Bár szabad szemmel nem láthatók, nem szabad elfelejteni, hogy a lakásban is temérdek baktérium bujkál, még annak ellenére is, hogy rendszeresen takarítasz és fertőtlenítesz.


Ennek oka lehet többek között, hogy takarításnál az otthonod éppen azon helyiségeiről feledkezel meg, ahol a legtöbb kórokozó bújik meg. Sokan ugyanis nem tudják, hol tartózkodnak a legszívesebben a bacik.

Szivacsok és törlőrongyok

Azért használunk a háztartásban szivacsot és törlőrongyot, hogy minden ragyogjon a tisztaságtól. Éppen ezért elsőre meglepőnek tűnhet, hogy ezekben mennyi baktérium él. De gondolj csak bele: a fel- vagy letörölt szennyeződéseknek csak egy részét tudod az öblítésnél kimosni a szivacsból, így akkor is tele lesz kórokozókkal, ha azt hiszed, már tiszta a szivacs. Ez a gyakran használt eszköz ráadásul nedvessége és lyukacsos anyaga miatt kifejezetten kellemes lakóhely a - többek között a szalmonella és a coli - baktériumok számára, ahol villámgyors szaporodásba kezdenek.Thinkstock

Mi a megoldás?

Mindig használj több szivacsot vagy rongyot, legyen külön egy a mosogatáshoz, egy a törléshez, külön a konyhában, a fürdőszobában és az étkezőben. A szivacsokat használat után alaposan mosd ki - az egyszerű öblítés fabatkát sem ér -, és mindig akkor használd újra, ha teljesen kiszáradt. Hetente egyszer érdemes citromlével átitani, és átmelegíteni a mikrohullámú sütőben, így elpusztulnak a baktériumok.

Porszívó és a tartálya

A mindennapos porszívózással elérheted, hogy megszabadulj a lakásban található portól. Igen ám, de az allergiát is okozó por, az abban megtelepedő pollenek, baktériumok és poratkák nem tűnnek el, csak felszívódnak, és tovább éldegélnek a porzsákban vagy tartályban. Hiába tisztítod ki rendszeresen, a pollenek és a por egy kis része újra és újra visszakerül a levegőbe. 

Thinkstock

Mi a megoldás?

A legfontosabb, hogy gyakran cseréld a porzsákot és tisztítsd a filtert, a porgyűjtő tartályt pedig ne csak kiürítsd, hanem fertőtlenítsd is. Nyugdíjazd a régi porszívódat, és válts HEPA-szűrős típusra, ami 99,9 százalékban megakadályozza, hogy a szinte láthatatlan porszemek, pollenek és baktériumok visszajussanak a szoba levegőjébe.


Párnák és paplanok

A hálószobának kellene lennie az egyik legtisztább helyiségnek a lakásban, ennek ellenére éppen itt található az, ami szinte hemzseg a láthatatlan lakótársaktól és az elhalt hámsejtektől: az alvópárna. Nagyanyáink kedvenc tollpárnái igazi fertőnek számítanak higiéniai téren, de a modern szivacs- vagy textilvánkosok sem olyan makulátlanok, mint hiszed. Főleg az allergiát és asztmát is okozó poratkák szeretnek velünk közös párnát használni, de ezek az élősködők az ágybetéteket és a paplanokat sem vetik meg.


Thinkstock

Mi a megoldás?

A párnákra porálló, cipzáras huzatot húzz, amit moss ki gyakran, és a párnákat is vidd el rendszeresen a tisztítóba, vagy mosd ki a lehető legmagasabb hőfokon. Ugyanígy a matracot és a takarókat is poratkamentessé teheted.

Kilincsek a lakásban

Mit az, amit a leggyakrabban megfogsz otthon? A kilincs. A kapuét vagy a bejárati ajtóét ráadásul általában kézmosás nélkül, a tömegközlekedésben vagy a bevásárlás során összeszedett baktériumokkal leped el, amelyek a következő menetnél szépen visszakerülnek a kezedre. Hiába mosol hát otthon kezet, ha utána ismét megfogod a kilincset, ismét tele lesz a kezed kórokozókkal.

