A zoknik előszeretettel tűnnek el a mosás során vagy azután. Talán nincs is olyan háztartás, ahol legalább egyszer nem kellett szembesülni a páratlanul maradt lábravalókkal. Ennek ellenére a kérdés a mai napig megválaszolatlan - elméletek azonban léteznek a zoknik eltűnését illetően.

Egyszerű oka van annak, hogy az eltűnt zoknik esete már-már a rejtély kategóriájába tartozik. Amikor elvégezték a feladatukat, párban kerülnek a szennyeskosárba, ahelyett, hogy a kanapé alatt landolnának - legalábbis optimális esetben. A mosás előkészületeikor szintén ketten vannak még, és ideális esetben így is jutnak a mosógép dobjába.

ThinkstockA mosás teljesen zárt rendszerben történik, ahol még a piszkos víz is egy szűrőn keresztül folyik el, a zokniknak tehát elméletileg esélyük sincs a menekülésre. A teregetéskor aztán kiderül, hogy az egyik csíkos zokni párja nincs meg. A folyamatot részleteiben megvizsgálva egyértelműen látszik, hogy nincs egyetlen olyan pillanat sem, amikor elmenekülhetne az apró kis textildarab. De akkor vajon hova tűnnek a fél pár zoknik? A kérdést több elmélet alapján is körbejártuk.

A romantika válasza a problémára

Játsszunk el a gondolattal: lehet, hogy a mosás, a centrifugálás valójában nem más, mint a szerelmes zoknipárok szomorú végzete? Ha ez így van, érthető a fél párok eltűnése. Az addig békében és a legnagyobb egyetértésben élő párok rettegnek a pillanattól, amikor sorra kerülnek, és a forgódob ijesztő mélyén végzik. Talán szívszorító sorsuk elkerülése érdekében kavarodnak el már előre - például a szennyeskosár kipakolásakor. Ettől remélik a menekülést, némelyik ezért rejtőzik az ágy mögé, a fotel párnái közé, vagy éppen bújik el a kanapé árnyékában.

ThinkstockHa ez így van, újabb kérdések merülnek fel: vajon milyen misztikus események történnek a dobban, mely szétválásukat eredményezi? És mikor jön el az idő? Lehet, hogy a sors keze ily módon csak egy bizonyos kor után csap le a zoknikra? De miért nem csak a lyukasakra, és miért bűnhődnek az egészségesek is?

Murphy törvényei és a zoknik eltűnése

Ha realistább szemmel közelítjük meg a kérdést, a zoknik eltűnésének okai között nemcsak a sors, hanem Murphy törvényei is szerepelhetnek. Elképzelhető, hogy az egyik fél hollétét semmilyen rejtély sem fedi, hiszen nemes egyszerűséggel csak beleragad a dobba - ez pedig csakis a figyelmetlenségnek köszönhető, no meg valahol Murphy-nek. Így első mosáskor lesz egy fél pár zokni, ami csak úgy lóg a levegőben, hiszen semmit sem lehet kezdeni vele.

A következő mosáskor viszont kiszabadul a beragadt zokni is, és így teregetéskor ismét lesz egy páratlan darab, amivel megint nem lehet mit kezdeni - bár egyesek az eltűntek megkerülése reményében tartogatják a fél párakat. Viszont minél több van belőlük, általában annál kisebb eséllyel lesznek meg a hiányzó felek, az eredmény pedig nem más, mint több tucatnyi árva zoknipár.

ThinkstockA fekete lyukak is felelősek lehetnek

A fél pár zoknik hollétének feltérképezéséhez szükségszerű segítségül hívnunk a tudományt is. A fekete lyukakról remélhetőleg már mindenki hallott, és talán arról is, hogy több nagy tudós szerint - legalábbis elméletben - lehetséges rajtuk keresztül az időutazás. Ma már azt is tudjuk, hogy kisebb, szinte láthatatlan fekete lyukak bárhol kialakulhatnak és eltűnhetnek a világban. Talán a mosógépek belsejében is egy ilyen átjáró jön létre a dob centrifugális mozgásának köszönhetően, melyen keresztül a zoknik egy másik dimenzióba kerülnek.

Így, míg itt eltűnik egy zokni, lehet, hogy egy párhuzamos dimenzióban a váratlanul felbukkanó páratlan ruhadarabok okoznak fejtörést. Persze, megválaszolatlan kérdés még ebben az esetben is marad: miért pont csak a zoknik? Egy apró tanga méretileg még sokkal kisebb is egy zokninál, könnyebben juthatna át a titkos járaton...
Egy szó, mint száz, a rejtély rejtély marad, hacsak nem fogadjuk el az Egy rém rendes család című sorozat főszereplőinek elméletét, akik szerint az ufók a felelősek az eltűnésekért, ők viszik ugyanis el őket. És hogy miért csak fél párat? Mert minek két egyforma...

Vásárolj 70%-kal olcsóbban! - A legjobb kuponos weboldalakkalhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110608-vasarolj-70-szazalekkal-olcsobban-a-legjobb-kuponos-weboldalakkal.html 15 perc, ami megváltoztatja az életed! - 30 napos életmódprogram időhiányban szenvedőknekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110527-15-perc-ami-megvaltoztatja-az-eleted-flylady-a-30.html Zsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.html Biotisztítószerek: tényleg jobbak?http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110310-biotisztitoszerek-tenyleg-jobbak.html Legyél te is szatyortárs! - És spórolj!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110309-szatyorkozossegek-vasarlas-okosan-olcson.html Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.html