géntechnológia tej anyatej tehéntej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különleges kísérletbe kezdett egy kínai kutatócsoport: reményeik szerint hamarosan elérik, hogy a tehenek teje az emberi anyatejjel megegyező legyen.

Thinkstock
Thinkstock

Nemrég 300 tehenet kezeltek emberi génekkel Kínában abban a reményben, hogy az állatok teje az emberi anyatejjel megegyező zsír- és tápanyagtartalmú lesz. A kutatók ezzel a megoldással azokon az édesanyákon szeretnének segíteni, akik nem képesek szoptatni gyermekeiket. Az anyatej ugyanis nagyon fontos a babák fejlődésében, a tehéntej pedig egyelőre nagyon eltérő összetételű. Az anyatejnél sokkal nehezebben emészthető, kevesebb zsírt és szénhidrátot tartalmaz, ráadásul nincs benne semmiféle ellenanyag, ami a kicsik immunrendszerét megvédené a betegségekkel szemben.

Biztonságos tej előállítását tervezik

A kutatás vezetője, Ning Li professzor elmondta, az általuk termelt tej éppolyan biztonságos lehet majd, mint az átlagos tehéntej. "Az íze erősebb lesz, mint a normális tejé. Tíz év múlva pedig már bárki megtalálhatja majd az üzletek polcain" - tette hozzá a professzor. A forradalmi ötletet azonban már most többen támadják.

"Új szabályok bevezetésére lenne szükségünk az emberi egészség védelme miatt. Olyan kockázatai is lehetnek ezeknek a termékeknek, amelyeket előre nem ismerhetünk. A tehén teje sohasem lesz olyan, mint az emberi anyatej" - mondta Patti Rundall, a Baby Milk Action munkatársa. Li professzor azonban hisz a sikerben és hozzátette, hogy az emberi DNS-eket a már ismert klónozási technikával ültetik be a tehenekbe.

Thinkstock
Thinkstock

Néhány brit tudós szerint a kutatások hatalmas előnyökkel járhatnak. Keith Campbell, a Nottingham Egyetem biológusa szerint a génkezelt élelmiszerek - ha megfelelően készülnek - sokkal jobb termékeket eredményezhetnek.
A génkezelt tej egyébként leginkább Ázsiában növelhetné a tejtermékek értékesítését. Közel 10 ázsiaiból ugyanis 9 tejcukorérzékeny, ami miatt súlyos hasi görcseik vannak, ha tehéntejet fogyasztanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.