A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen

Forrás: Pexels.com -
vizeletürítés védelem baktérium URZINOL2023 húgyút
Az emberi test működése olyan összetett és lenyűgöző, hogy néha úgy érezzük, mintha egy apró, bonyolult világ rejtőzne bennünk. A szervezetünk számos kihívással és veszéllyel néz szembe a környezetből származó kórokozók formájában. Az egyik kritikus szervrendszerünk a húgyutainké, amely az anyagcsere melléktermékeit szűri és üríti ki a szervezetből. A húgyúti fertőzések megelőzésére az emberi test számos természetes védelmi mechanizmussal rendelkezik. Nézzük meg, melyek ezek a mechanizmusok, és hogyan működnek!

Bőséges folyadékbevitel

Ha valamiről nem lehet eleget beszélni, az a folyadékbevitel fontossága. Általános probléma, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztunk, pedig a hidratáltságtól függenek az egészséges életfunkcióink, és a normál anyagcserénknek is ez az egyik alappillére. Ha keveset iszunk, a kevéske vizelet pang a húgyhólyagban, és nem ürül elégszer. A pangó, testmeleg vizelet ideális táptalaj a baktériumok számára. A bélbaktériumok néhány törzse 17-30 percenként képes osztódni a meleg vizeletben. Leggyakrabban az ilyen tévelygő bélbaktériumok a felelősek a visszatérő hüvelyi fertőzések és a hólyaghurut kialakulásáért is. A húgyhólyag egészségének a támogatásához nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, mivel így a baktériumok újra meg újra kiürülnek a húgyutakból.

Forrás: Pexels.com

Rendszeres ürítés

A húgyutak védelme érdekében rendkívül fontos, hogy valóban rendszeresen történjen vizeletürítés. A vizelet tartogatása még akkor is problémát okozhat, ha egyébként megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, mert ez növeli a húgyúti fertőzések és kövek kialakulásának esélyét.

Bizonyára minden nőnek ismerős a „Ne ülj a kőre, kislányom, mert felfázol" mondat, amit többször hallhattunk a szüleinktől. Bár a felfázást nem kell szó szerint érteni, a hideg valóban befolyásolhatja az immunrendszerünk megfelelő működését. A hidegnek ugyanis érösszehúzó hatása van, ami azt jelenti, hogy ha hideg kőre ülünk, akkor a hideggel érintkező testfelszín környékén szűkebbé válnak az erek, így kevesebb vér áramlik át rajtuk, ezáltal romlik a terület vérellátása. Ennek következtében a helyi védelem is gyengül, ami kedvez a különféle kórokozók szaporodásának.

A nyálkahártya

A kiválasztórendszer nyálkahártyája és az immunrendszer sejtjei együttműködve nyújtanak védelmet a kórokozók és főként a baktériumok ellen. A nyálkahártya segít megakadályozni a kórokozók megtapadását a húgyutak felületén. Az immunrendszer sejtjei pedig az őrszemek, amelyek felismerik és semlegesítik a kórokozókat, mielőtt azok problémákat okozhatnának.

Az egészséges húgyúti védelmi mechanizmusok fenntartásához fontos az egészséges életmód. Az elegendő folyadékbevitel segít hígítani a vizeletet, csökkentve a kőképződést és a fertőzések kialakulásának az esélyét. A megfelelő higiénia és a rendszeres vizeletürítés alapvető a felfázás megelőzésében. Emellett az immunrendszer erősítésével, például egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással is segíthetjük a védelem fenntartását.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.
HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.