5 meglepő ok, hogy miért tér mindig vissza a hüvelygombád

hüvelygomba candida hüvelyfertőzés magazin egészség micovag2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden létező gyógymódot kipróbáltál, időről időre mégis gombás hüvelyfertőzésed lesz? Lehet, hogy olyan probléma áll a háttérben, amely fölött eddig valahogy elsiklottál.

A hüvelyflóra egyensúlyáért többféle mikroorganizmus felel, köztük kiemelt szerepet kapnak a tejsavtermelő baktériumok, más néven Lactobacillusok. Ezek a kis élőlények a hüvelyfalban termelődő szénhidrátokat bontják le tejsavvá, így biztosítják a vagina ideális kémhatását. A savas közeg nem kedvez a kórokozóknak, ám ha ebben a kifinomult rendszerben zavar támad, a káros baktériumok és gombák gyorsan elszaporodhatnak.

Hüvelygombát leggyakrabban a Candida albicans elszaporodása okoz Forrás: Shutterstock

A hüvelygombát a Candida nevű gombatörzsek, leggyakrabban a Candida albicans túlzott szaporodása okozza. Ezek az élesztőgombák sok esetben megtalálhatóak az egészséges hüvelyben is. Ha azonban kóros mennyiségben vannak jelen, jellegzetes panaszokat idéznek elő. Általában az alábbi tünetek jelentkeznek hüvelygomba-fertőzés esetén:

  • szinte szagtalan, fehér, túróra, szétázott zsebkendőre vagy aludttejre emlékeztető folyás
  • viszketés, irritáció
  • a hüvelybemenet és a szeméremajkak kivörösödése, duzzanata
  • fájdalmas közösülés
  • égő, csípő érzés vizeléskor

Statisztikai adatok alapján a nők háromnegyede megtapasztalja élete során ezeket a kellemetlenségeket, még akkor is, ha nem él szexuális életet.

A gomba ugyanis nemcsak a nemi együttlét során terjedhet át egyik félről a másikra, hanem a szervezet egészséges működésének zavara is előidézheti a fertőzést. A visszatérő hüvelyi Candida-fertőzést általában az alábbi tényezők okozhatják:

Túltolod az intim tisztálkodást

Hacsak az orvosod nem rendel el számodra speciális folyadékkal való hüvelyöblítést, inkább ne kísérletezz a drogériákban kapható termékekkel, pláne, ha egyébként semmi bajod! A rendszeres irrigálás nemcsak az esetlegesen pangó váladékot vagy menstruációs vért mossa ki, hanem a jótékony bacilusaidat is. Hiába érzed magad ideiglenesen tisztábbnak az öblítéseket követően, hosszú távon csak a kórokozók munkáját támogatod.

Illatozol ott, ahol nem kéne

A mesterséges illatanyagokkal telepakolt intim mosakodók, nedves törlőkendők, síkosítók és társaik felboríthatják az egészséges hüvelyflórát, így érdemes ezektől távol tartanod magad. Ha úgy érzed, nem vagy elég friss odalent, nem az a megoldás, hogy erősen parfümözött készítményekkel elnyomod a kellemetlen aromákat.

Ilyen esetekben mindenképp kérd nőgyógyász segítségét, még akkor is, ha egyébként a furcsa szagon kívül nem tapasztalsz fájdalmat vagy kellemetlen tüneteket! Lehet, hogy csak egy kis egészségügyi finomhangolás hiányzik az áhított üde illathoz.

Kérd nőgyógyász segítségét, akkor is, ha csak furcsa szagot tapasztalsz, fájdalmat nem Forrás: Shutterstock

A hormonjaidban van a hiba

Ha már rengeteg gombaölő hatású gyógyszert, kenőcsöt kipróbáltál, két kúra között pedig probiotikus készítményekkel kísérelted meg visszatelepíteni a vaginádba a Lactobacillusokat, mégis rendszeresen visszatér a fertőzés, érdemes beiktatnod egy laborvizsgálatot.

A diagnosztizálatlan cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia elősegítheti az élesztőgombák elszaporodását a szervezetben, így a hüvelyedben is. A kórosan magas vércukorszint sajnos kiváló táptalajt biztosít a Candidának, ráadásul a fenti egészségzavarok a szövetek védekezőképességét is gyengítik, így még inkább hajlamosítanak a fertőzésekre.

A partnered a ludas

Nem kell azonnal hűtlenségre gyanakodnod, ha a kellemetlen tünetek megjelenése általában szexuális együttléteitekhez köthető. Mivel a Candida-túlszaporulat egészséges férfiaknál ritkán okoz nemi szervi szimptómákat (általában cukorbetegség, legyengült vagy gyógyszerek által elnyomott immunrendszer esetén jelentkeznek a panaszok), a párod talán nem is sejti, hogy ő ránt mindig vissza a hüvelygomba poklába.

Az is lehetséges, hogy úgynevezett pingpongfertőzés áldozatai vagytok, tehát oda-vissza passzolgatjátok egymásnak a betegséget, hiszen a partnered tünetmentessége miatt az nincs rendesen kikezelve. Egy alapos kivizsgálással, illetve mindkettőtök részére személyre szabott kúrával azonban elejét vehetitek az állandóan kiújuló hüvelygombának.

Nem passzol hozzád a fogamzásgátlód

Nem véletlenül létezik ezerféle antibébigyógyszer, hiszen minden nő szervezete másképp működik. Ha a természetes ciklusodat megzavarja egy túl magas hormontartalmú készítmény, felborulhat a hüvelyflórád.

Ha túl magas a fogamzásgátlód hormontartalma, felborulhat a hüvelyflórád egyensúlya Forrás: Shutterstock

Bár a hüvelyfal glikogéntermeléséhez elengedhetetlen az egészséges mennyiségű ösztrogén jelenléte a testedben, ha ezt egy gyógyszer megsokszorozza, a vaginád nemcsak a Lactobacillusok, hanem a gombák táplálásához is elegendő szénhidrátot termel majd. Ennek kóros Candida-szaporulat lehet a vége, ezért fontos, hogy mielőtt elkezdesz szedni vagy alkalmazni egy bizonyos hormonális fogamzásgátlót, ragaszkodj a teljes körű kivizsgáláshoz!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.