Így értelmezd a címke jelzéseit a ruhákon - Hogy még évekig szolgáljanak

címke szárítás ruha vasalás tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt a kicsi, sokszor idegesítő cetlit nem véletlenül varrják a ruháidba. A rajta található jelek ugyanis megmutatják, hogyan őrizheted meg őket legtovább jó állapotban: csakhogy ehhez nem árt, ha érted is, mit jelentenek a kis ábrák.

Miért pont cetli?

A gyártóknak is érdeke, hogy a megvásárolt ruha minél tovább szép maradjon. Mellékelhetnének többoldalas és többnyelvű használati utasítást is a különböző ruhákhoz, de sokkal praktikusabb egy sokáig megmaradó, egyezményes jeleket használó piktogramrendszert alkalmazni, amit - elvileg - mindenki azonnal értelmezni tud.

Thinkstock
Thinkstock


A cetliről megtudhatod, hogyan kell mosni, vasalni és szárítani az adott anyagot anélkül, hogy károsítanád. Hasonlóan a közlekedési lámpákhoz, egyértelmű jelek segítenek az eligazodásban, a cetlin található piktogramokat ezért textil-KRESZ-nek is nevezik. Meghatározott sorrendben követik egymást az ábrák, a magyarázatokat is ebben a sorrendben olvashatod.
A Magyarországon is érvényes kezelési útmutató szabvány a következő ábrákat alkalmazza.

Mosási tanácsok - kis mosóteknőt keress

Minden olyan eljárás, ami vízzel kapcsolatos, kis teknővel van jelezve a ruhán. Ebbe a mosás mellett az áztatás, az előmosás, az öblítés és a centrifugálás is beletartozik. A gépi vagy kézi mosáshoz szükséges adatokat a teknőben jelzik, például a maximum mosási hőmérsékletet a teknőbe írt számmal vagy pöttyökkel. Ha legközelebb olyan ruhát veszel, aminek a cetlijén a teknőben egy pöttyöt vagy 30-as számot találsz, ne rakd 60 °C-on a gépbe, mert valószínűleg összemegy.

Wikipedia
Wikipedia

Ha a teknő alatt egy vonalat látsz, az kíméletes mosást jelent, ha két vonalat, az nagyon óvatos, kímélő programos mosást igénylő anyagot mutat. Ha a teknőben a szám és vonalak helyett egy vízbe merülő kezet találsz, akkor csupán kézzel és langyos vízzel moshatod az adott ruhát, és a dörzsöléssel, csavargatással is nagyon vigyázz. Ha a teknőben még kéz sincs, azaz üres, az azt jelenti, hogy nyugodtan mosd az anyagot úgy, ahogy kedved tartja, mert nem kényes.

Fehérítés - figyeld a háromszöget

A mosás során vagy után következő fehérítés szabályait a háromszög jelzi a cetlin. Ha üresen látod, akkor bármilyen - klóros, peroxidos - fehérítés engedélyezett. Ha csupán a klórt tiltja, azt a háromszög belsejében, a bal oldalával párhuzamos vonal jelzi. Ha csupán azt engedélyezi, akkor Cl felirat van a háromszögbe írva. Ha semmiféle fehérítés nem tenne jót, akkor egy nagy x-szel van áthúzva a háromszög.

Wikipedia
Wikipedia

Szárítás - négyzetben az információk

A különböző szárítási utasításokat kis négyzet jelzi, amit időnként egyéb rajzokkal is kiegészítenek. Például a négyzetbe rajzolt kör a ruhaszárítógépet engedélyezi, az abban található pöttyök pedig a hőfokot jelölik. A három pötty a legmagasabb, az egy pedig a lehető legalacsonyabb hőfokot jelenti, ha nem látsz pöttyöt, az bármilyen hőfokot megenged.

Wikipedia
Wikipedia

Ha a négyzetbe rajzolt kört áthúzva látod, akkor ne tedd szárítógépbe a ruhát, mert tönkreteheti. A sima négyzetbe rajzolt vonalak is szárítási lehetőségeket jelölnek: ha egy vízszintes vonalat látsz benne, az azt jelenti, hogy sima felületen szárítsd a ruhát, és lehetőleg ne akaszd fel, mert kinyúlhat. A függőleges vonalak pedig pont az utóbbit ajánlják, centrifugálás nélkül. Ha a négyzet tetején egy kicsi, fejére fordított háromszöget látsz, az is függőleges szárítást jelent, de kicsavarva.

Vasalás - kicsi, pöttyös vasaló tájékoztat

A kis vasaló a cetlin értelemszerűen vasalási instrukciókkal lát el. A pöttyök a hőmérsékletet jelzik, egy pötty 110 °C-ot, a kettő 150 °C-ot, a három pötty pedig 200 °C-ot is megenged. Ha nem látsz pöttyöt a vasalóban, viszont egy nagy x-szel át van húzva, akkor az az anyag egyáltalán nem vasalható. Ha a vasaló felett vonalakat látsz, azzal a gőzt próbálták jelezni, azaz gőzölős vasalóval is nekieshetsz az anyagnak, ha ez át van húzva, akkor ne használj gőzölést.

Wikipedia
Wikipedia

Vegytisztítás - a kör ad útmutatást

A kör alakú jelzés a vegyi tisztítás szabályait jelzi, a használható vegyszert pedig betűk mutatják. Ezeket is jó tudni, bár igazán a ruhatisztító dolgozóinak fontos. Az A betű az összes általában használt szerves oldószer használatát megengedi, az F betű a szénhidrogéneket, a P betű pedig a perklór-etilént engedélyezi. Ha F betűt látsz, az kényes anyagra utal, melynél csak nehézbenzint és fluorszénhidrogént ajánlott alkalmazni. Ha a betűk alatt még vonalat is látsz, az további megkötéseket jelent, például a szárításnál vagy a hőmérsékletnél. Ha a kör nemes egyszerűséggel át van húzva, akkor ne add be vegytisztítóba.

Wikipedia
Wikipedia

Így moss, hogy ne kelljen vasalnodhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111116-igy-moss-hogy-ne-kelljen-vasalnod.htmlLáthatatlan ruhaszárítók: így találd meg a tökéletes típust a lakásodba!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20101110-nem-muszaj-a-nappali-kozepen-szaritani-a-fehernemut.htmlRuhafelújítás egyetlen borotvával - Bevált házi praktikák a tökéletes ruhatárérthttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111014-ruhafelujitas-egyetlen-borotvaval-bevalt-hazi-praktikak-a-tokeletes-ruhatarert.htmlZsírégető házimunkák: megnéztük, melyik fogyaszt a leggyorsabbanhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111012-zsiregeto-hazimunkak-megneztuk-melyik-fogyaszt-a-leggyorsabban.htmlTitkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.htmlÍgy lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.