Megszólalt egy majomhimlős férfi: borzalmas élményekről mesélt

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin -
majomhimlő tünetei Tpoxx majomhimlő Tecovirimat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába kérte orvosaitól a kezelést, nem akarták neki megadni, de végül sikerült kiharcolnia azt a gyógyszert, ami szinte csodákat tett vele.

Brian McKenna az egyike annak a 134 massachusettsi embernek, akik igazoltan megfertőződtek a majomhimlővel az Egyesült Államok ezen régiójában. A férfi először csak pattanásnak hitte az ajkán megjelenő kiütést, de alig néhány nap alatt egy tucatra nőtt a kelések száma. A kiütések gyors ütemben kezdtek terjedni a testén, legfőképpen az arcán és a nyaka környékén.

McKenna orvosa megerősítette a férfi gyanúját, miszerint elkapta a majomhimlőt és el is indította az oltáshoz szükséges eljárást, de végül mégsem kaphatta meg a vakcinát a tünetei miatt. Brian ekkor arról érdeklődött, milyen egyéb kezeléseket vehetne igénybe, mire közölték vele, hogy nincs semmi más. A férfi szerint egyszerűen nincsenek felkészülve az orvosok erre a betegségre.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin

A férfi valahogy tudomást szerzett a Tpoxx-ként ismert Tecovirimat nevű gyógyszerről, mely az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint a feketehimlő, a majomhimlő és a tehénhimlő vírusfertőzések kezelésére javasolt zselatin kapszula. Brian megkérdezte az orvosait, megkaphatná-e ezt a gyógyszert, de mivel tüneteit túl enyhének ítélték, ismét falakba ütközött.

Ekkor fotókat készített a kiütéseiről, elküldte azokat a helyi egészségügyi hatóságoknak, akik rögtön előírták számára a Tpoxx-kezelést. A kiütései szinte azonnal gyógyulni kezdtek, ahogy elkezdte szedni a gyógyszert – írja a Chron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.