Az emberek vizelete különböző színű lehet: az egészen áttetszőtől a sötét sárgáig terjedhet. A vizelet színének módosulása több dolgot is jelezhet, így érdemes odafigyelni ezekre a változásokra.

A vizelet szine mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen gyakran látogatjuk meg a mosdót. Ali Cullen táplálkozási szakértő kiemelten felhívja a figyelmet a hidratálásra. 

A szakember cáfolta azt a tévhitet, miszerint ha keveset iszunk, akkor kevés alkalommal kell mosdóba járnunk. 

"Akkor is előfordulhat, hogy sokat kell pisilnünk, ha nem iszunk elegendő folyadékot. Ennek hátterében az áll, hogy a vizelet túl tömény, ezért irritálja a hólyag nyálkahártyáját" - magyarázza Cullen.

A vizelet szinét sok minden befolyásolja, legfőképpen az, hogy mennyi vizet iszunk. Az egészséges vizelet általában világossárga színű. Ha nagyon tiszta a vizelet, az annak a jele, hogy sokat iszunk és hidratáltak vagyunk. A sötétebb színű vizelet általában arra utal, hogy nem iszunk elég vizet, de jelezhet epevezeték problémát vagy májbetegséget.

A zavaros és büdös vizelet általában hólyagfertőzés, például a hólyaghurut tünete - írja az Express.

Megszólalt a szakember: nem mindegy, hogy milyen színű a vizeletünkForrás: Shutterstock

A vizelet elszíneződését, szagának megváltozását ételek is okozhatják. Az erősen piros ételek, mint például a cékla a székletet és a vizeletet is pirosra festhetik.