Vannak, akik a terhesség 12., mások a 15. hetét tartják vízválasztónak: nincs mese, be kell szerezni néhány kifejezetten kismamák számára kialakított ruhadarabot. Télen a felsőruházat terén a speciális kabátot, az alsók közül a nadrágot nehéz megkerülni. Igazából nem is kell, hiszen a választék egyre nagyobb és divatosabb, és van, amelyiket a terhesség után is viselhetjük.


Ma már nem állja meg a helyét az a végtelenül egyszerű képlet, hogy kismama plusz kismamanadrág egyenlő egy kantáros farmerben lépkedő nőszerű lénnyel. A kényelmes, de csinosnak a legnagyobb jó szándékkal sem nevezhető darabok az évek során a nőiesség iránti igény áldozataivá váltak. Szerencsére ma már itthon is elég nagy a választék a fast fashion üzletláncok kismamaosztályától kezdve a kifejezetten kismamákra szakosodott üzleteken át a kis darabszámmal dolgozó ruhakészítőkig és divattervezőkig. Egyre több olyan kismamanadrágot vásárolhatunk, amelyről csak a fölötte gömbölyödő pocak árulja el, hogy speciális darabról van szó.


Thinkstock


Kati (29) - 21. hét

"Mindenképpen szerettem volna kismamanadrágot, mert azt hallottam, hogy nagyon kényelmesek, de a régimódi, kantáros fazon szóba sem jöhetett; a normális nadrágjaimhoz hasonlót kerestem. Biztos, hogy nem lettem volna meg kismamanadrág nélkül, mert a rendes nadrágjaim a harmadik hónap végén, legfőképpen ülő helyzetben szorítottak. A 11. hétben vettem meg az első farmert, aztán később, a 16. hétben vettem még egyet. Egy klasszikus, egyenes szárú farmerem van, egy szűk szárú, ami a csizmába is belefér, és egy kismama-leggingsem, amit jól ki tudok használni a hosszabb pulóvereimmel."

Nem kerül feltétlenül sokkal többe

Akik nemcsak a fazon, hanem az árak miatt is aggódnak, azoknak sem kell kétségbe esniük. Egy jó minőségű darab körülbelül ugyanannyiba kerül vagy kicsit drágább, mint egy átlagos farmer. A kismamaruhákat forgalmazó B.Boom munkatársától megtudtuk, hogy vannak olyan, állítható nadrágok is, amelyek a várandósság egész ideje alatt viselhetők, sőt! A vásárlók sokszor a terhesség után is visszatérnek hozzájuk egy-egy fazonért, annyira megszerették azt.

Ez eddig rendben is van: csinos, jó az ára, de a nadrágok - főleg a farmerek - alapjáraton sem mindig kényelmesek, nemhogy nagy pocakkal. És hogyan lehet a kismamafarmert szülés után is viselni? Mi lesz a beépített bandázzsal? Ma már sokéves fejlesztés áll az olyan nadrágok mögött, amelyek eredménye egy speciálisan szabott csípőnadrág fazon, amely nemcsak - ahogy az előbb említettük - állítható derékrésszel rendelkezik, hanem olyan dupla pamutbetéttel ellátott bandázzsal is, amelyik nincs egybe varrva a nadrággal. Ezt később külön is viselheted majd. A nadrágokon látható fémgomboktól és slicctől sem kell tartani, hiszen ezeknek a díszítésen kívül nincs más funkciója.

Emma (25) - 13. hét

"A 13. hétben vagyok, de már a múlt héten néztem magamnak kismamanadrágot, mert a csípőnadrágjaim szorítanak, és ez ülőmunkánál nagyon kényelmetlen. Az első üzletben, amibe beléptem, szembesültem azzal, hogy az ottani kismamanadrágok csak 36-os méretnél kezdődnek, melyek nekem óriásiak, mivel egy kilót sem híztam az első három hónapban, csak a hasam miatt kellene nagyobbat vennem. Végül egy magyar divattervező 2011-es tavaszi-nyári kollekciójából választottam egy puha pamut, gumis nadrágot, ami egyáltalán nem olyan, mint egy szabadidőnadrág. Ehhez hasonló darabokat fogok még varratni, addig pedig, amikor leülök, inkább kikapcsolom a nadrágom gombját."

