Jobban járhatsz, ha női sebész operál - derült ki egy friss kutatásból

Forrás: Shutterstock -
halál Torontói Egyetem tanulmány férfi sebész sebész
Kanadában és Svédországban végzett tanulmányok azt állítják, hogy a női sebészek által operált betegeknél kevésbé valószínű, hogy a műtét után 12 hónappal utókezelésre lesz szükség vagy meghalnak. 

Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóirata egy több mint egymillió felnőtt betegen végzett kutatást ismertet. A felmérés két évet ölel fel, amelyben a betegeken végzett műtétek kimenetelét vizsgálták.

Az elemzés kimutatta, hogy a műtét után 90 nappal a férfi sebész által operált betegek 13,9 százaléka tapasztalt „kedvezőtlen posztoperatív kimeneteleket", az egészségügyi intézménybe való visszakerülést vagy a műtét utáni szövődményeket, míg a női sebészek által operáltaknak csak12,5 százalékánál jelentkeztek nemkívánatos tünetek.

Friss tanulmányok szerint a női sebészek jobbak lehetnek, mint a férfiak Forrás: Shutterstock

Az ontariói tanulmány a halálozási arányokat is összehasonlította: a műtét után 12 hónappal a férfi sebész által operált betegek 2,4 százaléka halt meg a műtétet követő egy éven belül, szemben a női sebészek betegeinek 1,6 százalékával.

Dr. Christopher Wallis, a Torontói Egyetem és a Sinai-hegy urológiai onkológusa, a tanulmány társszerzője a The Guardiannek elmondta : „Férfi sebészként úgy gondolom, hogy ezek az adatok arra késztetnek engem és kollégáimat, hogy megálljunk és elgondolkodjunk..."

A tanulmány azt is megállapította, hogy azok a női sebészek, akik lassabban operáltak, kisebb valószínűséggel váltottak át a laparoszkópos műtétről a nyílt műtétre, és betegeik rövidebb ideig tartózkodtak a kórházban az utógondozást követően. Dr. My Blohm, a stockholmi Karolinska Institute munkatársa, a svéd tanulmány társszerzője szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy a műtéti technika és a kockázatvállalási magatartás magyarázatot adhat a műtéti eredményekben megfigyelt nemi különbségekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.