Súlyos betegség miatt nőtt szakálla a nőnek, az emberek mégis támadják

szakállas nő PCOS Tiktok hormonális betegség szőrnövekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az angol Anette-nek egy hormonális betegség miatt nő szőr az arcán. Az emberek válogatott sértésekkel bántják.

Anette Lawrence-t még 1993-ban, 19 éves korában diagnosztizálták PCOS-sel. A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma egy hormonális betegség, amely minden tizedik nőt érint, azonban csak minden ezredik hallott róla. A betegség többek között csökkenti a teherbeesés esélyét, és ciszták keletkezéséhez vezet a petefészekben. Egyéb tünetei közé tartozhat a tesztoszteron szint megemelkedése, ami például fokozza a szőr növekedését olyan helyeken is, ahol egy egészséges szervezetű nőnél nem lenne indokolt.

Az angol nőnél harmincéves kora körül kezdtek erősödni a tünetek, és bár próbálkozott elektrolízissel és lézeres szőrtelenítéssel is, 40 éves korára már kénytelen volt elkezdeni borotválkozni is.

Lawrence 2018-ban vett magának egy Luna nevű papagájt, és szerette volna megosztani a vele való élményeit a TikTokon, de cserébe csak rengeteg bántást kapott.

@thenamesluna_conure PCOS is a very serious condition that affects 1 in 10 women worldwide. It is important that we get information about PCOS to everybody who needs to hear about it. The more awareness that is raised about PCOS, more people can be helped. More education and training is needed for doctors to be able to help people with PCOS as well. ##pcos ##pcosawareness ##beard4pcos##pcoswarrior##pcosfertility##veritypcos♬ original sound - The names Luna

Végül Lawrence abbahagyta egy időre a szőrtelenítést, és októberben szakálla leborotválásával 2000 fontot (körülbelül 900 ezer forintot) gyűjtött a Verity nevű jötékonysági szervezet számára, amely a PCOS-ben szenvedő nőkön segít.

Anette fontosnak érezte, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a nő arcán a szőr nem választás kérdése. Erre a betegségre nincs gyógymód. A teljes életmódváltás tud segíteni, de a hatékonysága még ebben az esetben is igen eltérő lehet - írja a Newsweek.

Kulcsár Edina már korábban, a terhességei előtt is beszélt arról, hogy PCOS-el küzd, azonban az elmúlt években szerencsére elkerülték a kellemetlen tünetek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.