Trendi darabok pocakosoknak is

Nem mindenki szeret vagy szeretne hónapokon keresztül farmerben vagy leggingsben járni. A fazonok sokszínűségét mutatja, hogy ma már az idén nyáron is ultradivatos chino szabással vagy az évek óta hódító mély üleppel is kaphatunk kismamanadrágokat. Akinek pedig a munkahelye megköveteli az elegánsabb viseletet, számára is van választék a kifejezetten várandós nők számára készült sötét színű, elegáns nadrágok között.

Thinkstock


Szempontok a vásárlásnál

Ha pontosan tudod, milyen színt, milyen típusú nadrágot szeretnél, akkor jön el az egyik legnehezebb pont: a vásárlás. A helyzetet megkönnyítheted, ha tisztában vagy néhány alapszabállyal. Először is: mindig az eredeti konfekcióméretedből indulj ki. Ha 40-es vagy, ne akarj 42-es nadrágot venni, 44-eset pedig pláne ne! Másodszor: a próba során ne csak álldogálj vagy sétálj a nadrágban, hanem ülj le, hajolj előre, oldalra, mert így derül ki, mennyire érzel nyomást vagy szorítást a hasadon. Ha semennyire, akkor jó úton jársz. A harmadik szabály, hogy elégedettnek kell lenned a látottakkal, mert ha nem tetszik a farmer, és csak azért veszed meg, mert kell egy nadrág, soha nem fogod annyit viselni, hogy megérje az árát. Ne felejtsd el azt sem, hogy a farmer mindig nyúlik fél számot, ezért ha már a vásárlás előtt furcsán néz ki rajtad, akkor ne magadban keresd a hibát, hanem a fazonban.

Kamilla (32) - 24. hét

"Elég hamar kellett vennem kismamanadrágot, mert gyorsan nőtt a hasam. Két üzletben is vásároltam, mindkét helyen 10 000-12 000 forintért árulták őket. Erre nem sajnáltam kiadni a pénzt, de ugyanennyit felsőkért már nem fizettem volna. Egyébként igyekeztem addig hordani a saját cuccaimat, amíg tudtam, de egy idő után vagy slampos utcagyereknek éreztem magam az eggyel nagyobb farmerben, vagy szorított az adott darab. Most legalább azt hiszem, csini vagyok, nem lóg ki a derekam, nem akar leesni a nadrág, nem szorítja a hasamat. Hozzáteszem, lehet, hogy vannak turkálók, ahol lehet kismamanacikat venni, de nekem nincs elég tapasztalatom ezen a téren, viszont nem vagyok híve a hosszas keresgélésnek sem."


Csinos, de meleg téli egyberuhák kismamáknak - Csak egy leggings kell hozzájukhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111201-csinos-de-meleg-teli-egyberuhak-kismamaknak-csak-egy-leggings.html Biztonságos, kényelmes autósülések 22 000 forint alatt - Kicsiknek és nagyobbacskáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111201-biztonsagos-kenyelmes-autosulesek-22-000-forint-alatt-kicsiknek-es.html Extrastabil, helytakarékos etetőszékek 13 000 forint alatthttp://www.life.hu/anyaskodj/20111117-extrastabil-helytakarekos-etetoszekek-13-000-forint-alatt.html Nagy terhesvitamin-körkép - jó a babának, jó a mamánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111123-nagy-terhesvitaminkorkep-jo-a-babanak-jo-a-mamanak.html 100 ezer forint: ennyibe kerül ma egy gyerek Magyarországon - Hálapénzbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111118-100-ezer-forint-ennyibe-kerul-ma-egy-gyerek-magyarorszagon-.html Strapabíró, de ultrakönnyű babakocsik 15 000 forint alatthttp://www.life.hu/anyaskodj/20111115-strapabiro-de-ultrakonnyu-babakocsik-15-000-forint-alatt.html