Megváltoztak a majomhimlő tünetei: jelentős a különbség az eredeti és a jelenlegi megjelenés között

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin -
betegség tünetek egészség majomhimlő változás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ma közzétett tanulmány szerint fontos különbségeket azonosítottak a majomhimlő tüneteiben a jelenlegi járványhelyek és az endémiás régiók korábbi járványainál jellemző tünetek között.

Az eredmények egy londoni fertőzőközpontban 2022 májusa és júliusa között 197 megerősített majomhimlős eseten alapulnak. Az általuk leírt gyakori tünetek, köztük a végbélfájdalom és a péniszduzzanat (ödéma) eltérnek a korábbi járványokban leírtaktól.

Folyamatosan vizsgálják az új eseteket Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a klinikusok vegyék fontolóra a majomhimlő fertőzését azoknál a betegeknél is, akiknél ez a tünetek jelentkeznek, és azt mondják, hogy "azoknál a betegeknél, akiknek igazoltan majomhimlő fertőzésük van kiterjedt péniszléziókkal vagy súlyos végbélfájdalommal, megfontolandó a folyamatos felülvizsgálat vagy a fekvőbeteg-kezelés".

A tanulmányban 197 férfibeteg vett részt. Minden beteg bőrén vagy nyálkahártyáján jelentkezett elváltozás, leggyakrabban a nemi szerveken vagy a perianalis területen.

A betegek többsége (86%) szisztémás (az egész testet érintő) betegségről számolt be. A leggyakoribb szisztémás tünetek a láz (62%), a nyirokcsomók duzzanata (58%), valamint az izomfájdalmak és fájdalom (32%) voltak.

És, ellentétben a meglévő esetleírásokkal, amelyek azt sugallják, hogy a szisztémás tünetek megelőzik a bőrelváltozásokat, a betegek 38%-ánál a nyálkahártya-elváltozások megjelenése után alakultak ki szisztémás tünetek, míg 14%-nál szisztémás jellemzők nélküli elváltozások jelentkeztek.

Összesen 71 beteg számolt be végbélfájdalomról, 33 torokfájásról és 31 péniszödémáról, míg 27-nél száj-, 22-nél magányos elváltozás, 9-nél pedig duzzadt mandula.

A szerzők megjegyzik, hogy a magányos léziók és a duzzadt mandulák korábban nem ismertek a majomhimlő fertőzés tipikus jellemzőiként, és összetéveszthetők más állapotokkal - írja az EurekAlert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.