Vajon mit tanulhatnának stílustanból a magyar pasik Vincent Casseltől, Daniel Craigtől vagy Ryan Goslingtól? Úgy sejtjük, nagyon is sokat. A helyzet viszont ma már közel sem olyan elkeserítő, mint néhány éve. Ebben erősítettek meg bennünket Kiczing Attila és Horváth László, az elsősorban férfiaknak szóló HeStyle divat- és stílusblog szerzői, akik a magyar férfiak öltözködéséről is véleményt mondtak.


"Az öltözködésről már nem ciki beszélni!"

Attila és Laci 2008 óta írja és szerkeszti a HeStyle blogot. Ez az egyik legolvasottabb magyarországi stílusblog, amely elsősorban pasikat céloz meg, így lehetetlen, hogy ne legyen véleményük a magyar férfiak öltözködéséről. Mindketten egyetértenek abban, hogy általános képet nem lehet alkotni és nagyon vegyes a kép. Szerintük a fiatalabb generáció nyitottabb, fogékonyabb az újra. Mivel egyre több elérhető áru, divatos ruhát lehet kapni itthon is, egyre többen vannak, akik jól öltözködnek. "A divatirányzatok követése terén nem vagyunk akkora lemaradásban, mint a saját stílus kialakításában. Azért látszódnak pozitív változások, jó irányba haladunk. A fiúk, ha nem is tudatosan, de figyelnek a trendekre, és a megjelenés, a ruhavásárlás, az öltözködés fontos eleme a hétköznapoknak, amiről már nem ciki beszélni, sőt!" - mondja Laci. "Persze van egy réteg, amely már sosem fog megváltozni, de jó látni, hogy egyre többen jönnek rá, hogy nem a mackónadrág, sportcipő és a hat számmal nagyobb felső kombinációja a menő és a férfias" - teszi hozzá Attila.


HeStyle


Ha nem érdekel, az sem baj

Az emberek többsége 55 százalékban a másik ember külseje alapján ítél. A másik emberről történő első benyomás kialakítása néhány másodpercnél több időt nem vesz igénybe, de annál nehezebb módosítani. Ennek ellenére sem Attila, sem Laci nem gondolja, hogy meg kellene győzni bárkit is a stílusosság fontosságáról. "Ez olyan, mint a reneszánsz festészet: vagy érdekel valakit, vagy nem - utóbbival sincs baj. Az egyedi stílust már rengetegen próbálták szavakba önteni, én úgy tekintek rá, mint az önkifejezés egy eszközére, ami egy rendkívül érdekes és izgalmas dolog" - mondja Laci. Szerzőpárja, Attila azt is elmondja, hogy "a férfi nem attól stílusos, hogy milyen drága ruhákban jár és hogy mennyire követi az éppen aktuális trendeket. Az a fontos, hogy úgy öltözzön, hogy az passzoljon hozzá (mind stílusban, mind méretben), és ami a legfontosabb: legyen ápolt. Stílusos férfi nem létezik ápolatlan külsővel."Az első az összhang, a második az alapdarabok

A HeStyle blog szerzői elárulták, hogy rendszeresen kérnek tőlük segítséget az olvasóik az öltözködésükkel kapcsolatban. Általában arról érdeklődnek, hogy egy-egy termék hol és mennyiért kapható, de stílustippeket és tanácsokat is szívesen olvasnak. Mi arra voltunk kíváncsiak, mit kell tennie egy férfinak, aki jól szeretne kinézni. Attila szerint az első az összhang. "Olyan ruhadarabokat válasszon, melyek passzolnak a hajához, bőréhez és az egyéniségéhez. Nem feltétlenül kell az utolsó divat szerint öltözködni. Olyan ruhákat hordjon, amelyekben jól érzi magát, amelyekben önmaga tud maradni." Azért nem árt, ha rendelkezik néhány megfelelő méretű, semleges színű alapdarabbal is, mert - ahogy Laci mondja - ezekre sokkal könnyebb alapozni. "Ezeket lehet bővíteni az adott évszakra/szezonra jellemző trendeknek megfelelően. És a kiegészítőket se hanyagoljátok! Egy szép bőröv, bőrkesztyű, bőrtáska és selyemnyakkendő is jó, ha van a fiókban."

Most pedig lássuk azt az öt színészt, akiktől bármelyik magyar pasi sokat tanulhatna:Vincent Cassel


Ő tökéletes példa arra, hogy a stílusosság nem a viselettől, hanem a viselőjétől függ. Egyetlen, lazán feltűrt ujjú, hófehér ingben és farmerban is ugyanolyan lehengerlő, mint bőrdzsekiben vagy öltönyben és nyakkendőben.

