Még a bejáratig sem jutunk, máris tele a kezünk szórólapokkal, és egy ajánlaton is túl vagyunk: ha akarjuk, itt azonnal lefotóznak bennünket. Mi viszont rezignált arccal igyekszünk tovább, mert leginkább arra vagyunk kíváncsiak, milyen ruhát viselnek azok, akik 2012-ben mennek férjhez.

Fotó: Szabó Balázs
Kattints a képre, és nézd meg a ruhákat!


A 2012-es Esküvő Kiállítás és Vásáron járunk a Budapest Kongresszusi Központban, ahol minden adott, hogy akár egy nap alatt leszervezzük az esküvőt. Nagy a stressz mindkét részről - a kiállítók potenciális vásárlókat akarnak, a vásárlók pedig meg akarják találni az igazi ruhát, az igazi gyűrűt, az igazi helyszínt és az igazi zenekart. Ráadásul most sokszor 20-50 százalékos kedvezménnyel csíphetünk meg a helyszíntől, a dekoráción és a ruhákon át egészen a jegygyűrűig mindent. Az épület legnagyobb kiállítótermében is féláron kínálják a strasszokkal telepakolt, nagy abroncsos vagy kedvesen is csak kurvincásnak nevezhető kreálmányokat. Mintha a tavalyi darabokon akarnának túladni a 2012-es szezon kezdetén.


Még a trendek egy része is a múltat idézi. "A fehér ruhán lévő fekete öv vagy díszítés még tavalyról maradt, de idén is nagyon népszerű" - mondják kérdésünkre az egyik standnál. A divatot sokszor befolyásoló hírességek közül Pink volt az, aki 2006-ban fekete öves menyasszonyi ruhát viselt. Úgy tűnik, négy év kellett, hogy mi is értékeljük az akkor még merésznek számító tervezői húzást. Ami a hírességeket illeti, Kate Middleton csipkés, hosszú ujjas esküvői ruhája is hat a 2012-es divatra. Czédly Mónika, a D'Elia Szalon divattervezője trendekről szóló előadásában kiemelte, bár még mindig nagyon sok a vállpánt nélküli ruha, az ujjak - rövidebbek és hosszabbak - szerepe egyre nagyobb a divatban. "Már tavaly is nagyon sok volt a csipke, amely idén is maradni fog. A kétrészes és fűzős fazont inkább a teljes ruha váltja fel. Idén a hatvanas évek újragondolása jellemző. Nagyon sok tüllt, muszlint, organzát használnak, amitől még lágyabbak lesznek a ruhák" - foglalhatjuk össze a tervezőnő gondolatait az újdonságokról, aki azt is hozzátette, hiába diktálják a trendeket, mi kellünk hozzá, hogy ezekből divat legyen. "Ha önök nem használják, nem fog elterjedni."


Fotó: Szabó Balázs
Még több kép a galériában!


Bár a ruhák nagy része még mindig a fehér számtalan árnyalatában pompázik, az általunk megkérdezett kiállítók szerint egyre több színes ruhát lehet látni a katalógusokban. Az egyik helyen a kéket emelték ki, nem véletlenül, hiszen náluk is pont egy világoskék ruhát állítottak ki; máshol a már tényleg szokatlannak számító ciklámen és fekete-sötétzöld ruhát is találtunk. Ahogy megtudtuk, a ruhaválasztás teljesen egyéniségfüggő, aki színes ruhát akar, az úgyis színes ruhát fog választani, de általában nem a színes a jellemző. Ahogy a menyasszonyi ruha stílusok között külön kategóriát képező hagyományőrző sem gyakori egyelőre, pedig Czédly Mónika divattervező szerint vannak olyan tervezők, akik a bocskai mellett magyaros mintákkal és magyar motívumokkal dolgoznak. Meg is kérdeztük a kiállító készítőket erről. Szerintük a bocskait is inkább csak szalagavatóra és ballagásra viszik, mint esküvőre. Nagyon ritka az, ha valaki kalocsai hímzéses ruhában akar férjhez menni.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!

Fotó: Szabó Balázs
Még több kép a galériában!A legtöbben még mindig az abroncsos, "királylányos" ruhára vágynak. Az divattervezőnő szerint azért, mert már kislányként is erről álmodoztunk a legtöbben. Amit viszont érdemes megjegyezni: mindegy, hogy elegáns, klasszikus, romantikus, hagyományőrző, divatos vagy extrém stílusú ruhát választunk, a testalkatunkhoz illő fazont nem elég fejben eldönteni. A vállfán lógó ruha mindig másképp néz ki, mint a testen; a mozgást befolyásolja az anyag, a fazon. Éppen ezért a ruha választásánál azt is tudnunk kell, mennyit fogunk táncolni az esküvőn, mennyit és hol kell mozognunk. És ha ez mind megvan, akkor még mindig borulhat az elképzelés, mert az esküvő stílusának is összhangban kell lennie a ruhával is, a parasztromantikához nem illik a túl extrém tervezői ruha. Ha megvan a stílus, akkor jöhet például a dekoráció, amelyben szintén trendek vannak jelen. Idén nálunk a marabutollas dekor a legmenőbb, de láttunk az asztal közepén méretes vázában úszkáló aranyhalakat is. Megtudtuk azt is, hogy míg az itthoniakat az aranyhalas, tollas dekorációval még le tudnánk nyűgözni, a trendeket diktáló Angliában már nem vághatnánk fel vele. Ott már az ennél letisztultabb dizájn dívik, a tollak helyett pedig épp a hófehér kála a legnagyobb sláger.


Fotó: Szabó Balázs
Kattints a képre, és nézd meg a dekorációkat!


Ha megvan a ruha, az esküvő stílusa, akkor egy dologról még mindig nem szabad elfeledkezni: az esküvő másik főszereplőjéről, a vőlegényről. Bár a férfiakról kevesebbet beszélünk, nekik sincs könnyű dolguk, hogy a rokokó stílust idéző cirádás aranyöltöny, a zsabós ing vagy a most nagyon divatos karcsúsított fazon, esetleg a hagyományos öltöny között megtalálják a magukhoz illőt.