Hasznos tanfolyamok kismamáknak - Mielőtt jön a baba

terhesség szülés tanfolyam elsősegély jóga gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülésre és a baba megszületése utáni időszakra nem csak lélekben lehet és kell felkészülni. Legalább ennyire fontos, hogy a kismama praktikus tudnivalók birtokában vágjon bele a nagy kalandba, az anyaságba.

Első körben persze a szülésre való felkészülés a legizgalmasabb terület, főleg akkor, ha a kismama első gyermekét várja. Ám nem szabad megfeledkezni a baba megszületése utáni időszakról sem, amikor jól jön némi elsősegély-tudás is a zsebben, valamint jótanácsok arra vonatkozóan, hogy az új családtag mellett az újdonsült apukáról se feledkezzünk meg.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Kismamajóga - a testnek és a léleknek

A jóga nemcsak a lelki rezdüléseket vetíti előre és súgja meg, hogy hogyan hangolódjunk rá a világra készülődő babára, hanem a testet is hatékonyan készíti fel a megpróbáltatásokra. Mert a test bizony változik, a testsúly növekszik, és hihetetlen nyomás nehezedik az egyre súlyosabbá váló pocak miatt a gerincoszlopra és a medencecsontokra. A jóga a várandósság során megerősíti és rugalmasabbá teszi a testet, helyrerakja a testtartást, a már elsajátított gyakorlatok pedig a szülés közben nagy segítségére lesznek a vajúdó kismamának többek között abban, hogy megtalálják azokat a testpozíciókat, amelyek képesek a gravitáció erejét - is - kihasználni a szülés megkönnyítéséhez, vagy hogy a szüléshez elengedhetetlen módon meg tudják nyitni testüket és lelküket egyaránt.

Budapesten több helyen is tartanak kismamajógát, de vidéken is egyre jobban elérhető. A jógatanfolyamokról az interneten is tájékozódhatsz, de szakértőnktől is kaphatsz tanácsot. Szakértőnket, Fekécs Éva védőnőt itt kérdezheted.

Intimtorna-tanfolyam - izgalmas szex a szülés után is

A várandósság és a szülés nemcsak a gerincoszlopot terheli meg, de a hüvely is elveszítheti eredeti rugalmasságát és feszességét a nagy nyomás, valamint a tágulás következtében. Emiatt a későbbiek során nagyon sok kellemetlenség léphet fel, ráadásul a szexuális élet is kárát láthatja, ha a kismama nem veszi komolyan a tüneteket, és nem tesz lépéseket a korábbi erős hüvelyizomzat visszaszerzéséért. A folyamat az intimtorna segítségével ugyanis visszafordítható, ráadásul nem is kell sok idő hozzá, a belső, az intim izmokra ható gyakorlatokat pedig akár otthon is elvégezhetjük.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az intimtorna gyakorlatait tanácsos szakember segítségével elsajátítani, és az ő felügyelete alatt is végezni a későbbiekben, akkor hatnak ugyanis igazán jól, ha a figyelem valóban azokra a területekre irányul, amelyet erősíteni szeretnénk. Ráadásul nem korai a dolgot már a várandósság előtt vagy alatt sem elkezdeni, az erős intim izmok mellett ugyanis a szülés is könnyebb.

Az intimtorna hazai legismertebb szakértője Kriston Andrea. Módszeréről és az inti tornáról itt kérdezheted.


Elsősegély kismamáknak - babázás felkészülten

Valódi rémálom, amikor a pici félrenyel vagy valami baleset éri, a szülőnek pedig fogalma sincs arról, hogyan segíthetne. A várandósság kilenc hónapja tökéletes időszak arra, hogy felkészülj tudásban is a vészhelyzetekre: hogy megtanuld, mi a teendő eszméletlenség, törés, égési vagy más balesetek esetén. Ma már több olyan elsősegély-tanfolyam is létezik, melyek kifejezetten kismamáknak és kispapáknak szólnak, és amelyek keretében diplomás nővérek és a témában otthonosan mozgó orvosok segítenek felkészülni a kicsikkel kapcsolatos balesetekre is.

A tanfolyamon a résztvevők megtudhatják, mi a lázmérés és a lázcsillapítás helyes módja, mit kell tenni, ha a kicsi leforrázza magát, mi a teendő eszméletlenség esetén, vagy éppen hogyan lehet megmenteni a fulladástól a gyereket, ha félrenyelt.

A Léghajó Programban a szülők szakképzett segítőktől tanulhatják meg az elsősegélynyújtást a kicsi részére. A programról kérdezd dr. Krivácsy Pétert, aki gyermekgyógyászként a babával kapcsolatos más jellegű kérdésre is szívesen válaszol.

Párkapcsolati tanfolyam - hogy csak az öröm maradjon

Az új családtag érkezése okozta határtalan boldogságon túl egy kismamának és egy kispapának más érzelmekkel is szembe kell néznie. Ilyen a kialvatlanság miatti feszültség, a férfi érzelmi bizonytalansága - hiszen már nem ő van a központban -, vagy éppen az anya időnkénti aggódása amiatt, hogy meg tud-e felelni teljes mértékben az új feladatoknak.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Mindeközben a köztük lévő szexuális kapcsolat is megváltozik: másként érnek egymáshoz a felek, és csökkenhet az együttlétek száma is. Az elégtelen szexuális élet már önmagában válóok lehet, ha pedig ehhez a bizonytalanság, a fáradtság, a feszültség érzése is társul, ami ellen nem tesznek - vagy nem tudják, hogyan tegyenek - a felek, szinte borítékolva van az egymástól való lassú elhidegülés.
Szerencsére a konfliktusok megelőzhetőek, a kielégítő szexuális élet fenntartható - a módja pedig elsajátítható azoknak a párkapcsolati tanfolyamoknak a keretében, melyek speciálisan, már a várandósság alatt segítenek felkészülni az érzelmi viharok megelőzésére vagy lecsillapítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.