A demencia tünete, amit az alapján szúrhatsz ki, hogy hol hagyod a tárgyakat az otthonodban

Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library -
otthon tipikus tárgy demencia
A gyógyíthatatlan betegség főként idősebb korban érinti az embereket. Vannak figyelmeztető jelek, amikre érdemes odafigyelni, ezek segíthetnek ugyanis abban, hogy időben észrevegyük a problémát.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint 55 millió ember szenved demenciában. Az ember kognitív képességei - a memória, a gondolkodás, a problémamegoldás, a beszéd és a viselkedés - napi szinten sérülnek, és jelenleg nincs gyógymód az állapotra. A demenciának mintegy 200 változata van, köztük a legelterjedtebb, Alzheimer-kór néven ismert, és főként az élet későbbi szakaszában érinti az embereket. Az Alzheimer Társaság szerint a 65 év feletti emberek mintegy 40 százaléka tapasztal valamilyen típusú memóriavesztést.

Nagyon fontos a demencia korai felismerése Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Az életkorral összefüggő memóriakárosodás azonban természetes módon jelentkezik az embereknél, ahogy öregszenek,

számos figyelmeztető jelre érdemes azonban odafigyelni, amelyek a demencia kialakulására utalhatnak.

A betegség korai észlelése néha segíthet a degeneráció lelassításában, ha a kezelést minél korábban elkezdjük.

Egy jelre különösen felhívták a figyelmet: előfordulhat, hogy egy demenciával élő személy nem megfelelő helyre teszi a dolgait.

Például a pénztárcáját a fagyasztóba vagy a karóráját a cukortartóba.

A demenciára utaló korai jelek közé tartozik az is, hogy az idős ember elveszíti a tér- és időérzékét, és eltéved az utcában, ahol évek óta él. A demenciában szenvedő személy elfelejtheti, hogyan végezze el a tipikus rutinokat és feladatokat, például a főzést, takarítást vagy öltözködést - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.