Fénylényeket, az életük jeleneteit, és halott szeretteiket látták az újraélesztés ideje alatt a páciensek

Forrás: Shutterstock -
klinikai halál orvos halálközeli élmény újraélesztés páciens
Egy, a halálközeli élményeket kutató vizsgálatban olyan betegek tapasztalatit vizsgálták, akiket sikerült újraéleszteni a szívleállás után. A betegek 40 százalékának konkrét, álomszerű képeik voltak abból az időből, amíg orvosilag halottnak számítottak. Sőt, többüknek még az újjáélesztésről, és a körülöttük zajló eseményekről is voltak emlékeik.

A felmérésben 53 túlélő közül 28-at kérdeztek meg, őket 2017 májusa és 2020 márciusa között élesztették újra. A kutatók az agyhullámok aktivitását vizsgálták, és azt tesztelték, hogy a résztvevők képesek-e felidézni bizonyos látványokat és hangokat a klinikai halál állapotában.

Az újraélesztés ideje alatt fejhallgatót helyeztek a betegekre, és három szót játszottak le: alma, körte és banán, miközben egy tablet segítségével 10 képet jelenítettek meg előttük. A 28 résztvevő közül csak egy emlékezett helyesen a szavak sorrendjére, és senki sem tudta felidézni a képeket. Tizenegy túlélő viszont hihetetlenül pontosan számolt be arról, hogyan élesztették újra az orvosok, ami arra enged következtetni, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan módon a klinikai halál ideje alatt is tudatuknál voltak.

Az újraélesztett betegek nagyon sok mindenre emlékeztek abból az időszakból, amikor orvosi szempontból halottak voltak Forrás: Shutterstock

Olyan beszámolók is születtek, amelykben a betegek részletesen el tudták mondani, milyen orvosi készülékekkel próbálták őket újraéleszteni, illetve a nővérek és az orvosok arcára is emlékeztek. Néhány beteg álomszerű élményekre emlékezett, mint például, hogy beesik egy tóba vagy egy elhunyt szerettük beszél hozzájuk – írja a Daily Mail.

– idézi egyiküket a tanulmány.

A kutatócsapat további tanulmányokat tervez a halálközeli élményekről és a szívmegállás utáni újraélesztés hosszú távú hatásairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.