóanyaga. A gyógyszerek között a Xevudy, a Veklury, a Ronapreve, a RoActemra, a Regkirona, a Paxlovid, a Kineret, az Evusheld nevű készítmény, valamint egy Dexamethasone tartalmú gyógyszer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.