telihold holdfogyatkozás lélek menstruáció test nőiesség Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amíg a Nap egyértelműen a férfi princípium megszemélyesítője, addig a Hold a nő, a női energiák ezüstfényű szimbóluma. Holnap telihold, figyeljetek!

A mindennapi életben a természet jelenségeit szinte mindannyian a helyén értékeljük és kezeljük: ha süt a Nap, lengén öltözünk, fagyban nem ültetünk tulipánt, és esőben valószínűleg nem teregetünk a szabadban.
Ám ezeket az ésszerű szempontokat nem feltétlenül alkalmazzuk akkor, ha olyan jelenségről és hatásról, hatásokról van szó, amelyeket nem érzünk közvetlenül a bőrünkön. Vagy ha érezzük is a hatást, talán el sem hisszük, hogy érzéseink hátterében, a kiváltó ok a szemmel látható, de kézzel nem fogható égitest: a Hold.

Thinkstock
Thinkstock

A Hold hatása életünkre azonban vitathatatlan. Olyannyira, hogy aligha lehetne egyáltalán élet a Földön, ha a Hold gravitációs hatása nem tartaná éppen ezen a keringési pályán Földünket, a Hold ereje nélkül a Földön kesze-kuszává válna az éghajlat és kiszámíthatatlanná a természeti hatások.
A Hold emberekre gyakorolt hatása is létfontosságú, és különösen nagy hatással van az érzékeny, törékeny, az életet dajkáló nőre. Érdemes hát legalább egyszer saját magunkon megfigyelni a Hold szervezetünkre irányuló erőit.

A termékeny Hold

Már a természeti népek is megfigyelték, hogy a menstruáció jelentkezése és a Hold változásai között összefüggés figyelhető meg. Bár nincs jelenleg (sem) tudományos magyarázat a lunáris alapú menstruációs ciklusra, mégis a 28 naponta megújuló Hold és a (normális körülmények között) 28 naponta jelentkező menstruáció közötti periódusos megegyezés elgondolkodtató.
Ugyanakkor a tudományos igazolásra úgy tűnik, egyre kevésbé nyílik majd lehetőség, hiszen a fogamzásgátlók széles körben való elterjedése beavatkozik a női szervezet természetes működésébe, és a Holdtól függetlenül szabályozza a női hormonháztartást. (Első menstruáció a legtöbb esetben éppen újholdkor következik be.)

Thinkstock
Thinkstock



A mosoly háza

Amennyiben elfogadjuk azt, hogy a hormonháztartásunk működése és a Hold változásai között lehetséges összefüggés van, akkor nem nehéz elfogadni azt sem, hogy érzelmeinkre is hatással van az égitest működése. Annál is inkább, hiszen a menstruáció bonyolult biológiai folyamat, amely alapesetben is befolyásolja kedélyállapotunkat. Megfigyelések azonban arra is rámutatnak, hogy a kedélyállapotra gyakorolt hatás akkor is jelentkezik, amikor nincs menstruáció (terhesség vagy betegség esetén), vagyis a hintázó érzelmek nem feltétlenül magához a vérzéshez kapcsolódnak, hiszen a szervezet menstruáció nélkül is reagálhat a Hold erőteljes üzeneteire. Telihold előtt néhány nappal szinte minden nőben magasra emelkedik a feszültség, és sokkal érzékenyebben reagálnak a stresszes helyzetekre, mint más napokon. E mellett megfigyelték, hogy a szülések jelentős része is teliholdkor indul meg.

A növő-fogyó istennő

Fontos lehet a kilókkal küzdő nők számára az információ, hogy a Hold gyarapodása és fogyása érzékelhető a fogyókúrában. Növő holdkor aligha lehet esélyünk hatékony módon csökkenteni a súlyunkat, sőt úgy tűnik, minden "bűnbeesés", minden édes falat háromszorosan látszik meg rajtunk, míg a fogyó hold idején, de még inkább újholdkor sikereket érhetünk el a diéta vagy a böjt területén. Persze ha valós tudományos magyarázattal nem is szolgálhatunk erre az érdekes jelenségre, ha mást nem, csak mankót nyújt a karcsúsodó Hold látványa egy-egy nagy önfegyelmet kívánó kúrához - már tett értünk valamit az égitest.


Thinkstock
Thinkstock


A Holddal kapcsolatos másik meghatározó tétel, hogy növő ,hold idején a legmagasabb a szervezet energiaszintje és regenerálódó képessége, és a termékenységi mutatók is ebben a periódusban a legmagasabbak, vagyis akik babára gyúrnak, érdemes telőholdkor próbálkozniuk.

A fogyó hold a kiáramoltatás időszaka: a legérzelemdúsabb periódus, amikor a nő, az anya hihetetlen energiákat képes megmozgatni a szeretteiért. Ebben az időszakban szinte nincs olyan feladat, amit ne vállalna el, ha a gyerekéről vagy a szerelméről van szó. E mellett úgy tűnik, minden feladat könnyűvé válik, a csordultig telt energiaraktárak miatt az aktivitás a tetőfokára hág. De a szervezet regenerálódó képessége is itt még képes nagy dobásra, nem véletlenül gyógyulnak gyorsabban a sebek (megfigyelések alapján írom, nincs tudományos alapja), éppen ezért a nehéz sebészeti beavatkozásokat érdemes erre az időszakra tenni.

Az újhold, már említettük, a menstruációs ciklus kezdete lehet, de emellett a születő remények időszaka is. Amennyiben ebben a periódusban fogan a magzat, nagy esély van arra, hogy szülei minimum 14 évig együtt maradnak. Nagy kalandokra, utazásokra, munkahelyváltásra, vagy kapcsolati problémák tisztázására is az újhold ideje a legideálisabb. Valamiért friss, tiszta szemmel képes a nő ebben a periódusban a dolgok mögé nézni, és a kellő bátorság is a rendelkezésére áll ahhoz, hogy a szükséges változtatásokat megtegye.

Ugyanakkor új szerelmek fellobbanására is ekkor lehet a legnagyobb eséllyel várni, a női lélek úgy tűnik, újhold idején a legnyitottabb új élményekre, miközben a szervezet kíméletlenül méregtelenít az újhold napjai alatt, érdemes a kúrákat erre szakaszra időzíteni.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.