A demencia figyelmeztető jelét már a kezünkön is észrevehetjük

Forrás: Shutterstock -
kézremegés figyelmeztető jel demencia időskor
Miközben egyre több idős ember él olyan egészségügyi problémákkal, mint a demencia, van néhány figyelmeztető jel, amelyet felismerhetünk.

Bár várható, hogy a szellemi és fizikai funkciók korunk előrehaladtával csökkennek, nehéz lehet végignézni, ahogy szeretteink állapota romlik. A demencia korai jeleinek felismerése segíthet felkészülni a szellemi funkciók hanyatlására, de a szerettünkről való gondoskodás nehéz lehet, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy demenciában szenved-e vagy sem.

A demenciát gyakran összetévesztik az Alzheimer-kórral, de a demencia egy szindróma, nem pedig betegség. Míg az Alzheimer-kór betegség, addig a demencia olyan tünetek csoportja, amelyek olyan mentális funkciókat befolyásolnak, mint a memória és a gondolkodás, anélkül, hogy végleges diagnózis állna fel.

Másrészt az Alzheimer-kór az agy progresszív betegsége, amely lassan rontja a memóriát és a kognitív funkciókat. Az Alzheimer-kór a demenciánál szükségesnél több orvosi ellátást igényelhet, és különböző sátiumai vannak – derült ki az Express cikkéből.

A demencia fő figyelmeztető jelei leginkább a mozgást, memóriát és gondolkodást érintik.

Annál jobb, minél előbb észrevesszük a demencia első jeleit Forrás: 123rf.com

Kézremegés

A motoros kontroll elvesztése a demencia egyik leggyakoribb tünete. Míg a remegés a Parkinson-kórhoz társul, a demenciában szenvedők is lehetnek remegősek. Reszkethet a kezük, vagy járás közben csoszoghatnak.

Vizuális hallucináció

A demenciában szenvedők olyan tárgyakat, embereket vagy állatokat láthatnak, amelyek nincsenek is ott, és szaglással, hallással és tapintással kapcsolatos hallucinációkat tapasztalhatnak.

Problémák a testi funkciók szabályozásában

A demencia által befolyásolt másik képesség a testi funkciók szabályozása, beleértve az izzadást, a pulzust, a vérnyomást és az emésztést. A demencia egyik formája, a Lewy-testes demencia (Lewy-testes demencia, LBD) során az agy idegsejtjeit Lew-testek befolyásolják, amelyek az agy testi funkciókért felelős részeit irányítják, és olyan tüneteket okozhatnak, mint a székrekedés.

Az alvás alatt is előjöhetnek problémák Forrás: Shutterstock

Kommunikációs problémák

Előfordulhat, hogy az emberek beszéd közben nem követnek semmilyen logikus vagy szekvenciális sorrendet, és problémájuk van a gondolkodási folyamatokkal.

A depresszió jelei szintén nem feltétlenül utalnak arra, hogy valaki demenciában szenved, de ha valaki több más figyelmeztető jelet is mutat, akkor fennáll a szindróma lehetősége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.