Az utóbbi hetekben egyre többen jelentkeznek a háziorvosuknál influenzaszerű betegségtünetekkel, és a gyerekek körében is terjednek a megfázásos tüneteket okozó betegségek. Orrfolyás, torokfájás, fülgyulladás - néhány tünet, ami könnyen ágynak dönti az embert, akár kicsi, akár nagy. Vírus ellen nincs orvosság, a szervezetünk magától leküzdi a kórokozókat, ám támogatni azért ér. Például infrázssal - de csak okosan!

Mielőtt a lényegre térnénk - hogyan és miképp hat az infravörös fény a szervezetünkre -, érdemes tisztázni néhány tényt. 

Mi az az infravörös fény?

Az infravörös fény egy elektromágneses sugárzás, melynek a természetes vagy látható fénynél nagyobb a hullámhossza: míg a látható fény hullámhossza a 380 és 760 nanométer közötti tartományban van, az infravörös fény hullámhossza 760 és 1 millió nanométer között található. Frekvenciája azonban jóval kisebb a természetes fényhez képest, ahogy a neve is mutatja: az elektromágneses spektrumban a látható fény legkisebb frekvenciájú, vörös színű összetevőjének a tartománya alatt található. 

Mivel az infravörös fény nem ionizáló sugárzás, így az UV-sugárzással ellentétben nem veszélyes a szervezetre, viszont számos hasznos tulajdonsága van, mint például az, hogy képes több centiméter mélyen a szövetekbe hatolni és felmelegíteni azokat. Ezt a felmelegítő "hősugárzó" hatást használhatjuk ki és fel az infralámpa használatával. 

Az infravörös fény képes több centiméter mélyen a szövetekbe hatolni és felmelegíteni azokatForrás: Shutterstock/Absolutimages

Mire jó az infralámpa? 

Először is jó, ha tudjuk, hogy nem gyógy- és/vagy csodaszer, de nagyon hasznos eszköz a kezelés, gyógyulás felgyorsításában, az alkalmazott terápia kiegészítéseként

Tehát, ahogy fentebb írtuk, az infralámpa hatására azon a területen, ahova a fényét irányítjuk, nemcsak a bőr melegszik fel, hanem alatta a nyálkahártya és szövetek is, az erek kitágulnak, aminek a hatására felgyorsul a vérkeringés, több oxigén és tápanyag jut el a kezelt területre; például felső légúti betegségek esetén könnyebben ürülnek a kórokozókkal teli váladékok is. 

Ám az infralámpa nemcsak légúti panaszok esetén segíthet: gyógyítja a sérült vagy túlterhelt izomszöveteket is, csökkenti bennük a gyulladásos folyamatokat, de a bőrt alkotó kollagén és fibronektin képződését fokozva elősegíti, gyorsítja a sebgyógyulást is. 

Tehát alkalmazhatjuk arcüreggyulladás, fülfájás, megfázás, influenza, orrdugulás, torokfájás, izomgörcsök, izomhúzódások és sebek kezelésére is.

Az infralámpa nemcsak légúti panaszok esetén segíthet: gyógyítja a sérült, vagy túlterhelt izomszöveteket isForrás: Shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz

Hogyan használjuk? 

Naponta több alkalommal, rövid ideig érdemes az infralámpát használni, a szemeinket védve a fényétől. 

Nem mindegy, hogy gyereken vagy felnőttön alkalmazzuk, mely területet kezeljük, de általánosságban elmondható, hogy alkalalmanként 10-20 percnél tovább nem javasolt a kezelés, a fényforrást pedig a kezelt területtől 15-20 centiméterre érdemes elhelyezni.

 

Ha túl sokszor, a javasoltnál hosszabb ideig teszed ki a bőrödet az infravörös lámpa fényének, az égési sérülést, felhólyagosodást és a maradandó foltosodást okozhat.   

 

Naponta több alkalommal, rövid ideig érdemes az infralámpát használni, a szemeinket védve a fényétőlForrás: Shutterstock/Puhhha

Miben más egy gyermek kezelése?

Az el nem távolított, pangó, fertőző orrváladék nagyon könnyen az orrmelléküregekbe és a középfülbe jut, és ott gyulladást okoz, márpedig a gyerekek nem mindig tudják alaposan kifújni az orrukat, és az állapotukról sem képesek még pontos visszajelzést adni. Így a náthából könnyen lehet arcüregggyuladás vagy középfülgyulladás. Ezt megelőzendő, a gyulladás első jeleinél érdemes bevetni az infralámpát, ám nem mindegy, hogyan.

Ha gyermeken alkalmazzuk a infralámpát, használjunk védőszemöveget vagy másfajta szemvédelmet rajta és magunkon is. A kezelés idejét csökkentsük 5-10 percre és figyeljük a kicsi reakcióit. Ha számára az infrázás kellemetlen, inkább hagyjuk abba. A jól alkalmazott infralámpa különösen gyerekeknél sokat tehet a kezeléshez, de lázas gyermeket infrázni tilos!

Gyermekeknél a 150 watt teljesítményű izzók használatát szokták javasolni, ennél nagyobb telejsítményű lámpára nincs is szükség.

Milyen teljesítményű lámpát érdemes használni? 

A gyógyászati segédeszközboltokban, elektronikai szaküzletekben kapható infralámpák teljesítménye változó: az olcsóbb, kisebb teljesítményűtől a több százezer forintos nagy teljesítményű készülékekig rengetegféle kapható. Szakemberek szerint a nagyobb teljesítmény nem egyenes út a gyorsabb javulásig, így szerény, nem szakmai véleményünk - és tapasztalatunk - az, hogy egy kisebb teljesítmányű izzó is bőven elég a kezeléshez.

Természetesen mindenki maga dönt, mire van szüksége, mi fér bele a büdzsébe, mindenesetre használat előtt - mint minden terápia, kezelés esetén - érdemes kikérni orvos tanácsát