Függőséget, szívbetegséget és rákot is okozhat: ezért figyelj oda a cukorfogyasztásra

cukorfogyasztás szívbetegség cukor elhízás magazin egészség függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években a cukor egyre nagyobb démonizálásnak örvend a diétázók és életmódváltók körében, azonban még mindig nagyon sokan vannak, akiknek az étrendje nagy részét a különböző cukros italok és élelmiszerek teszik ki, sokan pedig még csak nem is tudnak róla.

A cukros ételekről leginkább a nyalóka, fánk, csoki, édességek, sütemények jutnak eszünkbe, de ez nem fedi le teljesen a képet. A mindennapi élelmiszerekben is egyre több cukrot használnak, legyen szó tésztaszószról, tejes italokról, gyümölcslevekről, konzervekről, műzlikről és sok más feldolgozott élelmiszerről.

Minimális odafigyeléssel, felkészültséggel és tudatossággal már jócskán lehet csökkenteni a cukorbevitelt, most pedig azt is eláruljuk, miért olyan fontos ez.

Tudatossággal már jócskán lehet csökkenteni a cukorbevitelt Forrás: Shutterstock/Lubo Ivanko

A cukor az álcázás mestere

Több mint hatvanféle elnevezése van a cukornak az élelmiszerek összetevői között, így résen kell lenni, ha oda akarunk figyelni a bevitt mennyiségre. Ahogy már fent említettük, sok olyan élelmiszerben is található cukor (nem is kevés), amiről álmunkban sem gondoltuk volna.

Az alacsony zsírtartalmú ételek sem feltétlenül jobbak

Az alacsony tartalmú ételeknél gyakran használnak cukrot, hogy fokozzák a termékek ízét, még akkor is, ha alapvetően nem egy édes termékről van szó. Ilyenek a tésztaszósz, a majonézes salátaöntet, de a zsemle is.

Ugyanolyan hatással lehet az agyra mint az alkohol vagy a kokain

Több kutatás szerint a cukor képes olyan elváltozásokat okozni az ember agyában, mint amilyen a kábítószerfüggőknél vagy az alkoholfüggőknél van. A sok cukorfogyasztás utáni fokozott sóvárgás a még több cukor után összefüggésbe hozható ezekkel a hatásokkal.

Rákot okozhat

A cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet a szervezetben, a tudósok pedig úgy vélik, hogy az inzulin folyamatosan emelkedett szintje hozzájárulhat a rák kialakulásához. Ma már számos tanulmány létezik, amelyek kimutatták, hogy összefüggés van a túlzott cukorbevitel és a rákos megbetegedések között.

Az elhízás egyik legfőbb okozója

Mivel a cukor dopamin felszabadulását okozza az agy jutalomközpontjában, könnyen alakulhat ki függőség, így elveszítve a kontrollt a fogyasztása felett. A megnövekedett cukorfogyasztás pedig könnyen vezethet elhízáshoz.

Az elhízás egyik legfőbb okozója Forrás: Shutterstock/Evan Lorne

Szívbetegséget is okozhat

A cukor megnöveli a vércukorszintet, az inzulinszintet, az elhízás kockázatát, ami pedig mind-mind a szívbetegségekhez vezet.

Ha megvonod, jönnek az elvonási tünetek

Persze csak átmenetileg. Mivel a cukor rövid időre javítja a hangulatot és az energiaszintet, ha a szervezetünk hozzászokott, fájdalmas lehet a hirtelen megvonás. A tünetek között ott van a cukor iránti sóvárgás, energiahiány, fejfájás, de akár depressziós tünetek is jelentkezhetnek.

Mindez nem hangzik jól, azonban nem kell azonnal elkezdeni vasvillával üldözni minden cukros élelmiszert, csupán oda kell figyelni a mértékre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.