Ha ezeket a tüneteket tapasztalod derékfájás mellett, azonnal fordulj orvoshoz!

Forrás: Shutterstock -
betegség tünet orvos derékfájás
Kutatások azt mutatják, hogy a munkából való távolmaradásnak a leggyakoribb oka a derékfájdalom. Ez legtöbb esetben egy sérülésre, rossz mozdulatra vezethető vissza, ám jelezhet olyan súlyos betegséget is, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A derékfájás nagyon gyakori, 100 emberből több mint 80 találkozik vele élete során. A deréktáji fájdalom ritkán kapcsolódik súlyos betegséghez, a tünetek általában gyorsan rendeződnek. Előfordul azonban, hogy hetekig szenvedünk, mégsem múlik, vagy folyamatosan visszatér.

A legtöbb embernél 6-8 héten belül elmúlik a derékfájás, de gyakori, hogy a fájdalom visszatér. Forrás: Shutterstock

A derékfájást három kategóriába sorolják: létezik nem specifikus deréktáji fájdalom, isiász és a súlyos gerincpatológiai esetek. Az első típus a leggyakoribb.

Van azonban pár, a derékfájással együtt jelentkező tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni:

  • Ha nem ürül a vizelet
  • Ha zsibbadnak a nemi szervek vagy a fenék
  • Ha nem érezzük a lábainkat, zsibbadnak, esetleg szúró érzés jelentkezik a végtagokban
  • Ha daganatos betegségben szenvedünk
  • Ha fogyni kezdtünk, de nem diétázunk
  • Ha magas lázzal járó rosszullét jelentkezik
  • A múltban komolyabb sérülést szenvedtünk

A legtöbb embernél 6-8 héten belül elmúlik a derékfájás, de gyakori, hogy a fájdalom visszatér. Minden harmadik embernél egy éven belül újra jelentkezik. Fontos, hogy derékfájás mellett is maradjunk a lehető legaktívabbak, ez segíthet felépülésben. Ha egy-két napnál tovább pihenünk, és a fájdalom miatt kerüljük a mindennapi tevékenységeket, akkor a kínok tovább tarthatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.