Pusztító vírus indíthatja el a következő világjárványt: az agy duzzanatát okozza

Forrás: BSIP via AFP/IMAGE POINT FR / NIH / NIAID/Image Point Fr / Nih / Niaid -
Nipah-vírus világjárvány paramyxovírus figyelmeztetés
Szakértők szerint a következő világjárvány, már a startvonalnál toporog, ráadásul a valaha volt legpusztítóbb és legfertőzőbb vírus okozhatja. A Nipah-vírus képes megfertőzni a központi idegrendszert és a létfontosságú szerveket. Míg a Covid-19 vírus halálozási aránya egy százalék alatt volt, addig a Nipah-vírusé 40-75 százalék között van.

A tudósok szerint az influenzához és a Covidhoz hasonló vírusok "gyors alakváltók", amelyek képesek mutálódni és alkalmazkodni. A paramyxovírusok — mint a Nipah — eközben nem mutálódnak terjedésük során, ám ettől függetlenül nagyon könnyen terjednek állatok és emberek között egyaránt. A magas halálozási arány miatt a paramyxovírusokra különösen nehéz kezelést és vakcinát fejleszteni.

Nipah-vírus részecske (zöld) egy fertőzött VERO-sejt (kék) perifériájának közelében. Forrás: BSIP via AFP/IMAGE POINT FR / NIH / NIAID/Image Point Fr / Nih / Niaid

A halálos agyduzzanatot okozó Nipah-vírus okozta járvány öt év alatt negyedszer tört ki Indiában az elmúlt hónapokban. Hat ember fertőződött meg, akik közül ketten meghaltak. Az Egészségügyi Világszervezet emberei több mint 53 000 háztartást kutattak át a vírus nyomai után, és több mint 1200 emberrel vették fel a kapcsolatot. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a Nipah-vírussal kapcsolatban a legfontosabb a terjedés gyors megfékezése, ez a legjobb védekezési mód.

Az egészségügyi szakértők szerint a kormányoknak ellenőrizni és védeni kell az állatok élőhelyeit azokon a területeken, ahol nagy a kockázata annak, hogy a kórokozók átterjednek az állatokról az emberekre — írja az Express a Reutersre hírügynökségre hivatkozva.

Subrat Mohapatra, az indiai környezetvédelmi minisztérium erdészeti tisztviselője elmondta: "Megtanultuk kezelni a betegség terjedését, de folyamatosan nyomon kell követnünk a magas kockázatú zónákat, mintha azok kitörésre váró vulkánok lennének".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.