készségfejlesztés kreativitás tanulás mondóka gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A picit szinte az első naptól gyakran tartjuk ölben, és gügyögünk neki megnyugtatásként vagy csak mókából. Ebben a biztonságos közegben rengeteget fejleszthetsz is rajta - például azáltal, hogy gügyögés helyett mondókákat ismételgetsz neki.

Már csecsemőkorban is hasznos

A mondókákkal nem lehet elég korán megismertetni a gyereket: egyszerű, ritmusos versikéket már a hasfájással vagy nyűgösséggel küzdő csecsemőnek is ismételgethetsz. Ugyan még nem fogja tudni, mit mondasz neki, de a ritmusra döcögtetés megnyugtatja, és élvezni fogja, hogy az anyukája beszél hozzá. Már ez fejleszti őt, nagyobb korától pedig, amikor elkezd intenzíven figyelni a szavaidra, a mondóka szövege is érdekessé válik.

Thinkstock
Thinkstock


Másfél éves korától az öledbe ültetve bevezetheted a mozgásos mondókákat: a kicsi murisan utánozni is próbálja a kezed, miközben fejlődik a finommotoros mozgása. Kétéves korában a többsoros mondókákat is meg tudja már jegyezni, az óvodában pedig már a hosszabb, bonyolultabb mondókák segítségével taníthatod meg neki például a hét napjait. Az érdekes, vicces rímek nagyon jól jöhetnek, ha az orvosnál ültök és hosszú órákat kell várni, vagy ha unatkoztok egy esős délutánon.

Szórakoztatva tanít

A ritmusos, rímekkel teli mondókák szórakoztatóak, erősítik az anya-gyerek kapcsolatát, a ritmusok megnyugtatják és tanítják a picit. A többféle, mozgásos, döcögtetős mondóka a kicsi összes érzékszervére hat: miközben hallja a hangodat, megfigyelheti, hogyan mozog a szád beszéd közben, vagy próbálhat tapsolni a ritmusra. A több csatornán érkező ingerek összekapcsolódnak az agyban, és fokozzák az agykérgi kapcsolatok épülését. A mondókák közben ezen kívül a picik az egyre hosszabb ideig tartó koncentrálást is folyamatosan tanulják. Mindeközben a tanulás folyamata szinte észrevétlen, nincs erőltetés, csak vidám móka és kacagás anya karjai között.

A mondókák fejlesztő ereje

A rímek az agykérgi kapcsolatok mellett sok egyéb folyamatra hatnak serkentőleg. A testtudat, a mozgáskoordináció, az egyensúly-, nyelv- és ritmusérzék, a szókincs, a memória, az asszociáció mind-mind fejlődik mondókázás közben. Különböző rímeket választhatsz a testséma fejlesztésére, ami a későbbi írás-olvasás megtanulásában lesz segítség. Az anyanyelv szépségeit is könnyű megismertetni a picivel, pláne, ha kicsit később vagy nehezebben beszél, mint a kortársai. A logopédusok speciális versikéket szoktak beszédzavaros gyerekeknek ajánlani, ami a megfelelő hangok automatizálásában is segít.

10 szórakoztató, mégis hasznos mondóka

Akkor is érdemes mondókázni, ha kiválóan beszél a gyermeked. Az üzletekben számtalan mondókáskönyv közül választhatsz, de az interneten is találni rengeteget. Az alábbi tíz szórakoztat és fejleszt is egyben.

1. Orrdörgölő - pici babával lehet játszani, miközben összedörgölitek az orrotokat

Én is pisze, te is pisze,
Gyere, pisze, vesszünk össze!

2. Arcsimogató - az öledbe ültetett kicsi haját, arca részeit, nyakát simogathatod, csikizheted

Zöld erdő (haja)
Sík mező (homloka)
Pillangó (szemei)
Szuszogó (orra)
Tátogó (szája)
Itt lemegy (nyakához)
Itt megáll (hasához)
Itt a kulacs, itt igyál!

3. Kézsimogató - a kezénél kezdve a nyakán, pocakján át szaladhat a nyulacska csiklandozva

Kerekecske, dombocska,
Itt szalad a nyulacska.
Erre megyen, itt megáll,
Itt egy körutat csinál,
Ide bújik, ide be,
Kicsi gyermek keblibe.

Thinkstock
Thinkstock



4. Lovagoltató - a térdeden ülve döcögtesd a babát

Hőc, hőc, katona,
Ketten ülünk egy lóra,
Hárman meg a csikóra,
Azzal megyünk Budára,
A budai vásárra.

5. Nyuszis ugrálós mondóka - az elmondottakat utánozzátok

Nyuszi fülét hegyezi,
Nagy bajuszát pödöri,
Répát eszik: rop, rop, rop,
Nagyot ugrik: hopp, hopp, hopp.

6. Kis kezem - a fekvő gyerekkel játszhatjátok

Mit csinál a kis kezem?
Simogat kedvesen,
Ütöget mérgesen,
Csiklandoz viccesen,
Csípked hegyesen,
Táncol ügyesen.
Na mit csinál a kis kezem?
Te is tudod, mondd velem!

7. Óriás

Ilyen nagy az óriás:
Nyújtózkodjunk kispajtás! (nyújtózkodás)
Ilyen kicsi a törpe:
Guggoljunk le a földre! (guggolás)

8. Napsoroló - ovisoknak

Hétfőn hentereg,
Kedden kecmereg,
Szerdán szendereg,
Csütörtökön csak csücsül,
Pénteken párnára dűl,
Szombaton szundít szorgosan,
Vasárnap horkol hangosan.

9. Simkó Tibor: Kabóca - játsszátok el, keressétek az egeret

Bice-bóca kabóca,
ég a lámpa kanóca,
de be hozzánk ne gyere,
mert a szomszéd egere
itt lapul az ágy alatt:
elkapja a lábadat!

10. Weöres Sándor: Kocsi és vonat - döcögtesd a ritmusra

Megy a kocsi, fut a kocsi:
patkó-dobogás,
Megy a vonat, fut a vonat:
zúgó robogás.

Vajon hova fut a kocsi?
Három falun át!
Vajon hova fut a vonat?
Völgyön, hegyen át!

Zim, zim, megy a gép, megy a gép,
fut a sinen a kerék,
forog a kerék.
Zum, zum, nagy az út, nagy az út,
fekete az alagút,
a masina fut.

Így tanítsd meg az apróságot a pénzzel való bánásmódra!http://www.life.hu/anyaskodj/20111016-igy-tanitsd-meg-az-aprosagot-a-penzzel-valo-banasmodra.htmlAgresszivitást keltő játékok - A te gyereked mivel játszik?http://www.life.hu/anyaskodj/20111006-agresszivitast-kelto-jatekok-a-te-gyereked-mivel-jatszik.htmlÍgy tartsd ellenőrzés alatt a gyereket a világhálón! - A legjobb virtuális bébiszitterekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110917-igy-tartsd-ellenorzes-alatt-a-gyereket-a-vilaghalon-a.htmlÍgy neveld önállóságra a gyereket! - Ha már nem jár napközibehttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110912-igy-neveld-onallosagra-a-gyereket-ha-mar-nem-jar.htmlFolyton sír a baba? - Hatékony módszerek a csecsemő megnyugtatásárahttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110527-folyton-sir-a-baba-hatekony-modszerek-a-csecsemo-megnyugtatasara.htmlÍgy lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.