Gondoltad volna, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztásától nemcsak jobban izzadsz, de kellemetlen szagúvá is válhatsz? Pedig sajnos így van! Vigyázz, mert nemcsak az vagy, amit megeszel, hanem olyan szagú is!

Miért izzasztanak bizonyos ételek?

A hőérzet egy bizonyos vegyület, a kapszaicin hatására változik. Ez a vegyi anyag megtalálható például a csípős paprikákban. Minnél erősebb egy paprika, annál jobban izzadunk. A kapszaicin stimulálja az idegi receptorokat a szájban - lényegében az idegrendszert becsapva -, és azt az érzetet kelti, hogy emelkedett a testhőmérsékleted.

Istockphoto


Bizonyos forró ételek és italok fogyasztása is hasonló érzést válthat ki: például egy bögre tea hatására úgy érezheted, hogy meleged van, pedig a belső testhőmérsékleted változatlan maradt.

Olyan a szagod, mint amit megeszel?

Bizonyos élelmiszerek illékony vegyületeket is tartalmaznak, amik hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. Bekerülnek ugyanis a véráramba, majd pedig utat törve maguknak a vizelettel vagy az izzadsággal távoznak. A szervezetbe került vegyületek mennyisége nagyban befolyásolja a testszagot, attól függően, hogy a nyálban található metabolikus enzimek mennyire bontják le azokat. Ez egyénenként változó.

A legagresszívabb étel

Első helyen persze a fokhagyma végzett, tehát ha te is olaszkonyha-függő vagy, számolj azzal is, hogy másnap - sőt akár napokig is -, az olaszok kedvenc fűszere, a fokhagyma kellemetlen testszagot is okozhat.


IstockphotoA fokhagymán kívül azonban egyéb hagymák is kellemetlen, sőt kifejezetten csípős szagú izzadást eredményezhetnek. Ezért ha tudod, hogy fontos találkozód lesz, számolj a hosszantartó hatásukkal.
 
Ha sikerült a hagymákat kiiktatnod az ebédedből, még mindig van egy-két zöldség, amely a kéntartalma miatt kevéssé vonzó testszagot okoz. Ilyen az összes keresztesvirágúak családjába tartozó növény, mint például a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó.


Bizonyos fűszerek, mint például a curry és a kömény sem teszi éppen túl illatossá a testszagodat. Ezért fordulhat elő, hogy még órák múlva is indiai étterem szagot árasztasz magadból.
 
Ezeken kívül még a húsevés is befolyásolhatja az illatodat. Egy kísérletben ugyanis húsevők és vegetáriánusok verejtékét szagoltatták meg az önkéntesekkel, akik sokkal gyengébbnek és finomabb illatúnak érezték a vegákét, mint a húsevőkét.
 
Van megoldás?
 
Sajnos az egyetlen bevált praktika, ha a fenti összetevőket kihagyod az étrendedből. Vannak azonban, akik azt állítják, hogy étkezés után a bőséges folyadékbevitellel csökkenthető az ételek ilyesfajta mellékhatása. Ez valóban igaz, de csak kis mértékben.
 
Ha nem tudsz lemondani például a hagymáról, az is segít, ha csak főtt formában fogyasztod, nyersen ugyanis sokkal erősebb az illóolaj tartalma.
 
"Halszag-szindróma"
 
Ha azt veszed észre, hogy az utóbbi időben erősebben izzadsz, és esetleg kellemetlenebb szagút, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen egyes betegségek jele is lehet a kellemetlen tünet. Ilyen esetekben valószínű, hogy az izzadás hátterében cukorbetegség, vagy pajzsmirigy problémák állnak. Nagyon ritkán, de előfordulhat az is, hogy valaki rothadó halra emlékeztető szagot érez magán. A bizarr tüneteket egy öröklődő genetikai betegség, a halszag-szindróma okozza, amely következtében a szervezet képtelen lebontani bizonyos ételek összetevőit.Robotok, amik kiszagolják a betegséget - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JzAFm2k84KAO1pcR


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!


 


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Tudtad? Senkinek sem kell ránctalanító!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110113-felesleges-arcapolasi-szerek.html 18 megdöbbentő kérdés és válasz a szépségrőlhttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110112-18-megdobbento-kerdes-es-valasz-a-szepsegrol.html 5 tuti tipp a cserepes ajkak ellenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110111-elaruljuk-a-puha-ajkak-titkat.html Jót mulattak a világsztárokhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20110117-vilagsztarok.html Elhunyt a rapper brutálisan bántalmazott nagyapjahttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110117-elhunyt-dopeman-nagyapja.html Közösségépítés csokikóstolóvalhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110117-csokoladekostolo.html