Alapszabály, ha bármiféle változást észlelünk a vizeletünkben, forduljunk orvoshoz, ám vannak olyan tényezők, amelyek esetében nem jelent kóros elváltozást a fura, szokatlan szag és szín.  Dr. Semiya Aziz, londoni háziorvos elmondta, melyek azok az ételek, italok, amelyek befolyásolják a vizeletünket. 

Kávé

A leggyakrabban a kávétól lesz furcsa szagú a vizeletünk. A kávébabban lévő vegyületek és antioxidánsok felszívódnak az emésztőrendszerben, metabolitoknak nevezett salakanyagokká bomlanak le, majd a vizelettel ürülnek ki, ami a szag megváltozásáért felel. Ráadásul a koffein vizelethajtó is, így gyakrabban járunk pisilni, mint egyébként. "Így, akik nagy mennyiségű kávét isznak, kiszáradhatnak, így vizeletük magasabb metabolitkoncentrációt tartalmaz" - idézi Dr. Azizt a DailyMail. 

Nem csak a vizeletünk, a testszagunk is megváltozhat bizonyos élelmiszerektől. Ha kíváncsi vagy, melyek azok, kattints ide.

Spárga, fokhagyma, vöröshagyma

Nem meglepő, hogy a csípős ételek büdös vizelethez vezethetnek. A kéntartalmú élelmiszerek, mint például a spárga, a fokhagyma és a hagyma nemcsak a vizelet szagára, hanem a színére is jelentős hatással lehetnek. Az ezekben az élelmiszerekben található kén felszívódik a véráramba, és átjut a kiválasztószerveken, gyakran rothadt káposztaszagot eredményezve. A legerőteljesebb ezek közül a spárga szaga. 

Ne aggódj, ha erős szagú lesz a vizeleted a spárgátólForrás: Shutterstock
Nem mindenki érzi
Becslések szerint az emberek kevesebb mint 50 százaléka érzi a vizelet elváltozásának szagát, miután kéntartalmú ételeket, például spárgát fogyasztott.

Curry és egyéb erős aromájú fűszerek

Azok az íz- és illatanyagok, amelyek miatt szeretjük a karakteres fűszereket, szintén megváltoztatják a vizeletünk szagát. Emésztés ide vagy oda, ezek a vesén áthaladva sem válnak szagtalanná.