Bárhol is szülnek a nők a világban, egy dologban egyetértenek: nincs fantasztikusabb érzés annál, mint először a kezükben tartani újszülött gyermeküket. Maga a szülés azonban sok helyen egészen másként zajlik.

AFP

Fekvés helyett függőlegesen

A modern kórházakban bevezetett háton fekvő póz a szülőágyon korántsem nevezhető természetesnek. Legfeljebb praktikusnak, hiszen a szülésznő vagy az orvos kényelmesen és könnyen hozzáfér az anyukához és a babához, jobban tudják ellenőrizni a szülés előrehaladtát, és ha komplikáció merül fel, gyorsabban be tudnak avatkozni. Pedig valójában a függőleges helyzet lenne a természetes, ahogy például Afrika, Dél-Amerika vagy Ázsia egyes területein. Ha ugyanis az anyuka állva, ülve vagy térdelve szül, gyorsabban tágul a méhszáj, a baba magától veszi fel az optimális pozíciót, a fejecskéje könnyen utat talál a szülőcsatornában, ritkábbak a komplikációk, és a kicsi hamarabb világra jön, hála a gravitációnak.


Európában és hazánkban is egyre több kórházban kapnak szerepet az alternatív szülési módok. A leendő anyukáknak már nem kell az egész, hosszú művelet alatt feküdniük. Több intézményben lehetőség van például kádban vagy labdán vajúdni, sétálgatni vagy ülni, ahogy jólesik a kismamának.

Apák és bábák a szülő nő mellett

Természetesen a szülés a nők dolga, de ez nem azt jelenti, hogy az apukajelölteknek kívül tágasabb. Egészen a legutóbbi időkig a szülőszobában csak a szülésznő és az anyuka tartózkodhatott, mindenki mást kitessékeltek onnan, az orvost is csak probléma esetén engedték be. Pedig az anyukának bizony sok bátorítást adhat a kezét szorongató apuka.

Ha minden jól megy, a szülést a bába vagy szülésznő is le tudja vezetni - a különböző kultúrákban mindig is nagy tiszteletnek örvendtek ezek az asszonyok. Régen az ötvenévesnél idősebb nők közül választották ki a bábákat, akik már maguk is túl voltak néhány szülésen. A bábákat Egyiptomban dayának nevezik, akik híresek segítőkészségükről, türelmükről, és csak természetes módszerekkel, szerekkel segítik a szülés lefolyását - például nyugtató és erősítő, kakukkfűből, mentából, fahéjból és szegfűszegből készült teát itatnak a kismamákkal. Marokkóban a qablák olívaolajjal masszírozzák a szülő nők hasát és intim területeit, hogy jobban táguljanak, és a babák szinte maguktól kicsússzanak a szülőcsatornából.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!Csendben és varázsigék közt

A szüléshez kötődő hagyományoknak különösen nagy szerepük van egyes népeknél, hiszen sok helyen úgy tartják, hogy az élet és a halál kéz a kézben jár. Afrikában és Ázsiában több területen az asszonyoknak ezért csendben kell szülniük, nehogy megzavarják a szellemeket. A szülés alatt a bábák különböző rituálékat végeznek, hogy áldást kérjenek az anya és kisbabája számára. Az egyik ilyen rítust például akkor gyakorolják, amikor a baba feje kibújik a szülőcsatornából: a szülésznők ilyenkor megnyitó varázsigéket mormolnak, a köldökzsinór elvágásánál pedig szétválasztó rítust.

AFP

Marokkóban a várandósság alatt a nők nem foghatják össze a hajukat. Indiában is ki kell a kismamáknak bontaniuk szülés alatt a hajukat, emellett le kell venniük az amuletteket, gyűrűket, karpereceket és nyakláncokat, ezen kívül a ház minden ajtaját és ablakát ki kell tárni, hogy a jó szellemek bemehessenek. Mexikóban ezzel szemben minden nyílászárót gondosan be kell zárni. Ez a szokás Franciaországban sem idegen, ott még alaposan be is fűtöttek, így "füstölték ki" a gonosz démonokat. Ázsiában pedig a kisded első hónapjában folyamatosan tűznek kell égnie a házban, ezzel védve az ifjú családot a rontástól.

Köldökzsinór és placenta

A köldökzsinórnak és a méhlepénynek szerte a világon más-más jelentőséget tulajdonítanak. Míg nyugaton ezeket azonnal eltávolítják, addig keleten és délen különleges fontosságot tulajdonítanak nekik, és számtalan rítus fűződik hozzájuk. Van, ahol a placentát pálma- vagy avokádófa alá temetik, hogy a növény gyorsabban növekedjen, ezáltal egészséget, bőséget és termékenységet hozva a családnak. Indiában és Mexikóban a köldökzsinórt kiakasztják a házban, Törökországban pedig megőrzik. Egyes népek megeszik a köldökzsinórt és a placentát, annak reményében, hogy az majd megvédi őket a kólikától és más betegségektől.

Más vidékeken úgy tartják, hogy a méhlepény az újszülött ikertestvére, természetfeletti módon kötődik a kisbabához, ezért megőrzik azt. A Maliban élők szerint viszont a placenta megbetegíti a kicsit, ezért az apának egy kosárba téve el kell temetnie a kimosott és megszárított lepényt, Dél-Amerika néhány régiójában, Koreában és La Réunion szigetén pedig elégetik a placentát. Kambodzsában ezzel szemben egy banánlevélbe csomagolva három napra a csecsemő mellé teszik, ezután pedig a ház padlója alá ássák.

Természetesen szoptatni

Dél-Amerikában az anyák több mint 92 százaléka szoptatja a gyermekét, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben 94,5, míg Afrikában több mint 98 százalékos ez az arány. Európában és hazánkban az ezredforduló óta jött ismét divatba az anyatej, és szerencsére egyre többen választják a szoptatást a tápszerek helyett. A szoptatás előnyeiről ódákat lehetne zengeni, de egy mali közmondás sokkal jobban kifejezi a fontosságát: "Ha nem adod a melledet a gyermekednek, nem adsz neki semmit". De ugyanígy gondolkodnak Sri Lankán is, szerintük az az anya nem szereti eléggé a gyermekét, aki üvegből eteti. Indiában pedig azt tartják, hogy az anyuka a tejjel a gyermek jellemét is táplálja.

Mogyoró és alga a bőséges anyatejért
A nők világszerte jobbnál jobb trükkökkel serkentik a tejtermelődést. Afrikában és Kínában földimogyorót rágcsálnak az anyukák, Japánban az algáknak, Észak-Afrikában pedig a magas kalóriatartalmú ételeknek tulajdonítanak tejfakasztó tulajdonságokat. Elefántcsontparton és Burkina Fasóban pedig a shea-vajas mellmasszázsban hisznek a kismamák.


Túlsúlyosan várandósan - Komoly problémákat okozhatnak a plusz kilókhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120113-tulsulyosan-varandosan-komoly-problemakat-okozhatnak-a-plusz-kilok.html Teherbe esni fogamzásgátló mellett? - A szakértő elárulja, hogyan lehetségeshttp://www.life.hu/anyaskodj/20120110-teherbe-esni-fogamzasgatlo-mellett-a-szakerto-elarulja-hogyan-lehetseges.html 1,77: a bűvös szám, ami elárulja, mekkora az esély a gyerekrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120106-177-a-buvos-szam-ami-elarulja-mekkora-az-esely-a.html Kismamák és a probiotikum - Valóban szükséges?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120105-kismamak-es-a-probiotikum-valoban-szukseges.html