Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek

Forrás: Twitter / Updatednews -
Spanyolország majomhimlő áldozat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Spanyolországban - derül ki az egészségügyi minisztérium szombati járványjelentéséből.

Az első majomhimlővel fertőzött spanyolországi - egyben európai - beteg halálát pénteken jelentették be, részletek közlése nélkül.

Az egészségügyi minisztérium szombaton sem közölt részleteket a halálos áldozatokról. A spanyol média úgy tudja, hogy az első áldozat Valencia tartományban hunyt el agyvelőgyulladásban, a majomhimlő okozta szövődményben.

Európában ez az első két ismert, majomhimlő okozta haláleset. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-ai jelentése összesen öt halálesetről tudott, kizárólag Afrikában. Később Brazíliából jelentették egy páciens halálát.

Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Forrás: Twitter / Updatednews

A spanyol minisztériumi jelentés szerint eddig 4298 esetben igazolták a fertőzést a dél-európai országban, és az azonosított 3700 páciens közül 120-an kerültek kórházba. A páciensek 82 százaléka szexuális úton kapta el a majomhimlőt.

A fertőzöttek között 10 hónapos és 88 éves beteg is van. A vírus az ország minden tartományában megjelent, a legnagyobb mértékben Madridban és Katalóniában, 1600 és 1400 diagnosztizált esettel.

A WHO július 23-án jelentette be, hogy a több mint 70 országban megjelent majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár "rendkívüli helyzetet" eredményezett, amelyet álláspontja szerint emiatt mostantól globális vészhelyzetnek kell tekinteni.

Habár a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott járványt az afrikai földrészen kívül. A hatóságok csak idén májusban figyeltek fel az európai, észak-amerikai és ázsiai fertőzési hullámokra.

Mivel Spanyolország jelenleg az egyik leginkább érintett ország, elsőként kapta meg az uniós Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságon (HERA) keresztül az Imvanex nevű, feketehimlő elleni védőoltás 5300 adagját, mert tapasztalatok szerint az oltóanyagot eredményesen alkalmazzák a majomhimlő esetében is.

A központi uniós beszerzésből érkezett a majomhimlő kezelésére használt Tecovirimat nevű vírusellenes készítményből is. Az antivirális szert elsősorban azoknál a betegeknél alkalmazzák, akiknél a kór súlyos tüneteket okoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.