Thinkstock

Mi a megoldás?

Mivel a kilincsek érintése nélkül általában lehetetlen bejutni egy ajtón, ezért a rendszeres és alapos kézmosás a legjobb, amit tehetsz elsősorban. Ha olyan helyen vagy, ahol nem tudsz kezet mosni, használj praktikus kiszerelésű kézfertőtlenítőt. Az otthoni kilincseidet pedig legalább hetente egyszer gondosan tisztítsd meg, fertőtlenítsd, sőt, ki is fényesítheted.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Távirányítók és a gombok

Távirányítóval kapcsolod be a tévét, a DVD- vagy CD-lejátszót, a házimozit, de még a ventillátort is. A kis gombok alatt pedig szívesen megtelepszik a por és a különböző baktériumok. Nem beszélve arról, hogy hányszor esett már le, borult rá valami, tüsszentett vagy köhögött rá valaki, vagy fogta meg nem éppen makulátlan kézzel... Nem meglepő hát, ha hemzsegnek ezeken a kórokozók.Thinkstock

Mi a megoldás?

Mivel elektromos "berendezésről" van szó, óvatosan kell tisztítanod a távirányítókat, ugyanakkor alaposan is. Jó megoldás lehet, ha átlátszó, speciális nejlontokba bújtatod a kütyüket, ami megvédi a portól és a kosztól, de nem zavarja a működésüket. Egy citromlével átitatott vattacsomó sem árt nekik, csak arra ügyelj, hogy a vatta enyhén nedves legyen - a citromlé fertőtlenít és még illatosít is.

Parfümök és illatosítók

A különböző illatszerek nemcsak irritálhatják a nyálkahártyát, hanem a baktériumok melegágyai is lehetnek. A háztartási készítmények hozzáadott illatanyagai ugyanis veszélyes és erőteljes allergének, súlyos bőrirritációt okozhatnak, amit súlyosbíthatnak a flakonokon vagy üvegcséken élő bacilusok.

Thinkstock

Mi a megoldás?

Ha sem téged, sem a családtagjaidat nem irritálják a parfümök, elég, ha csak csínján bánsz a használatukkal. Ha azonban valaki allergiás rá, cseréld le az illatosítókat parfümmentes vagy természetes termékekre, és lehetőleg rendszeresen tisztísd a flakonok külsejét. Spray-k esetén a kivezető nyílásokat is rendszeresen töröld át ecetes vagy citromos vattapamaccsal.


Benkő Dániel ritkán cserél ágyneműt, Voksán Virág mindenre ügyel - Celebek házitündérkénthttp://www.life.hu/hazitunder/20110827-benko-daniel-ritkan-cserel-agynemut-voksan-virag-mindenre-ugyel-.html Ingerlékenység, alvászavarok, fejfájás - Meglepő ok a hátterébenhttp://www.life.hu/hazitunder/20110812-ingerlekenyseg-alvaszavarok-fejfajas-meglepo-ok-a-hattereben.html Így vedd rá a pasit, hogy részt vállaljon a házimunkában! - Biztos tippek kezelhetetlen férfiakhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110811-igy-vedd-ra-a-pasit-hogy-reszt-vallaljon-a-hazimunkaban.html 4 dolog, ami azonnal szemet szúr a pasinak a lakásodban - És el is üldözihttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110808-4-dolog-ami-azonnal-szemet-szur-a-pasinak-a-lakasodban.html Így még sosem láttad Győrfi Pált! - Valódi házitündér a háromgyerekes szóvivőhttp://www.life.hu/hazitunder/20110728-igy-meg-sosem-lattad-gyorfi-palt-valodi-hazitunder-a.html