A közösségi portálok ma már szinte kikerülhetetlen szereplői a mindennapoknak - a gyerekek körében is. Rájuk viszont veszélyt jelenthet néhány dolog.

Számos különféle közösségi portál létezik már, a fiatalok körében pedig szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyenek jelen rajtuk. Persze, miért ne, hiszen rengeteg lehetőségeket nyújtanak tájékozódásra, szórakozásra, tanulásra és kapcsolattartásra egyaránt. Ám míg egy felnőtt tisztában van az internetes viselkedésének következményeivel és saját korlátaival, addig nem biztos, hogy egy gyerek fel tudja mérni tettei súlyát. Ezért ha a gyermekedet valamelyik ismerősgyűjtő oldal közelébe engedted, néha nem árt felülvizsgálnod néhány dolgot. Bár túllihegni nem szabad a dolgot, hiszen előbb-utóbb itt is el kell engedned a kezét, és bíznod kell abban, hogy megfelelő döntéseket hoz majd.

Thinkstock

Felügyelet mellett

A tiltásnak természetesen nem sok értelme lenne, hiszen, mint tudjuk, a tiltott gyümölcs mindig édesebb, és az oldalak egy részére ráadásul nem is nehéz újból regisztrálni. Sokkal célravezetőbb, ha az ellenőrzés mellett megtanítod azok helyes használatára - különös tekintettel a privát információk megadására, a megosztott tartalmak, kiírások és a feltöltött képek jellegére vonatkozóan.

A lakcím, telefonszám és egyéb privát információk ugyanis nemcsak az adathalászok számára érnek kincset, de akár betörők számára is értéket jelenthetnek. Ráadásul egy tini még meggondolatlanul pakolhat fel olyan képeket, ahol a család anyagi helyzetéről is tudomást szerezhet az érdeklődő, ami szintén célponttá teheti az otthonotokat. Az egyre gyakrabban látható félmeztelen, szexis, pózolós fényképekről nem is beszélve, amiből szintén problémái lehetnek a gyermekednek.

Ismeretlenek mint veszélyforrás

Ugyan hazánkban kevés hír számolt be ilyen esetről - ez persze nem jelenti azt, hogy nem is történt ilyen -, az ördög azonban sosem alszik, így a gyermekedet megkereső idegenek is veszélyt jelenthetnek. A fiatalokban ugyanis még nem alakult ki az a veszélyérzet, ami meggátolná őket abban, hogy néhány kedves szónak bedőljenek, ráadásul az, hogy mindez csak a monitoron történik, azt sugallhatja, hogy megfelelően biztonságos is a szituáció.

A gyerekek ugyanis gyakran hajlamosak meggondolatlanul bárkit felvenni a partnerlistájukra. Az ismeretlen pedig, akivel szóba elegyednek, észrevétlenül is rossz hatással lehet rájuk, arról nem is beszélve, hogy idővel akár olyan dolgokba is bevonhatja őket, ami nem feltétlenül a gyermekek korának és érettségének megfelelő. Hiszen akadhatnak olyanok is, akik kifejezetten a 10-14 éves korosztállyal szeretnek beszélgetni idősebb létükre.

Thinkstock

Intellektuális degradálódás

A már említett veszélyek mellett a gyermek fejlődésére is káros hatással lehet, ha túl sokszor és túl sok időt tölt ilyen oldalakon. Egyes pszichológusok véleménye szerint ugyanis a virtuális világ eltávolíthatja őt az élet realitásának fogalmától, és intellektuálisan is romboló hatással van rá. A közösségi oldalakon figyelik a barátok adatlapját, képeit és videót, itt beszélik meg egymással a történéseket, és teszik mindezt sokszor a házimunkába való besegítés, a házi feladat készítése rovására - vagy épp olvasás és szabadtéri program helyett.

Hosszabb távon az a tény, hogy ha valami történik velük, akkor az első dolog annak a portálon való közzététele, a szociális fejlődésére lehet kihatással, mely már a szakértők és a tudósok szerint is depresszióvá súlyosbodhat, hiszen a netes társalgások és a világhálón élt "élet" képtelen helyettesíteni a valós életszituációkat és kapcsolatokat. Megváltozik a gyermek étkezési és alvási szokása, más barátokkal kezd el együtt lenni, hangulatuk ingadozni kezd, vagy extrém esetekben teljesen elszigetelődnek.

35 év elteltével, egy közösségi portál segítségével találta meg lányát az édesanyahttp://www.life.hu/tested-lelked/20110426-35-ev-elteltevel-egy-kozossegi-portal-segitsegevel-talalta-meg-lanyat.html Kire tartozik? - Szerelem az üzenőfalonhttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110505-parkapcsolat-szerelem-szex-szerelem-es-csokvaltas-az-uzenetfalon.html Egy kedvesnek tűnő hiba, amivel egy életre tönkreteheted a gyereked!http://www.life.hu/anyaskodj/20110707-egy-kedvesnek-tuno-hiba-amivel-egy-eletre-tonkreteheted-a-gyereked.html 8 évesek szexi ruhákban és sminkben - A Lolita-jelenség és kezelésehttp://www.life.hu/anyaskodj/20110704-8-evesek-szexi-ruhakban-es-sminkben-a-lolitajelenseg-es.html Gyerekkel a fesztiválokon - Pro és kontrahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110622-gyerekkel-a-fesztivalokon-pro-es-kontra.html Így kezeld, ha hazudik a gyerek! - Hogy megmaradjon a bizalomhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110617-igy-kezeld-ha-hazudik-a-gyerek-hogy-megmaradjon-a.html