Különleges kísérletbe kezdett egy kínai kutatócsoport: reményeik szerint hamarosan elérik, hogy a tehenek teje az emberi anyatejjel megegyező legyen.

Thinkstock

Nemrég 300 tehenet kezeltek emberi génekkel Kínában abban a reményben, hogy az állatok teje az emberi anyatejjel megegyező zsír- és tápanyagtartalmú lesz. A kutatók ezzel a megoldással azokon az édesanyákon szeretnének segíteni, akik nem képesek szoptatni gyermekeiket. Az anyatej ugyanis nagyon fontos a babák fejlődésében, a tehéntej pedig egyelőre nagyon eltérő összetételű. Az anyatejnél sokkal nehezebben emészthető, kevesebb zsírt és szénhidrátot tartalmaz, ráadásul nincs benne semmiféle ellenanyag, ami a kicsik immunrendszerét megvédené a betegségekkel szemben.

Biztonságos tej előállítását tervezik

A kutatás vezetője, Ning Li professzor elmondta, az általuk termelt tej éppolyan biztonságos lehet majd, mint az átlagos tehéntej. "Az íze erősebb lesz, mint a normális tejé. Tíz év múlva pedig már bárki megtalálhatja majd az üzletek polcain" - tette hozzá a professzor. A forradalmi ötletet azonban már most többen támadják.

"Új szabályok bevezetésére lenne szükségünk az emberi egészség védelme miatt. Olyan kockázatai is lehetnek ezeknek a termékeknek, amelyeket előre nem ismerhetünk. A tehén teje sohasem lesz olyan, mint az emberi anyatej" - mondta Patti Rundall, a Baby Milk Action munkatársa. Li professzor azonban hisz a sikerben és hozzátette, hogy az emberi DNS-eket a már ismert klónozási technikával ültetik be a tehenekbe.

Thinkstock

Néhány brit tudós szerint a kutatások hatalmas előnyökkel járhatnak. Keith Campbell, a Nottingham Egyetem biológusa szerint a génkezelt élelmiszerek - ha megfelelően készülnek - sokkal jobb termékeket eredményezhetnek.
A génkezelt tej egyébként leginkább Ázsiában növelhetné a tejtermékek értékesítését. Közel 10 ázsiaiból ugyanis 9 tejcukorérzékeny, ami miatt súlyos hasi görcseik vannak, ha tehéntejet fogyasztanak.

Eláruljuk, mennyit kell aludnod, hogy fogyj!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110401-elaruljuk-mennyit-kell-aludnod-hogy-fogyj.html Hány éves vagy? - A legegészségesebb ételek, életkor szerinthttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110331-hany-eves-vagy-a-legegeszsegesebb-etelek-eletkor-szerint.html Húsvéti receptfeltöltő játék!http://www.life.hu/hazitunder/20110330-lifehu-husveti-receptfeltolto-jatek.html Döglött patkány egy pékség kenyerében - Börtönbe kerül a pékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110330-doglott-patkany-egy-pekseg-kenyereben-bortonbe-kerul-a-pek.html Többé nem tud elveszni a kutyád! - Egy egyszerű mikrocsip segíthttp://www.life.hu/hazitunder/20110328-tobbe-nem-tud-elveszni-a-kutyad-egy-egyszeru-mikrocsip.html