Rengeteg a covidos: a JN.1 az eddigi leggyorsabban terjedő variáns - Ezeket kell tudnod róla

Forrás: Shutterstock -
Covid-19 koronavírus JN 1
A JN.1 Covid-variánst augusztusban Luxemburgban mutatták ki, majd villámgyorsan elterjed az Egyesült Királyságban, más európai országokban és az Egyesült Államokban is. A koronavírusnak ez a mutációja eddig a legfertőzőbb, tünetei hasonlítanak a korábbi variánsokéhoz. 

Ahogy a WHO előrejelezte, a karácsony és az év végi utazások során rengetegen megfertőződtek az új variánssal. A JN.1 Covid-variáns néhány hét leforgása alatt - november elején csak a koronavírusos esetek 4 százalékát tette ki - a világ legdominánsabb törzsévé vált - írja a Mirror.

A Junó az eddig leggyorsabban terjedő koronavírus-variáns. Forrás: Shutterstock

Bár eddig ez a legfertőzőbb mutáció, ez nem jelenti azt, hogy a korábbiaknál súlyosabb lefolyású lenne. Lawrence Young professzor, a Warwick Egyetem virológusa arról beszélt, ahogy a korábbi törzsek, ez is a krónikus és súlyos betegségben szenvedőkre jelent igazán nagy veszélyt.

A Junónak nevezett variánsnak nyolc jellemző tünete van. Ezek a torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, láz vagy hidegrázás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.