Ártatlannak tűnő szokások, amelyek növelhetik a demencia kockázatát

Forrás: Shutterstock/Pathdoc -
betegség egyszerű szokás demencia kockázat egészség
Van néhány egyszerű szokás, amit az emberek tudtukon kívül nap mint nap elkövethetnek, és ami növelheti a demencia kialakulásának esélyét.

Számos olyan apró szokás van, amelyet az emberek tudtukon kívül is elkövethetnek, és amelyek növelhetik a demencia kockázatát.

A demencia a memória, a problémamegoldó és egyéb gondolkodási képességek, valamint a mindennapi tevékenységek elvesztésével jár, valamint nyelvi problémákat is okozhat. A demencia kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy testünket és elménket aktívan tartsuk, de az emberek egyszerű szokásai is növelhetik a súlyos betegség kialakulásának valószínűségét.

Egyes szokásaink növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát Forrás: Shutterstock/Pathdoc

Bár a demencia kialakulhat a betegség családi előzményei, valamint egészségügyi problémák és fejsérülések miatt, az életmódbeli szokások is nagy szerepet játszanak - így ezeknek az egyszerű szokásoknak az elkerülése hosszú távon segíthet a kockázat csökkentésében.

A testmozgás - beleértve az aerob mozgást is - segítheti a kognitív funkciókat,

és a test mozgásra késztetése jó módja az egészség megőrzésének, és segít csökkenteni a demencia kockázatát. Blair Steel, a Carrara Treatment pszichológusa a Huffington Postnak nyilatkozott: "Az inaktivitás megviseli az agyat. Csakúgy, mint más izmoknál, jó, ha nem felejtjük el, hogy ha nem használjuk, elveszítjük".

A szociális életmód fenntartása is elengedhetetlen.

A másokkal való interakció és szocializáció fontos az elménk számára. A másokkal való személyes kapcsolattartás csökkenti a stresszt, ami meghatározó tényező a demencia kialakulásánál.

A kockázat további csökkentése érdekében elengedhetetlen, hogy minden este eleget aludjunk.

Vannak más tényezők is, amelyekre érdemes odafigyelni, beleértve a túlzott mennyiségű alkoholt és a kiegyensúlyozatlan étrendet, de a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása is a demencia megnövekedett kockázatához vezethet - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.