Az ókorban a nők veszélyes főzetekkel változtatták meg a hajuk színét. A 20. században rövidebb lett a procedúra, a hajfestékben használt vegyi anyagok viszont a mai napig kórházba juttathatják azokat, akik nem elégedettek a természetes hajszínükkel. Akkor most fessük a hajunkat, vagy inkább szokjunk hozzá a genetikai örökségünkhöz, és hagyjuk magunkat tisztesen megőszülni? A kérdésre a szakértők válaszoltak.


Az ókor óta festjük


A nők mindenkori hiúságát jól mutatja, hogy az asszonyok már az ókorban bevállalták a közel sem kockázatmentes hajfestési procedúrát. A római nők a barbár népek szőke hajzuhataga láttán maguk is világos tincsekre vágytak. Kecskefaggyúból és bükkfahamuból készült szappannal mosták a hajukat, amely így szőkére vagy vöröses árnyalatúra fakult. (Aki megtehette, a foglyul ejtett germán nők hajából készült parókát viselt inkább.) A sötét középkorban a fekete és a gesztenyebarna hajat tartották szépnek. Itáliában a reneszánsz idején a sűrű, szőke haj volt a divat. A kívánt színt úgy érték el, hogy órákat töltöttek a napon (tudták, hogy a nap kiszőkíti a hajat), a hatást pedig különböző főzetekkel fokozták. Egy 1596-ból származó recept szerint a lúgban forrósított kámfort bukszuslevéllel, bukszuság forgácsával, vérehullató fecskefűvel, árpaszalmával, tölgyfaforgáccsal, csillagfürttel és borsó lisztjével főzték össze. Az így készült koktél vörössé változtatta a tincseket. A rokokó idején a paróka egy időre megoldotta a hajszín kérdését. III. Napóleon felesége, Eugénia császárné korában viszont már nem volt divat a vendéghaj, ezért ismét az otthon készült főzettel érték el a nők azt a vörösesszőke árnyalatot, amelyet az uralkodó neje hozott divatba. Az órákig tartó, sokszor balul sikerült procedúrát csak a 20. század elején váltották fel biztonságosabb módszerek, de a hajfestés még a 21. században sem teljesen veszélytelen.

http://en.wikipedia.org
Eugénia császárné - 1857; Simonetta Vespucci  - 1476-1480 körül

Mit mond az orvos?

Bőrgyógyász szakértőnk, dr. Kaszab Csilla orvosi szempontból sincs a hajfestés ellen - ő maga is melíroztatja a haját -, viszont óva int a drasztikus változtatásoktól, ahogy a tartós, sok éven át tartó hajfestéstől is. "A hajfesték roncsolja, tönkreteszi a haj szerkezetét, és a hajhagymákat is károsítja. Minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb hajhagymánk van, a ritkulás folyamatát a tartós hajfestés tovább erősíti" - mondja. A praxisában a leggyakrabban olyan páciensek fordulnak meg, akiknél a tartós hajfesték okozott allergiás reakciót. A bűnös a PPD (para-fenilén-diamin) nevű, erősen allergén összetevő, amely, mint mondja, még az egyes biónak hirdetett termékekben is felellhető.

Thinkstock

A hajfestés után néhány nappal a szépülni vágyó alany egyszer csak azt veszi észre, hogy bepirosodik a bőre, viszketni kezd, komolyabb esetben a szem és a száj körül felhólyagosodik a bőre. Ezt hívják szaknyelven allergiás kontakt dermatitisznek, amely egy gyulladásos bőrbetegség, kiváltója pedig a kémiai allergén anyagok. "A megoldás az lenne, hogy mindenki allergiatesztet végez vagy végeztet hajfestés előtt" - mondja a doktornő. Erre a lépésre egyébként az otthoni hajfestékek használati utasításában is figyelmeztetnek, és pontos leírás szerepel, hogyan kell a tesztet végrehajtani. A kérdés csak az, hogy vajon hányan veszik a fáradságot erre. Valószínűleg nem elegen, pedig a bőrpirosodásnál és a viszketésnél sokkal súlyosabb reakciók is felléphetnek. Kialakulhat ödéma, majd azt követően fulladásos állapot is fellépett. A legtöbben ilyen esetben azonnal kórházi kezelésre szorulnak. "Ilyen nem egyszer vagy kétszer fordul elő évente, hanem sokkal gyakrabban" - mondja dr. Kaszab Csilla. Vajon megoldás lehet a természetes hajfesték, mint például a henna? A doktornő szerint ez sem biztos módszer, hiszen "csak azért, mert valami természetes alapanyagokból áll, még létrejöhet allergiás reakció".ThinkstockMit mond a fodrász?

