Gyötör a nátha? Harcolj ellene természetes antibiotikumokkal!

Forrás: Shutterstock/Dragana Gordic -
betegség nátha antibiotikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos növények és állati eredetű anyagok antimikrobiális hatása évezredek óta ismert. Bár az orvostudomány ma már rendkívül hatékony gyógyszerekkel kezeli a fertőzéses megbetegedéseket, sokan inkább a természetes módszerekre voksolnak, vagy kiegészítő terápia keretében alkalmazzák a gyógynövényeket.

Nem feltétlenül kell a bioboltok egzotikus kínálatából szemezgetned, akár a konyhában is találhatsz olyasmiket, amik természetes antibiotikumként funkcionálhatnak. Az alábbi alapanyagok jót tehetnek megfázás, nátha esetén.

Méz

Ez az aranyló, édes nedű rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz. Káliumot, rézet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, kalciumot, nátriumot és cinket találunk benne, valamint B- és C-vitaminban is gazdag. Erős baktériumölő hatással bír és kiválóan csillapítja a gyulladást, így alkalmazható torokfájás, torokgyulladás és meghűléses panaszok esetén. Hatékony különféle bőrgyulladásos panaszok, valamint a diabéteszes és herpeszes fekélyek kezelésében is.

Erős baktériumölő hatással bír és kiválóan csillapítja a gyulladást Forrás: Shutterstock

Kurkuma

Az ősi Indiai kultúrában „Arany Istennőnek" nevezett, világszerte népszerű fűszer csodálatos tulajdonságaiból kifolyólag az egyik legkeresettebb ételízesítő. Fő hatóanyaga, a kurkumin számos betegséggel képes felvenni a harcot. Kiemelkedően erős gyulladáscsökkentő hatása van, emellett védi a testet az oxidatív stressz okozta károktól.

A kurkuma segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében, őrzi az érrendszer egészségét és optimalizálja a koleszterinszintet. Támogatja a máj és a vesék működését, kezeli a gyomor- és a reumás panaszokat, illetve csökkenti az ízületi gyulladást. Fogyasztása hozzájárulhat az Alzheimer-kór, a trombózis és az infarktus megelőzéséhez.

A kurkuma segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében, őrzi az érrendszer egészségét és optimalizálja a koleszterinszintet Forrás: Shutterstock/Alexander Ruiz Acevedo

Fokhagyma

A fokhagyma gyógyhatásait kutatások bizonyítják: rengeteg vitamint, enzimeket, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz, emellett megakadályozza egyes baktériumok elszaporodását. Rendkívül hatékony gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal is bír, így hatékonyan alkalmazható herpesz kezelésére.

Értisztító hatása révén kiváló immunstimuláló, segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Karakteres íze mellett azért is érdemes fűszerezni vele az ételeket, mert magas tápanyagtartalmának köszönhetően támogatja az emésztést.

Rengeteg vitamint, enzimeket, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz, emellett megakadályozza egyes baktériumok elszaporodását Forrás: Shutterstock

Az imént felsorolt természetes gyógyhatású ételekből bivalyerős immunkoktél is készíthető, melynek receptjét a Mindmegette oldalán tekintheted meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.