étterem konyhaművészet Olaszország gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olasz konyhával szemben igen toleránsak vagyunk mi, magyarok. Persze sokan leragadnak a pizza, bolognai, lasagne kombónál, de az elmúlt 10 évben elég sok receptet, éttermet próbálhattunk ki. Lássuk, hová érdemes beülni, ha igazi olasz ízekre vágysz!

Ma már nem nézünk furcsán a "pesto" szó hallatán, és nem vonakodunk a csúnya barna mázas pacáktól, azaz a profitteroltól. Furcsa nevek ide-oda, egy biztos: az egyik leggazdagabb, legismertebb és legkedveltebb konyha az olasz.

Neked melyik nemzet konyhája a gyengéd?



1. Okay Italia - Nyugati tér


Hol?



Amit muszáj kipróbálni

Ravioli di Magro al Burro e Salvia (spenóttal és túróval töltött ravioli, vajjal és zsályával - 2.190,-Ft)

2. Ristorante Krizia

Tradicionális olasz étterem Graziano Cattaneo olasz séf vezetésével. A hely többször szerepelt a Dining Guide-ban, és az egyik napilap Top 100 étterme választásban is többször előkelő helyen végzett. A szarvasgombával, az egyik legnemesebb és legdrágább összetevővel különösen sokat foglalkoznak, sőt külön szarvasgombás menüjük is van. A Krizia nem olcsó hely, de biztos maradandó élménnyel távozol, s több itthon élő olasz ismerős is megerősítette, hogy ha a Kriziában esznek, olyan, mintha otthon lennének.
Hol? Bp., VI. ker. Mozsár u. 12.
Bővebb infó: www.ristorantekrizia.hu



Amit muszáj kipróbálni

Borjúszűzérmék fehérszőlővel, libamájjal és szent bor szósszal - 5.600,- Ft

3. Fausto's

A Fausto's séfje megjárta már Velencét, Londont és New Yorkot is, majd megnyitotta hazánk egyik legjobb éttermét a Székely Mihály utcában. Itt ehetsz tradicionális olasz fogásokat természetesen, de a fúziós konyha már a Fausto's-ban is megjelent, ám cseppet sem bánjuk. Dining Guide- és Michelin Guide-díjjal is honorálták már a kritikusok ezt a nagyszerű helyet. Hangsúlyozzák, hogy hozzávalóik eredeti olasz termékek, a bazsalikomtól az olívaolajig. Érdemes asztalt foglalni, mert a Fausto's minden este telt házzal üzemel.
Hol? Bp., VI. ker. Székely Mihály u. 2.
Bővebb infó: www.fausto.hu

www.fausto.hu
www.fausto.hu



Amit muszáj kipróbálni

Piros ravioli kacsamellel és aszaltszilvával töltve - 2.600,- Ft

4. Ristorante Calabria

Kemény fába vágták a fejszéjüket a Calabria kitalálói: Kőbánya szívében nyitották meg apró Itáliát. A dizájn kicsit összevissza, kevésbé hagyományos, az elegancia hiányzik, nem úgy, mint mondjuk a Fausto's-ban vagy a Kriziában. De ez csak a külcsín: bátran állíthatjuk, hogy a Calabria a város egyik legjobb olasz étterme, és örültünk, hogy itt ehettünk, mert a művirágok csak díszítőelemek, az ételek első osztályúak, s a kiszolgálás is kifogástalan. Nagy a pizzaválaszték, és a házi tészták is ínycsiklandozóak.
Hol? Bp., X. ker. Előd u. 1.
Bővebb infó: www.calabriaetterem.hu

Amit muszáj kipróbálni

Lazactatár pirítóssal - 1.500,- Ft

5. Trattoria Toscana

A közönségkedvenc. Többször próbáltunk elmenni úgy a Toscanába, hogy nem foglaltunk asztalt. Lehetetlen! Legalább 2-3 nappal előre kell szólni, hogy bebocsátást nyerhessünk az olasz ételszentélybe. Nem csak isteni ételeiről, de több mint 300 bort felvonultató borkínálatáról is híres az étterem. Kinézetre állíthatjuk, hogy a "legolaszabb". Szerencsére ma már házhoz szállítást is vállalnak, de persze sokkal hangulatosabb a megkapó atmoszférában falatozni. Órákig, beszélgetve, anekdotázva és fürkészve, hogy mikor hozzák végre a gőzölgő csodákat.
Hol? Bp., V. ker. Belgrád rkprt. 13.
Bővebb infó: www.toscana.hu

Amit muszáj kipróbálni

Lasagne kacsaraguval - 2.450,- Ft

+1 Mauro

Maurónál Zamárdiban olaszul fogadnak a pincérek, mindig pörög a hely, de kicsit vesztett már régi fényéből. A ketchup sem a régi, és a parmezánt sem frissen reszelik. Muszáj írni róla, mert pár éve még nagy szerelmünk volt, de valahogy nem értjük a változást. Egy valami azonban örök, és azért bármikor kocsiba pattanunk, hogy lesurranjunk a Balatonhoz, ez pedig nem más, mint a Rigatoni Ciociara al forno!
Hol? Zamárdi, Siófoki út 17.
Bővebb infó: www.mauro.hu

Amit muszáj kipróbálni:

Rigatoni Ciociara al forno - 1.750,- Ft

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Készítsd el Te is Bódi Margó igazán házias ételeit!

Ha otthon készítenél valami finomat, kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.