A karácsony nem karácsony bejgli nélkül! Ha azonban nem szereted a hagyományos diósat vagy mákosat, vagy ha az idén inkább valami különlegeset sütnél, próbáld ki szuper bejglireceptjeinket!


Thinkstock


Az eredeti karácsonyi bejgli receptje

Hozzávalók két rúdhoz:

- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 80 g cukor
- 1 dl tej
- 15 g élesztő
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája a kenéshez
- 10 g porcukor


Morzsold el a lisztet a vajjal és a cukorral egy nagyobb edényben, majd az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, és dolgozd össze a tésztát. Verd fel a tojást egy csipet sóval, majd ezt is keverd hozzá. Gyúrj belőle sima tésztát, és lefedve pihentesd meleg helyen legalább egy órán keresztül.

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát oszd két egyforma részre, nyújtsd mindkét darabot fél centi vékony, 30x35 centis téglalappá. Kend meg az általad választott töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis "keret" maradjon üresen. Óvatosan tekerd fel a tésztát, kend meg tojássárgájával, majd a bejglit süsd sütőpapírral bélelt sütőben körülbelül fél óráig, amíg aranybarna nem lesz. Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Szeletelve, porcukorral megszórva tálald.


A diótöltelék receptje

Hozzávalók két rúdhoz:

- 200 g cukor
- 2 dl tej
- 400 g darált dió
- 2 citrom
- 2 késhegynyi őrölt fahéj
- 40 g mazsola

Főzd szirupsűrűségűvé a tejben a cukrot, majd öntsd a tejszirupot a darált dióra, és keverd össze óvatosan egy nagyobb tálban. Reszeld le a citromok héját, és szórd a dióra, akárcsak az őrölt fahéjat és a mazsolát. Dolgozd össze a diótölteléket, hagyd kihűlni, végül kend a tésztára.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


A máktöltelék receptje

Hozzávalók 2 rúdhoz:

- 160 g cukor
- 2 dl tej
- 240 g darált mák
- 2 citrom
- 60 g vaj
- 2 késhegynyi őrölt fahéj
- 40 g mazsola



Thinkstock


Főzd össze a cukrot a tejjel szirupszerűvé, majd öntsd a darált mákra és a reszelt citromhéjra. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverd a máktöltelékhez, néhány perc kavargatás után tedd félre a mákos krémet, hogy kihűljön. Ha már teljesen hideg, kenheted is a kinyújtott bejglitésztára.


A diós-meggyes vagy mákos-meggyes töltelék receptje

Hozzávalók 2 rúdhoz:

- 800 g cukros darált dió vagy cukros darált mák
- meggykompót ízlés szerint
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- néhány csepp rum vagy rumaroma
- 1 dl meggykompótlé

A cukros darált diót vagy mákot keverd össze a fahéjjal és a szegfűszeggel. Hogy a töltelék kenhető legyen, öntsd hozzá először a kompót levét, a rumot vagy a rumaromát, kevergesd egy kicsit, majd szórd bele a meggyszemeket is. Mivel ez a töltelék hidegen készül, nincs szükség várakozásra, azonnal kenheted a bejglitésztára.

Gesztenyés karácsonyi különlegesség

Hozzávalók 2 rúdhoz:

- 500 g mirelit gesztenyemassza
- 200 g vaj
- 100 g cukor
- 30 g mazsola
- 1 tojássárgája

Olvaszd fel úgy a mirelit gesztenyemasszát, hogy már ne legyen fagyos, de maradjon hideg. Eközben keverd habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával, majd dolgozd össze a gesztenyével. Ha a gesztenyetöltelék már összeállt, szórd bele a mazsolát, keverd még egy keveset, majd megkenheted a tésztát a töltelékkel.



Az omlós, illatos karácsonyi pulyka titka - Plusz receptek a töltelékhezhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111213-az-omlos-illatos-karacsonyi-pulyka-titka-plusz-receptek-a.html 5 édes-krémes sütirecept karácsonyrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111213-5-edeskremes-sutirecept-karacsonyra.html Látványos karácsonyi fénydekorációk saját kezűleg - Ünnepi ragyogás a lakásbanhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20111213-latvanyos-karacsonyi-fenydekoraciok-sajat-kezuleg-unnepi-ragyogas-a-lakasba.html Ötletes karácsonyi ablakdekorációk - Fillérekből összehozhatodhttp://www.life.hu/hazitunder/csinaldmagad/20111209-otletes-karacsonyi-ablakdekoraciok-fillerekbol-osszehozhatod.html Így készíts szaloncukrot házilag! - Plusz három ehető karácsonyfadíszhttp://www.life.hu/hazitunder/20111207-igy-keszits-szaloncukrot-hazilag-plusz-harom-eheto-karacsonyfadisz.html