5+1 mézfajta – melyik mire jó?

Forrás: Shutterstock -
repceméz természetes gyógymód virágméz akácméz napraforgóméz magazin egészség fenyőméz méz hársméz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megérkezett a hűvös, őszi idő, így egyre többször folyik az orrunk, tüsszögünk vagy fáj a torkunk. Ilyenkor jól jön egy forró, citromos-mézes tea, de vajon milyen mézet is tegyünk bele, ha nem csupán az ízét, de jótékony hatásait is élvezni szeretnénk?

A meghűlés, torokfájás és köhögés egyik ősi gyógymódja, amit minden nagymama alkalmaz, ha az unokája beteg lesz, nem más, mint a mézfogyasztás. A méz azonban ezen felül is számos pozitív élettani hatással bír – immunerősítő, szépítő, roboráló stb. - ám egyáltalán nem mindegy, melyik fajtát mire alkalmazzuk.

A meghűlés, torokfájás és köhögés egyik ősi gyógymódja Forrás: Shutterstock

Vegyes virágméz


A vegyes virágméz az egyik leggyakrabban használt mézfajta, amely – ahogyan a neve is mutatja – több virágfajta mézét tartalmazza. Mivel ennek a mézfajtának az összetétele nagyon változó - attól függően, hogy mikor, hol és milyen virágokból származik -, így a megjelenése és a zamata is sokféle lehet. Ami biztos, hogy mind ásványi anyagokban, mind flavonoidokban gazdag, így kiváló gyógyító hatással bír, legyen szó sebekről vagy felső légúti megbetegedésekről.

Akácméz


Az akácméz a virágméz után a legnépszerűbb mézek egyike, amely aranyszínű, lágy ízű és kristályosodásra nem annyira hajlamos. Igazi hungarikum, amelynek hatásai közé tartozik a köhögéscsillapítás, immunerősítés, vértisztítás, méregtelenítés, nyugtatás, de csökkenti a vérszegénységet és kordában tartja a savképződést is.

Az akácméz hatásai közé tartozik a köhögéscsillapítás, immunerősítés, vértisztítás, méregtelenítés, nyugtatás Forrás: Shutterstock

Hársméz


A hársméz szintén nagyon kedvelt mézfajta, amely lehet egészen világos színű, de akár borostyánárnyalatú is. Illata és íze határozott, már-már pikáns és mivel a hársfa virága

alig tartalmaz pollent, így az is megpróbálkozhat a fogyasztásával, aki egyébként pollenallergiás.

Kiválóan gyógyítja a megfázást, a köhögést és a hurutos megbetegedéseket, lázcsillapító, görcsoldó, idegerősítő, vértisztító, elűzi az álmatlanságot, sőt az antibiotikumokhoz hasonló hatással is rendelkezik.

Napraforgóméz


A napraforgóméz kevésbé ismert és közkedvelt, talán azért is, mert kissé kesernyés vagy savanykás íz jellemzi. Színe napsárga és gyorsan kristályosodik, így könnyen kanalazható, adagolható. Ásványianyag-tartalma mellett E-vitaminban is gazdag, így rendkívül jó antioxidáns, véd a szabadgyökök káros hatásaitól, csökkenti a koleszterinszintet, óv az érelmeszesedéstől, segíti a kiválasztórendszert, csökkenti a gyulladást, görcsoldó hatású, étvágygerjesztő és egyes kutatások szerint véd bizonyos daganatos megbetegedésektől is.

Fenyőméz


Sokan talán nem is tudják, hogy a fenyőfák rügyeinek édes nedvéből és a tűleveleken található harmatból is készítenek mézet, ez pedig nem más, mint a fenyőméz. Ez a sűrű, aromás, sötét színű és karamellillatú mézfajta gazdag foszfátban, mangánban, de található benne kobalt, réz és folsav is - a fenyőméz rendelkezik a legnagyobb ásványianyag-tartalommal az összes méz közül. Remek gyógyír vashiányosok számára, de csonterősítésre, vízhajtásra, húgyúti- és légúti gyulladásokra is kiváló. A fentiek mellett nyugtat, fertőtlenít és roborál is.

Gazdag foszfátban, mangánban, de található benne kobalt, réz és folsav is Forrás: Shutterstock

Repceméz


A repceméz a legkülönlegesebb megjelenésű méz az összes közül, hiszen a külleme olyan, mint a zsír: fehéres színű, szilárd állagú, ugyanakkor édes ízű és krémes is. Könnyen kanalazható és adagolható, magas a szőlőcukor-tartalma, így roboráló hatású. Emellett fertőtlenít, lehúzza a gyulladásokat, erősíti az érfalakat és a csontokat, de a vérszegénységgel is hatásosan felveszi a harcot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.