A világ számos helyén, köztük Magyarországon is nő a koronavírussal fertőzöttek száma. Miközben tavaly nyáron szinte megszűnt a covid, most mégis egyre több a beteg. A neves szakértő elárulta, minek köszönhető a mostani hullám és mire számíthatunk a közeljövőben.

Jelenleg az omikron és variánsai okozzák a legtöbb megbetegedést, azonban bizakodásra adhat okoz, hogy ez a variáns a korábbiakhoz képest csak kis mértékben mutálódik. Rusvai Miklós szerint ennek az az oka, hogy a szervezetünk a harmadik évben már kezd hozzászokni a koronavírushoz, köszönhetően a megbetegedéseknek és az oltásoknak.

A koronavírus nyári hulláma felívelő szakaszban van, azonban a szakértő jóslata szerint július utolsó hetében tetőzhet a járvány. Rusvai úgy véli, ez még nem a hatodik hullám volt, inkább csak egy "hullámocska", amely a lazításoknak is köszönhető.

Forrás: YouTube

Az előző két nyáron nem voltak nagy tömegrendezvények, nem voltak fesztiválok, tüntetések, míg most nincsenek korlátozások, már szinte senki nem kéri az oltottsági igazolványokat sem. Most úgy éljük az életünket, mint három éve, és ezt a vírus egy kicsit kihasználja

– mondta a Blikk kérdésére a vírusszakértő, aki szerint ősszel már várhatóak szigorítások, de közel sem lesznek olyan mértékűek, mint korábban. A maszkhasználat viszont fontos lenne, nemcsak a kórházakban, hanem a tömegközlekedési eszközökön is.