A szülésre és a baba megszületése utáni időszakra nem csak lélekben lehet és kell felkészülni. Legalább ennyire fontos, hogy a kismama praktikus tudnivalók birtokában vágjon bele a nagy kalandba, az anyaságba.

Első körben persze a szülésre való felkészülés a legizgalmasabb terület, főleg akkor, ha a kismama első gyermekét várja. Ám nem szabad megfeledkezni a baba megszületése utáni időszakról sem, amikor jól jön némi elsősegély-tudás is a zsebben, valamint jótanácsok arra vonatkozóan, hogy az új családtag mellett az újdonsült apukáról se feledkezzünk meg.

thinkstockphotos.com

Kismamajóga - a testnek és a léleknek

A jóga nemcsak a lelki rezdüléseket vetíti előre és súgja meg, hogy hogyan hangolódjunk rá a világra készülődő babára, hanem a testet is hatékonyan készíti fel a megpróbáltatásokra. Mert a test bizony változik, a testsúly növekszik, és hihetetlen nyomás nehezedik az egyre súlyosabbá váló pocak miatt a gerincoszlopra és a medencecsontokra. A jóga a várandósság során megerősíti és rugalmasabbá teszi a testet, helyrerakja a testtartást, a már elsajátított gyakorlatok pedig a szülés közben nagy segítségére lesznek a vajúdó kismamának többek között abban, hogy megtalálják azokat a testpozíciókat, amelyek képesek a gravitáció erejét - is - kihasználni a szülés megkönnyítéséhez, vagy hogy a szüléshez elengedhetetlen módon meg tudják nyitni testüket és lelküket egyaránt.

Budapesten több helyen is tartanak kismamajógát, de vidéken is egyre jobban elérhető. A jógatanfolyamokról az interneten is tájékozódhatsz, de szakértőnktől is kaphatsz tanácsot. Szakértőnket, Fekécs Éva védőnőt itt kérdezheted.

Intimtorna-tanfolyam - izgalmas szex a szülés után is

A várandósság és a szülés nemcsak a gerincoszlopot terheli meg, de a hüvely is elveszítheti eredeti rugalmasságát és feszességét a nagy nyomás, valamint a tágulás következtében. Emiatt a későbbiek során nagyon sok kellemetlenség léphet fel, ráadásul a szexuális élet is kárát láthatja, ha a kismama nem veszi komolyan a tüneteket, és nem tesz lépéseket a korábbi erős hüvelyizomzat visszaszerzéséért. A folyamat az intimtorna segítségével ugyanis visszafordítható, ráadásul nem is kell sok idő hozzá, a belső, az intim izmokra ható gyakorlatokat pedig akár otthon is elvégezhetjük.

thinkstockphotos.com

Az intimtorna gyakorlatait tanácsos szakember segítségével elsajátítani, és az ő felügyelete alatt is végezni a későbbiekben, akkor hatnak ugyanis igazán jól, ha a figyelem valóban azokra a területekre irányul, amelyet erősíteni szeretnénk. Ráadásul nem korai a dolgot már a várandósság előtt vagy alatt sem elkezdeni, az erős intim izmok mellett ugyanis a szülés is könnyebb.

Az intimtorna hazai legismertebb szakértője Kriston Andrea. Módszeréről és az inti tornáról itt kérdezheted.


Elsősegély kismamáknak - babázás felkészülten

Valódi rémálom, amikor a pici félrenyel vagy valami baleset éri, a szülőnek pedig fogalma sincs arról, hogyan segíthetne. A várandósság kilenc hónapja tökéletes időszak arra, hogy felkészülj tudásban is a vészhelyzetekre: hogy megtanuld, mi a teendő eszméletlenség, törés, égési vagy más balesetek esetén. Ma már több olyan elsősegély-tanfolyam is létezik, melyek kifejezetten kismamáknak és kispapáknak szólnak, és amelyek keretében diplomás nővérek és a témában otthonosan mozgó orvosok segítenek felkészülni a kicsikkel kapcsolatos balesetekre is.

A tanfolyamon a résztvevők megtudhatják, mi a lázmérés és a lázcsillapítás helyes módja, mit kell tenni, ha a kicsi leforrázza magát, mi a teendő eszméletlenség esetén, vagy éppen hogyan lehet megmenteni a fulladástól a gyereket, ha félrenyelt.

A Léghajó Programban a szülők szakképzett segítőktől tanulhatják meg az elsősegélynyújtást a kicsi részére. A programról kérdezd dr. Krivácsy Pétert, aki gyermekgyógyászként a babával kapcsolatos más jellegű kérdésre is szívesen válaszol.

Párkapcsolati tanfolyam - hogy csak az öröm maradjon

Az új családtag érkezése okozta határtalan boldogságon túl egy kismamának és egy kispapának más érzelmekkel is szembe kell néznie. Ilyen a kialvatlanság miatti feszültség, a férfi érzelmi bizonytalansága - hiszen már nem ő van a központban -, vagy éppen az anya időnkénti aggódása amiatt, hogy meg tud-e felelni teljes mértékben az új feladatoknak.

thinkstockphotos.com

Mindeközben a köztük lévő szexuális kapcsolat is megváltozik: másként érnek egymáshoz a felek, és csökkenhet az együttlétek száma is. Az elégtelen szexuális élet már önmagában válóok lehet, ha pedig ehhez a bizonytalanság, a fáradtság, a feszültség érzése is társul, ami ellen nem tesznek - vagy nem tudják, hogyan tegyenek - a felek, szinte borítékolva van az egymástól való lassú elhidegülés.
Szerencsére a konfliktusok megelőzhetőek, a kielégítő szexuális élet fenntartható - a módja pedig elsajátítható azoknak a párkapcsolati tanfolyamoknak a keretében, melyek speciálisan, már a várandósság alatt segítenek felkészülni az érzelmi viharok megelőzésére vagy lecsillapítására.

Otthonszülés pro és kontra - És a jövőhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110318-otthonszules-pro-es-kontra-es-a-jovo.html Lapos, kényelmes, de nőies cipők tavaszra, kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110311-lapos-kenyelmes-de-noies-cipok-tavaszra-kismamaknak.html Egy-két szál nem árt a babának? - Dohányzás és várandóssághttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110304-tenyek-es-tevhitek-a-varandossag-alatti-dohanyzasrol.html Karcsúsító blézerek pocakosoknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110217-karcsusito-blezerek-kismamaknak.html Félrelépés a terhesség alatt: a nő hibája?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110119-a-ferfi-szexualis-igenyei-a-terhesseg-ideje-alatt.html Tények és tévhitek: császármetszés vagy hüvelyi szüléshttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20100902-tenyek-es-tevhitek-csaszarmetszes-vagy-huvelyi-termeszetes-szules.html