Így távolítsd el a kullancsot a gyerekből! - Saját kezűleg, biztonságosan

betegség megelőzés Lyme-kór praktikák kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári szabadtéri programokról akár több kis vérszívó vendéggel is távozhat a család, az aljnövényzethez közel játszó gyerekekre pedig még nagyobb veszély leselkedik a kullancsok miatt. Kirándulás után mindig vizsgáld meg a gyerekeket alaposan, ha pedig kullancsot fedezel fel rajtuk, azt minél előbb távolítsd el. Eláruljuk, hogyan.

Aljnövényzetben, gazok között megbújó veszély

A tévhitekkel ellentétben a kullancsok nem a fákon élnek, és onnan ugranak áldozataikra, hanem a gazos, elvadult aljnövényzetben, ott is elsősorban az árnyékos helyeken fordulnak elő. A táplálékforrást szaglásukkal és speciális szénmonoxid-érzékelőjükkel észlelik, majd rámásznak. Ezután keresnek maguknak egy meleg helyet, általában a hajlatokban, és ott megkapaszkodnak. Vért csak néhány óra múlva szívnak, miután érzéstelenítették a bőrt.

Thinkstock
Thinkstock



A kertben, erdőben játszó kisgyerekre nagyon könnyen rátalál az élősködő, ezért fontos, hogy a nap végén tüzetesen átvizsgáld a gyereket tetőtől talpig. Ha kullancsot találtál benne, akkor ne ess pánikba: biztonságos módszerrel könnyedén el lehet távolítani. Kevésbé biztonságos, közszájon forgó módszerekkel viszont csak árthatsz! Az olajjal kenegetés, nyomorgatás, tekerés, vakargatás, piszkálás, alkoholos dörzsölés, a különböző kencék és pakolások csak azt a célt szolgálják, hogy az állat megijed, beljebb húzódik a bőrbe, és rossz esetben beleöklendezi a gyomortartalmát a sebbe. Ezzel persze bejuttatva az összes kórokozót, ami addig a hasában volt, ezek okozzák többek között az akár maradandó károsodásért is felelős agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt is.

Thinkstock
Thinkstock



Így távolítsd el biztonságosan!

A felfedezett hívatlan vendéget minél előbb el kell távolítani a bőrből. Ehhez nem kell mást tenned, mint a gyógyszertárban vagy drogériában beszerezni egy kullancscsipeszt, és használnod. Egyszerűen fogd meg a csipesszel az állat fejét - ne a potrohát nyomd, azzal öklendezésre készteted -, és határozottan, de egyenletes erővel, tekergetés nélkül húzd ki a kullancsot. Ha eközben a feje beszakad, az egyáltalán nem baj - az állat gyomortartalma veszélyes, nem a feje -, a fej ugyanis néhány nap alatt magától kiesik a bőrből. A csípés helyét pedig már nyugodtan fertőtlenítheted alkoholos vattával. Ha épp nincs otthon csipesz, egy cérnából készített hurokkal is próbálkozhatsz, a lényeg, hogy az állatot a bőrhöz a lehető legközelebb kapd el.

A szakszerű eltávolítás után jegyezd fel a csípés időpontját, helyét, és lehetőleg a kullancsot is tedd el egy kis dobozba. Néhány héten keresztül érdemes figyelni a picit, a csípés helyén megjelenő piros Lyme-folt, a láz, levertség fertőzés jele lehet.

Thinkstock
Thinkstock



A megelőzés a legfontosabb!

Szabadtéri, akár csak kerti program tervezésekor mindig ügyelj arra, hogy a kicsi bőre és ruházata is kellően be legyen fújva kullancsriasztó szerrel! Ha erdőbe mentek kirándulni, érdemes könnyű hosszúnadrágot ráadni, és a zokniba begyűrni az alját. A kertből rendszeres fűnyírással és gazirtással tudod eltávolítani az élősködőket, valamint az őszi avar összegyűjtése és elégetése is segít, mivel az alatt próbálnak áttelelni az állatok.
Az agyhártyagyulladás ellen évente ismétlendő oltással védheted meg a gyermeked, a Lyme-kór ellen csak úgy védekezhetsz, ha nem engeded a kullancsot a kicsi bőréhez jutni.

Azonnali elsősegély csípések ellen - Hatékony házi praktikákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110609-azonnali-elsosegely-csipesek-ellen-hatekony-hazi-praktikak.html3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.htmlCsapd be az agyad! 6 kiváló alternatív fájdalomcsillapítóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110601-csapd-be-az-agyad-6-kivalo-alternativ-fajdalomcsillapito.htmlHasmenésjárvány - Mérgezett uborka vagy inkább biológiai fegyver?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110607-hasmenesjarvany-mergezett-uborka-vagy-inkabb-biologiai-fegyver.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.