Gyerekek a közösségi portálokon: a legnagyobb veszélyek, melyek leselkednek rájuk

személyiség internet nevelés fejlődés közösségi oldalak gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közösségi portálok ma már szinte kikerülhetetlen szereplői a mindennapoknak - a gyerekek körében is. Rájuk viszont veszélyt jelenthet néhány dolog.

Számos különféle közösségi portál létezik már, a fiatalok körében pedig szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyenek jelen rajtuk. Persze, miért ne, hiszen szinte kortalan lehetőségeket nyújtanak tájékozódásra, szórakozásra, tanulásra és kapcsolattartásra egyaránt. Ám míg egy felnőtt tisztában van az internetes viselkedésének következményeivel, és saját korlátaival, addig nem biztos, hogy egy gyerek már fel tudja mérni tettei súlyát. Ezért, ha a gyermekedet valamelyik ismerősgyűjtő oldal közelébe engedted, néha napján nem árt felülvizsgálnod néhány dolgot. Bár túllihegni nem szabad a dolgot, hiszen előbb-utóbb itt is el kell engedned a kezét, és bíznod kell abban, hogy megfelelő döntéseket hoz majd.

Thinkstock
Thinkstock

Felügyelet mellett

A tiltásnak természetesen nem sok értelme lenne, hiszen, mint tudjuk, a tiltott gyümölcs mindig édesebb, és az oldalak egy részére ráadásul nem is nehéz újból felregisztrálni. Sokkal célravezetőbb, ha az ellenőrzés mellett megtanítod azok helyes használatára - különös tekintettel a privát információk megadására, a megosztott tartalmak, kiírások és a feltöltött képek jellegére vonatkozóan.

A lakcím, telefonszám és egyéb privát információk ugyanis nem csak az adathalászok számára érnek kincset, de akár betörők számára is értéket jelenthetnek. Ráadásul egy tini még meggondolatlanul pakolhat fel olyan képeket, ahol a család anyagi helyzetéről is tudomást szerezhet az érdeklődő, ami szintén célponttá teheti az otthonotokat. Az egyre gyakrabban látható félmeztelen, szexis, pózolós fényképekről nem is beszélve, amiből szintén problémái lehetnek a lánygyermekednek.

Ismeretlenek, mint veszélyforrás

Ugyan hazánkban kevés hír számolt be ilyen esetről - ez persze nem jelenti azt, hogy nem is történt ilyen -, az ördög azonban sosem alszik, így a gyermekedet megkereső idegenek is veszélyt jelenthetnek. A fiatalokban ugyanis még nem alakult ki az a veszélyérzet, ami meggátolná őket abban, hogy néhány kedves szónak bedőljenek, ráadásul az, hogy mindez csak a monitoron történik, azt sugallhatja, hogy megfelelően biztonságos is a szituáció.

A gyerekek ugyanis gyakran hajlamosak meggondolatlanul bárkit felvenni a partnerlistájukra. Az ismeretlen pedig, akivel szóba elegyednek, észrevétlenül is rossz hatással lehet rájuk, arról nem is beszélve, hogy idővel akár olyan dolgokba is bevonhatja őket, ami nem feltétlenül a gyermekek korának és érettségének megfelelő. Hiszen akadhatnak olyanok is, akik kifejezetten a 10-14 éves korosztállyal szeretnek beszélgetni idősebb létükre.

Thinkstock
Thinkstock

Intellektuális degradálódás

A már említett veszélyek mellett a gyermek fejlődésére is káros hatással lehet, ha túl sokszor és túl sok időt tölt ilyen oldalakon. Egyes pszichológusok véleménye szerint ugyanis a virtuális világ eltávolíthatja őt az élet realitásának fogalmától, és intellektuálisan is romboló hatással van rá. A közösségi oldalakon figyelik a barátok adatlapját, képeit és videót, itt beszélik meg egymással a történéseket, és teszik mindezt sokszor a házimunkába való besegítés, a házi feladat készítése rovására - vagy épp olvasás, és szabadtéri program helyett.

Hosszabb távon az a tény, hogy ha valami történik velük, akkor az első dolog annak a portálon való közzététele, a szociális fejlődésére lehet kihatással, mely már a szakértők és a tudósok szerint is depresszióvá súlyosbodhat, hiszen a netes társalgások és a világhálón élt "élet" képtelen helyettesíteni a valós életszituációkat és kapcsolatokat. Megváltozik a gyermek étkezési és alvási szokása, más barátokkal kezd el együtt lenni, hangulatuk ingadozni kezd, vagy extrém esetekben teljesen elszigetelődnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.