Az alábbi étel ideális gyors ebédekhez vagy vacsorákhoz, amikor tényleg csak kevés idő áll a rendelkezésünkre, hogy összedobjunk valamit, mert az éhség már sürget, és enni szeretnénk valamit.

Sertéssült almával


Hozzávalók:


- 400 gramm sertéslapocka - felhasználás előtt tegyük mélyhűtőbe 2 órára, majd kivéve szeleteljük vékonyra, így gyorsabban sül meg és puhább is lesz a hús
- pác kínai fűszerekkel - marináljuk a húst 20-30 percig 1 evőkanál vodkából, 1 evőkanál szójaszószból és 2 teáskanál kínai ötfűszerkeverékből készült pácban
- 1 teáskanál tápióka-keményítő
- 1 nagy savanykás alma, 5 mm vastagságúra szeletelve
- só és bors
- olaj a sütéshez

Elkészítés:


Adjuk a keményítőt a pácolt hússzeletekhez. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, és kezdjük el sütni a húst, közben kevergessük. Adjuk hozzá az almaszeleteket, és pirítsuk még néhány percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és már tálalhatjuk is.

Videónkban megnézheted, hogyan készítsd el!

 

Tudtad?


A kínai ötfűszerkeverék összetevői: édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors, csillagánizs és fahéj vagy kassziakéreg. A kassziakéreg egy fahéjfajta, csokoládés desszertek tetejére reszelve nagyon finom, íze nem annyira domináns, mint a fahéjé. Az ötfűszerkeverék ázsiai ízekhez passzol nagyon jól, szójaszószos ételekhez, almához, körtéhez és kacsamellhez.


Az almás sertéssült itt édes fűszerekkel egészül ki, vagyis olyan bort keressünk hozzá, melynek ízeiben almás, fűszeres jegyek fedezhetőek fel. Emellett szépen kiegészíthetné némi fás jelleg, ami a hordós érlelésnek köszönhető. Nem választanék túlságosan gyümölcsös aromákkal rendelkező fajtát, inkább a szójaszószhoz illeszkedő, az ásványos ízekre és a savanykás almát kiegészítő karakteres savakra koncentrálnék.

Egy klasszikus tokaji furmintra gondoltam, hiszen ennek a fajtának jellemző aromái a citrusos, fehér gyümölcsös, almás jegyek, ami kellemes és élénk savakkal párosul. A Disznókő 2007-es furmint markáns savai jól illeszkednek a sertéssülthöz, amit a fehér húsú gyümölcsökbe illeszkedő fás fűszeresség egészít ki. Lecsengésében a termőhelyre jellemző ásványok hagynak kellemes érzetet, melyek szépen kiegészítik a szójaszósz sós ízét.

Makifood főzőiskola

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Így fogyj édességgel, bűntudat nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110201-fogyokuras-edesseg-a-gyumolcskosar-receptje.html Olaszos csirkeragu gazdagon, Jamie módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110128-olaszos-csirkeragu-jamie-olivertol.html Naphal papírcsomagocskákban ázsiai módrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110126-naphal-papircsomagocskakban-azsiai-modra.html Filléres finomságok: illatos fahéjas csiga kelt tésztábólhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110121-fahejas-csiga-receptje.html Filléres receptek: melegítő leves sült zöldségekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110120-filleres-fuszeres-zoldsegleves.html