A cipők iránti szenvedély néha önveszélyes tettek elkövetésére sarkall. A vészesen sovánnyá váló pénztárca vagy a lecsupaszított bankszámla csak az egyik. A baj ott folytatódik, amikor olyan lábbelire teszünk szert, amelyiket gyaloglás helyett mondjuk ácsorgásra vagy taxizásra találtak ki. Megmutatjuk az idei nyár három boka- és lábfejgyilkos cipőtrendjét.


Extrém magas platform telitalpú

Az első gyanúsított az idei nyár egyik legnagyobb slágere, a magasított talpú, magas telisarkú cipő, amelyet magyar megfelelő híján platform wedges néven is emlegethetnénk. A magastalpú cipő egyébként kifejezetten stabil, a platform sem az a végzetes darab, ebben a formájában viszont veszélyes lehet. A túl magas egybetalp ugyanis érzéketlenné tesz a magyar járdáktól nem ismeretlen göröngyök, kátyúk, repedések iránt. Az esetleges egyensúlyvesztést ilyen cipőben sokkal nehezebb megakadályozni, hiszen a lábad a platform miatt csak oldalirányba billenhet ki. Az esést a nagy talp miatt sokkal nehezebb koordinálni is.Rossz választás

Ha sokat kell mászkálnod aznap, akkor válaszd inkább az alacsonyabb talp- és sarokmagasságú darabokat, amelyek biztonságosabbak. Ezekben könnyebben korrigálhatod az esést vagy a bukdácsolást.


Jó választás


Tűsarkú cipő

Bár kétségkívül gyönyörű darabokról beszélünk, a tűsarkú topánok csak a született Victoria Beckhamekre nem jelentenek veszélyt. Mindenki más számára a tűsarkú veszélyes, hiszen a sarkak annyira vékonyak, hogy komoly nehézséget jelent rajtuk egyensúlyozni. Továbbá a sarokkiképzésnek köszönhetően az Achilles-ín is nagyobb igénybevételnek van kitéve, s a fájdalom kisugárzik a hátra és a térdekre is.
Rossz választás

A tűsarkú helyett válasszunk az újra egyre divatosabb törpesarkúak vagy a szintén reneszánszukat élő vastagabb sarkú cipők közül. Ezekben nemcsak egyensúlyozni könnyebb, de a terhelés is jobban eloszlik.

Jó választás

7,5 centiméternél magasabb sarkú cipő

Bár a használati utasításban nem jegyzik, de vannak olyan topánok, amelyek azon kívül, hogy nem vízállóak és hiperérzékeny anyagból készülnek, még gyaloglásra sem alkalmasak. A lehetetlennek tűnő, de létező 12 centiméteres sarokkal ellátott gyönyörűségeknek nem is az ára fáj a legjobban. Az olyan cipőkben, amelyek 7 centinél magasabb sarokkal bírnak, nem ajánlatos hosszú ideig táncolni vagy sétálni, de még ácsorogni sem. Minél magasabb a cipősarok, annál bizonytalanabb az egyensúly, a végeredmény pedig kifordult boka, bokatörés vagy ínszalagszakadás is lehet. A legszerencsétlenebb esetben akár több - két-három - helyen is eltörhet a láb.


Rossz választás

A szakemberek szerint a legideálisabb a három-négy centiméteres cipősarok. Az Achilles-ínra nehezedő nyomás így kisebb lesz, a lábfej és a vádli izomzata nem fárad el olyan hamar, sokkal könnyebb egyensúlyozni, a tartás egyenes lesz, a hátunk pedig nem fog fájni. A lapos talpú topánok és a magas sarkú cipők szerelmeseinek azt ajánljuk, hogy ha nem tudnak lemondani a kedvenc cipőikről, akkor legalább okosan viseljék őket! Ha tudják, hogy sokat gyalogolnak aznap, hagyják inkább otthon, és ne feledkezzenek meg a talpbetétekről sem.


Jó választás

Katalin hercegnő a hollywoodi sztár ruháit koppintja?http://www.life.hu/legytrendi/20110706-katalin-hercegno-es-sarah-jessica-parker-ugyanolyan-ruhat-viseltek.html John Galliano nélkül elbukhat a Dior divatház?http://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110706-a-dior-divathaz-bemutatta-osziteli-kollekciojat.html Lakatos Márk átalakít: Igazi, elegáns nő lett a 22 éves anyuka!http://www.life.hu/legytrendi/20110705-lakatos-mark-atalakit-13-fazekas-dora.html Rövidnadrágok az alkatodhozhttp://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110704-rovidnadragok-az-alkatodhoz.html Ilyen farmert még nem láttál!http://www.life.hu/legytrendi/20110609-trend-itt-a-kifordithato-farmer.html A 10 legjobb jumpsuit - Így viseld a kezeslábast idén!http://www.life.hu/legytrendi/20110623-a-10-legjobb-jumpsuit-igy-viseld-a-kezeslabast-iden.html Sztártrend: Hódíts szexi oroszlánsörénnyel!http://www.life.hu/legytrendi/20110623-sztartrend-hoditsd-szexi-oroszlansorennyel.html