AFP


Attila szerint:"Le se tagadhatná francia származását, stílusában visszaköszön a letisztult, férfias elegancia. Saját bevallása szerint a 30-as, 40-es évek francia divatja a kedvence, stílusikonnak pedig Fred Astaire-t tartja. A férfiak csak remélni merik, hogy ők is ennyire jól néznek majd ki 40 éves koruk után."Ryan Gosling


Nem tudjuk, hogy csinálja, de minden jól áll neki a kinyúlt nagypapakardigántól kezdve a csokornyakkendőn át a bársonyöltönyig. Megtanítja az egész világgal, hogyan lehet egy férfi úgy stílusos, hogy nem bélyegzik az első adandó alkalommal melegnek.

AFP


Laci szerint:"Az év egyik legnagyobb stílusszenzációja Ryan Gosling. Egész egyszerűen tökéletes. Az öltönyök terén ennyire kifinomult ízléssel egyik színész sem rendelkezik. A magyar férfiaknak a megfelelő méretű ruhák kiválasztása terén még van hova fejlődni, Ryan többek között ezt is mesterien csinálja, ahogy a színeket, mintákat is zseniálisan választja meg."


Johnny Depp


Johnny Depp régi, kiüthetetlen tagja a legjobban öltözötteket összegyűjtő listáknak, pedig stílusa megosztó. Mestere annak, hogyan kell egyedi, megjegyezhető darabokat hordani, és nem fél használni a kiegészítőket sem: a kalapoktól kezdve a sálakon, kendőkön át a gyűrűkig mindent visel.

AFP


Attila szerint:"Johnny Depp sok sztárral ellentétben felvállalja a saját stílusát. Ő tényleg Johnny Deppként öltözködik és viselkedik, nem stylistok és szakemberek alkották meg. A kalap, a kissé fakó farmer és bakancs a védjegyévé váltak."


Zac Efron


A tiniszíveket ripityára törő Zac Efron ma már rövid hajjal, metsző tekintettel az idősebb nők szívét is megdobogtatja. Jó példa arra, hogy senki ne féljen kísérletezni - főleg, amíg megteheti: az öltönyök ugyanúgy a ruhatára részét képezik, mint a vicces, színes pólók.

AFP


Attila szerint:"Mióta kitört a Disney negédes és már-már elviselhetetlenül bájos szerepéből egyre inkább előkerül a saját stílusa. Levágatta a haját, a "tinifiú" imidzs helyett pedig igyekszik minél elegánsabb és stílusosabb összeállításokat hordani. Attól persze még nagyon messze van, hogy stílusikonnak nevezzük, de lehet, hogy 10 év múlva ő lesz sokak példaképe az öltözködésben."


Daniel Craig


Acélkemény - ez jut először eszünkbe Daniel Craigről, aki bebizonyította, hogy Pierce Brosnan után sem kell temetni James Bondot. Minden pasi megtanulhatja tőle, mit jelent a sportosan elegánsnak becézett stílus.

AFP


Laci szerint:"Az embert nem választják ki James Bond szerepére csak úgy. Daniel Craig számos alkalommal szerepelt már a tekintélyes GQ magazin oldalain és különböző divatlapok címlapján. Számomra a kifinomult angol eleganciát testesíti meg mind a filmjeiben, mind a vörös szőnyegen. Az eleganciához az ő esetében sportosság, dinamizmus is társul."A legértelmetlenebb ruhadarabokhttp://www.life.hu/legytrendi/20111027-a-legertelmetlenebb-ruhadarabok.html A 8 legfurcsább anyag, amiből ruha készülhethttp://www.life.hu/legytrendi/20111026-a-8-legfurcsabb-anyag-amibol-ruha-keszulhet.html Téged felizgat a mély dekoltázs - A pasidon?http://www.life.hu/legytrendi/20111013-szexi-vagy-ciki-a-v-nyaku-polo-a-ferfiaknal.html 3+1 karcsúsító őszi trendhttp://www.life.hu/legytrendi/20111021-31-karcsusito-oszi-trend.html Díva vagy jelentéktelen kislány? - A színésznő megmutatta valódi arcáthttp://www.life.hu/legytrendi/20111017-hayden-panettiere-smink-nelkul-kocosan-es-lazan-ment-bevasarolni.html Wow, mi történt veled, Jennifer?http://www.life.hu/legytrendi/20111019-jennifer-aniston-rovid-es-szexi-ruhaban-mutatkozott.html