"Ma már léteznek olyan tartós hajfestékek, amelyek használata kizárja az allergiás reakció kialakulását" - mondja Márton Gábor, a Hajas Szalon fodrásza."Az emberek ugyanis két dologra allergiásak, amikor hajfestékről van szó: a festékpigmentekre, amelyek minden hajfestékben benne vannak, és az ammóniára." Ha az előbbi áll fent, akkor az illető egyik termékkel sem tud majd hajat festeni. Az utóbbira viszont megoldás az ammóniamentes, olajos bázisú tartós hajfesték, amely néhány éve piacon van" - tudtuk meg Gábortól. Ezzel a termékkel még a terhes nők is festhetnek hajat, mert eddig a belégzés során véráramba került és a magzat egészségét veszélyeztető ammónia nincs jelen a termékben. A kismamáknak csak arra kell vigyázniuk, nehogy a festékpigmentekre legyenek allergiásak. "Ezt egyébként egy egyszerű bőrteszttel ki lehet szűrni, amelyet az 1950-es évek óta szinte elvileg minden országban kötelező végrehajtani a fodrászatokban. Nyugaton általában be is tartják ezt a szabályt, itthon kevésbé, az otthoni hajfestésről nem is beszélve!" - mondja fodrász szakértőnk, aki egyébként a fodrászüzletben történő hajfestést támogatja. "Nem azért, mert magam is fodrász vagyok, de ha belegondolunk, akkor a szalonokban szakemberek dolgoznak. Először is diagnosztizálják a vendég haját, és ez alapján választják ki a megfelelő hajfestéket, amely az elképzeléseknek megfelelő színt eredményez.Thinkstock

Az otthoni hajfestékekkel az a baj, hogy egy adott ország átlagához igazítják; átlagos hajmennyiséget és hajminőséget vesznek alapul. Ha viszont egy kicsit is eltér a haj ettől, akkor nem lesz esztétikus a végeredmény." Gábor azt is elmesélte, hogy a közönségtermékek - tehát amit mi is megvásárolhatunk bármelyik illatszerüzletben vagy -osztályon - jó 5-6 évvel le vannak maradva a legújabb fejlesztésektől. A gyártók ugyanis mindig a professzionális, fodrászatokban használt termékekbe teszik a legújabb innovációkat. Őt hallgatva biztosak vagyunk benne, hogy érdemes a profiknál maradni minden tekintetben.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!Márton Gábort megkérdeztük az idei trendekről is: létezik egy bevállalósabb, nőiesebb vonal, amely az élénkvörös színre épül. Emellett jelen van egy hűvösebb, világos színekre épülő irányvonal, amelyben a hideg szőke hajszín, leheletnyi hamvas, már-már violás melírt kap. A harmadik az aranyfényű színekre épül. Ezek közül a legerősebb az aranyszőke, amelybe 2-3 másik, világosabb szőkét melíroznak. "Én magam nem törekszem arra, hogy a hajtőtől a hajvégekig homogén színt hozzak létre. Sokszor nem is a hajtőtől melírozom a vendégeim haját, és szeretem meghagyni a haj színének természetes játékát. Nálam a legtöbben a hűvös barna és az aranyszőke árnyalatokat kérik nagyon pici melírrel. Észrevettem, hogy hiába találnak ki a nagy cégek különböző trendeket, ha egy híresség nem hordja úgy a haját, akkor az emberek nem kattannak rá."