Amíg a Nap egyértelműen a férfi princípium megszemélyesítője, addig a Hold a nő, a női energiák ezüstfényű szimbóluma. Holnap telihold, figyeljetek!

A mindennapi életben a természet jelenségeit szinte mindannyian a helyén értékeljük és kezeljük: ha süt a Nap, lengén öltözünk, fagyban nem ültetünk tulipánt, és esőben valószínűleg nem teregetünk a szabadban.
Ám ezeket az ésszerű szempontokat nem feltétlenül alkalmazzuk akkor, ha olyan jelenségről és hatásról, hatásokról van szó, amelyeket nem érzünk közvetlenül a bőrünkön. Vagy ha érezzük is a hatást, talán el sem hisszük, hogy érzéseink hátterében, a kiváltó ok a szemmel látható, de kézzel nem fogható égitest: a Hold.

Thinkstock

A Hold hatása életünkre azonban vitathatatlan. Olyannyira, hogy aligha lehetne egyáltalán élet a Földön, ha a Hold gravitációs hatása nem tartaná éppen ezen a keringési pályán Földünket, a Hold ereje nélkül a Földön kesze-kuszává válna az éghajlat és kiszámíthatatlanná a természeti hatások.
A Hold emberekre gyakorolt hatása is létfontosságú, és különösen nagy hatással van az érzékeny, törékeny, az életet dajkáló nőre. Érdemes hát legalább egyszer saját magunkon megfigyelni a Hold szervezetünkre irányuló erőit.

A termékeny Hold

Már a természeti népek is megfigyelték, hogy a menstruáció jelentkezése és a Hold változásai között összefüggés figyelhető meg. Bár nincs jelenleg (sem) tudományos magyarázat a lunáris alapú menstruációs ciklusra, mégis a 28 naponta megújuló Hold és a (normális körülmények között) 28 naponta jelentkező menstruáció közötti periódusos megegyezés elgondolkodtató.
Ugyanakkor a tudományos igazolásra úgy tűnik, egyre kevésbé nyílik majd lehetőség, hiszen a fogamzásgátlók széles körben való elterjedése beavatkozik a női szervezet természetes működésébe, és a Holdtól függetlenül szabályozza a női hormonháztartást. (Első menstruáció a legtöbb esetben éppen újholdkor következik be.)

Thinkstock


 
A mosoly háza

Amennyiben elfogadjuk azt, hogy a hormonháztartásunk működése és a Hold változásai között lehetséges összefüggés van, akkor nem nehéz elfogadni azt sem, hogy érzelmeinkre is hatással van az égitest működése. Annál is inkább, hiszen a menstruáció bonyolult biológiai folyamat, amely alapesetben is befolyásolja kedélyállapotunkat. Megfigyelések azonban arra is rámutatnak, hogy a kedélyállapotra gyakorolt hatás akkor is jelentkezik, amikor nincs menstruáció (terhesség vagy betegség esetén), vagyis a hintázó érzelmek nem feltétlenül magához a vérzéshez kapcsolódnak, hiszen a szervezet menstruáció nélkül is reagálhat a Hold erőteljes üzeneteire. Telihold előtt néhány nappal szinte minden nőben magasra emelkedik a feszültség, és sokkal érzékenyebben reagálnak a stresszes helyzetekre, mint más napokon. E mellett megfigyelték, hogy a szülések jelentős része is teliholdkor indul meg.

A növő-fogyó istennő

Fontos lehet a kilókkal küzdő nők számára az információ, hogy a Hold gyarapodása és fogyása érzékelhető a fogyókúrában. Növő holdkor aligha lehet esélyünk hatékony módon csökkenteni a súlyunkat, sőt úgy tűnik, minden "bűnbeesés", minden édes falat háromszorosan látszik meg rajtunk, míg a fogyó hold idején, de még inkább újholdkor sikereket érhetünk el a diéta vagy a böjt területén. Persze ha valós tudományos magyarázattal nem is szolgálhatunk erre az érdekes jelenségre, ha mást nem, csak mankót nyújt a karcsúsodó Hold látványa egy-egy nagy önfegyelmet kívánó kúrához - már tett értünk valamit az égitest.


Thinkstock


A Holddal kapcsolatos másik meghatározó tétel, hogy növő ,hold idején a legmagasabb a szervezet energiaszintje és regenerálódó képessége, és a termékenységi mutatók is ebben a periódusban a legmagasabbak, vagyis akik babára gyúrnak, érdemes telőholdkor próbálkozniuk.

A fogyó hold a kiáramoltatás időszaka: a legérzelemdúsabb periódus, amikor a nő, az anya hihetetlen energiákat képes megmozgatni a szeretteiért. Ebben az időszakban szinte nincs olyan feladat, amit ne vállalna el, ha a gyerekéről vagy a szerelméről van szó. E mellett úgy tűnik, minden feladat könnyűvé válik, a csordultig telt energiaraktárak miatt az aktivitás a tetőfokára hág. De a szervezet regenerálódó képessége is itt még képes nagy dobásra, nem véletlenül gyógyulnak gyorsabban a sebek (megfigyelések alapján írom, nincs tudományos alapja), éppen ezért a nehéz sebészeti beavatkozásokat érdemes erre az időszakra tenni.

Az újhold, már említettük, a menstruációs ciklus kezdete lehet, de emellett a születő remények időszaka is. Amennyiben ebben a periódusban fogan a magzat, nagy esély van arra, hogy szülei minimum 14 évig együtt maradnak. Nagy kalandokra, utazásokra, munkahelyváltásra, vagy kapcsolati problémák tisztázására is az újhold ideje a legideálisabb. Valamiért friss, tiszta szemmel képes a nő ebben a periódusban a dolgok mögé nézni, és a kellő bátorság is a rendelkezésére áll ahhoz, hogy a szükséges változtatásokat megtegye.

Ugyanakkor új szerelmek fellobbanására is ekkor lehet a legnagyobb eséllyel várni, a női lélek úgy tűnik, újhold idején a legnyitottabb új élményekre, miközben a szervezet kíméletlenül méregtelenít az újhold napjai alatt, érdemes a kúrákat erre szakaszra időzíteni.

Májusi virágmisztikahttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110513-majusi-viragmisztika.html Te is mindig mellényúlsz? A jó párválasztáshoz önismeret kell!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110511-te-is-mindig-mellenyulsz-a-jo-parvalasztashoz-onismeret-kell.html 16 év barátság után tudták meg, hogy testvérekhttp://www.life.hu/tested-lelked/20110511-16-ev-baratsag-utan-tudtak-meg-hogy-testverek.html Így lehetsz te is milliomos fitneszedző!http://www.life.hu/tested-lelked/mozgas/20110510-igy-lehetsz-te-is-milliomos-fitneszedzo.html Kultikus túra a Földön - Tarts velünk!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110427-a-fold-kultikus-helyei-a-fold-csakrai.html Miért félünk a számoktól? - A babonák történetehttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110509-miert-felunk-a-szamoktol-a-babonak-tortenete.html