Az ízületi gyulladás első apró jeleit sem szabad figyelmen kívül hagyni

Forrás: Thinkstock -
rheumatoid arthritis ízületi gyulladás porc
Ízületi fájdalma olykor mindenkinek van, általában megerőltetés, idősebb korban a porcok degenerációja okozza. Rheumatoid arthritis azonban minden életkorban jelentkezhet, ami autoimmun folyamat. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy mely tünetekkel forduljunk orvoshoz, hogy minél előbb kiderüljön, az ízület problémák közül melyik érint minket. 

Nézzük, melyek az első jelei annak, hogy valami nem stimmel!

Az ízület gyulladás bármelyik életkorban jelentkezhet. Forrás: Thinkstock

"A kezdeti gyulladásra, amelyek télen fokozottabbak, figyelmeztet az ízület recsegő, pattogó hangja, még akkor is, ha ez nem okoz fájdalmat. Ezek a hangok jelezhetik, hogy az ízületi porcok az ízületi gyulladás következtében leépülnek" – tájékoztat meg Mengnai Li.

Ha az ízületi gyulladásokat más tünet nem kíséri, lehetséges a fájdalom nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel való csökkentése, ám ha egyéb problémát is tapasztalunk, előfordulhat, hogy rheumatoid arthritisszel, lupussal vagy köszvénnyel állunk szemben. Rheumatoid arthritis esetén több ízületének érzékenysége, fogyás és fáradtság tapasztalható. Köszvény esetén bőrpír és duzzanat figyelhető meg, különösen a boka vagy a lábfej közelében. Lupus esetén izomfájdalmat, fényérzékenységet, hajhullást vagy lázat is tapasztalhatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.