5 étel, amitől drasztikusan megváltozhat a vizeleted színe és szaga

Forrás: Shutterstock -
fokhagyma emésztőrendszer vizelet kávé spárga
Alapszabály, ha bármiféle változást észlelünk a vizeletünkben, forduljunk orvoshoz, ám vannak olyan tényezők, amelyek esetében nem jelent kóros elváltozást a fura, szokatlan szag és szín.  Dr. Semiya Aziz, londoni háziorvos elmondta, melyek azok az ételek, italok, amelyek befolyásolják a vizeletünket. 

Kávé

A leggyakrabban a kávétól lesz furcsa szagú a vizeletünk. A kávébabban lévő vegyületek és antioxidánsok felszívódnak az emésztőrendszerben, metabolitoknak nevezett salakanyagokká bomlanak le, majd a vizelettel ürülnek ki, ami a szag megváltozásáért felel. Ráadásul a koffein vizelethajtó is, így gyakrabban járunk pisilni, mint egyébként. "Így, akik nagy mennyiségű kávét isznak, kiszáradhatnak, így vizeletük magasabb metabolitkoncentrációt tartalmaz" - idézi Dr. Azizt a DailyMail.

Nem csak a vizeletünk, a testszagunk is megváltozhat bizonyos élelmiszerektől. Ha kíváncsi vagy, melyek azok, kattints ide.

Spárga, fokhagyma, vöröshagyma

Nem meglepő, hogy a csípős ételek büdös vizelethez vezethetnek. A kéntartalmú élelmiszerek, mint például a spárga, a fokhagyma és a hagyma nemcsak a vizelet szagára, hanem a színére is jelentős hatással lehetnek. Az ezekben az élelmiszerekben található kén felszívódik a véráramba, és átjut a kiválasztószerveken, gyakran rothadt káposztaszagot eredményezve. A legerőteljesebb ezek közül a spárga szaga.

Ne aggódj, ha erős szagú lesz a vizeleted a spárgától Forrás: Shutterstock

Nem mindenki érzi

Becslések szerint az emberek kevesebb mint 50 százaléka érzi a vizelet elváltozásának szagát, miután kéntartalmú ételeket, például spárgát fogyasztott.

Curry és egyéb erős aromájú fűszerek

Azok az íz- és illatanyagok, amelyek miatt szeretjük a karakteres fűszereket, szintén megváltoztatják a vizeletünk szagát. Emésztés ide vagy oda, ezek a vesén áthaladva sem válnak szagtalanná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.