A koronavírus különféle mutációit mind jól ismerhetjük, ugyanis neveiket a görög ábécé betűi után kapták, de mindegyik rendelkezik egy-egy külön jelzővel is, attól függően, melyik országban mutatták ki elsőként.

Az elmúlt hónapokban az omicron és változatai okozták a legtöbb megbetegedést, nemrég viszont felfedezték a koronavírus legújabb mutációját Indiában. A gyorsan terjedő variáns a már jól ismert omicron "rokona", azt azonban nem tudni, hogyan viszonyul a többi, korábban beazonosított társváltozathoz.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A koronavírus legújabb mutációja a Centaurus nevet kapta, mely Indián kívül megjelent további kilenc országban, köztük az Egyesült Királyságban is. A tudósok szerint még korai lenne megmondani, valójában mennyire fertőzőképes ez a variáns, és milyen súlyos megbetegedéseket okoz, ugyanis még mindig a korábbi variánsok dominálnak a világban.

A szakemberek viszont nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a Centaurus átveszi majd a domináns törzs szerepét és akkor ez hozhatja el a hatodik hullámot – írja a Sun.