munkásság gyógyszer haláleset koncert életmű Bobby Brown énekesnő Whitney Houston kábítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
48 évet élt mindössze a gyémánttorkú díva - meghalt Whitney Houston. Szakmailag mindent elért, megénekelte mindazt, amit valaki csak kiénekelhet magából, a magánélete viszont kissé sem volt dallamos. Búcsúzzunk tőle méltón!
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!

Dionne Warwick és Whitney
Nézz meg még több képet Whitney életéből! Kattints a képre!

Hamarjában felfedezték, hogy bizony a kis Whitney-nek igen jó a hangja, nem is vacakoltak sokat, 11 éves korától már a helyi gospelkórus tagja volt. Gyorsan és könnyen hozzászokott a színpadhoz, már fiatalon szólókat énekelt, méghozzá nagy sikerrel. A tanulást sem hanyagolta el, egy katolikus leányközépiskolába járt. Itt ismerkedett meg legjobb barátnőjével, Robyn Crawforddal, akit nővéreként szeretett mindig is. Sokan egyébként azt pletykálták róluk, hogy leszbikus viszonyt folytattak felnőttként, ezt azonban soha senki nem bizonyította. Robyn lett egyébként Whitney asszisztense a későbbiekben. No, de ne rohanjunk úgy előre, térjünk vissza a múltba! Whitney tehetsége hamarabb utat tört magának, mintsem betöltötte volna a tizennyolcat. Egészen pontosan 15 éves volt, amikor már a Chaka Khan slágerében, az I'm Every Woman című számban vokálozott. Ha ismerős a szám, az azért van, mert később Whitney feltette ezt a dalt a Több mint testőr című film zenelistájára, így pedig egy csapásra a nagyobbnál is hatalmasabb sláger lett. Én órák óta dúdolom, pedig nem is hallottam még ma.
Vitathatatlanul jó hangja volt már akkor is, arról nem is beszélve, hogy milyen külsővel párosult a muzikalitás! A nyolcvanas évek elején modellként kezdett dolgozni, és egész jól ment neki. Ő volt az első színes bőrű modell a Seventeen magazin címlapján, de a legnagyobb női magazinok hasábjain is szerepelt, és feltűnt egy Canada Dry tévéreklámban is. Bőven megvolt hozzá a szépsége, hogy megéljen a modellkedésből is, neki azonban az énekesi pályán kellett haladnia. Olyan született tehetségnek tartották, hogy nem kellett sokat kilincselnie, mindegyik kiadó és énekes szívesen nyitotta az ajtókat.

Tipp! Sztárok, akik 2011-ben hunytak el! Kattints a galériáért!




Whitney kiállt egyébként a jó ügy mellett is, Nelson Mandela apartheid-ellenes mozgalmát például mindig is támogatta. 1988-ban csatlakozott több más zenészhez, hogy közösen énekeljenek a bebörtönzött Mandela 70. születésnapján a Wembley stadionban, Londonban. Több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek össze a jótékonysági koncerttel. Az énekesnőt azonban nemcsak a színes bőrűek sorsa érdekelte, ott segített, ahol tudott. Megalapította a Whitney Houston Gyermekeknek Alapítványt, aminek fő feladata volt segíteni a beteg, hajléktalan, szegény, alultáplált gyerekeken. Énekelt a külföldön harcoló katonákért és számtalan más jótékonysági eseményen is megjelent. Whitney Houstonnak helyén volt a szíve.

1988-ban rögzítették a nyári olimpiai játékok dalát, a One Moment in Time-ot. Igen, már dúdolom is, nyilván ez sem maradhat ki. Whitney tehát a csúcson volt, minden tekintetben. Szép volt, gazdag és sikeres. Már csak egy szerető férj hiányzott mellőle. Randizgatott egy ideig Randall Cunningham focistával és Eddie Murphy-vel is. Az igazi vad szerelmet azonban az r&b énekes Bobby Brownban találta meg, akihez három év együttlét után 1992-ben feleségül is ment. Egész eddigi életének ez volt a legnagyobb hibája. Az esküvőjük után egy évvel kislányuk született, Bobbi Kristina Brown Houston. Ő az énekesnő egyetlen gyermeke, férjének viszont a negyedik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bobby Brownnal 1994-ben
Nézz meg még több fotót Whitney életéből! Kattints a képre!

Whitney sosem volt az az üldögélős fajta, szeretett és tudott is dolgozni. Ha nem énekelt, akkor éppen mást talált ki magának, 1992-ben még a színészkedésbe is belekóstolt. Ki ne emlékezne a Több mint testőrre! Bevallom őszintén, nekem akkor Whitney neve még semmit sem mondott, a filmet csak azért néztük, mert benne volt Kevin Costner. Meg az a sok jó dal! Ekkor ismertük meg az I Will Always Love You-t , az I Have Nothingot és azt, hogy mennyire élesek a szamurájkardok. Színészi teljesítménye miatt nem dicsérték halálra Whitney-t, egyesek szerint nem is játszott semmit a filmben, pont olyan volt, amilyen amúgy is. Egy azonban bizonyos: óriásit kaszáltak a filmen! Nemcsak a mozijegyeken, hanem a filmzenén is. Abban az évben az összes létező lista első helyén állt, és alig egy hét alatt a karácsonyi időszak előtt 1 millió példányban kelt el a lemez. Azóta is benne van a világ top 10 legkelendőbb albumában. Azt nem is kell mondanom, hogy a Grammyn ismét tarolt, 3 díjat is hazavihetett. Ekkora vagyonnal 1993-1994 között már a harmadik legtöbbet kereső nő volt Oprah Winfrey és Barbra Streisand mögött.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Whitney a Több mint testőrben
Még több fotó az énekesnőről galériánkban. Kattints a képre!

A szorgos éveknek azonban még nem volt vége, határtalan lendülettel gyártotta az újabb és újabb dalokat. 1998-ban jelent meg új nagylemeze My Love Is Your Love címmel, amin azért már érződik férje hatása. Az egész sokkal r&b-sebb lett. Ezen az albumon találkozhatunk egyébként először az Egyiptom hercege animációs film betétdalával, illetve a When You Believe című slágerrel, amit Mariah "hisztéria" Carey-vel énekelt közösen. Másokkal is szívesen közreműködött egyébként, 1999-ben például Cher és Tina Turner társaságában lépett színpadra a Divas' Live'99 koncerten. Énekelt duettet még Enrique Iglesiasszal, méghozzá a Could I Have This Kiss Forever című opuszt, amit kifejezetten szerettem anno. 2001-ben Whitney aláírta a zenetörténelem legnagyobb összegű szerződését: 100 millió dollár értékben. Nem semmi egy nő! A következő években is sorra adta ki a lemezeit, volt, amelyik sikeres lett, volt, amelyik kevésbé.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Duett Mariah Carey-vel
Nézz meg még több fotó Whitney életéből! Kattints a képre!

Karrier az égben, magánélet eközben a padlón. Férje már megismerkedésükkor sem volt az a tipikus anyukák kedvence. Szexuális zaklatással, ittas vezetéssel vádolták többször is, sőt, a súlyos testi sértés sem állt messze tőle. 2003-ban úgy megütötte Whitney-t, hogy letartóztatták egy időre. Nem csoda, hiszen az ilyen züllött életvitelbe simán beleférnek a kemény drogok is. Már a 2000-es években terjedtek a hírek arról, hogy Whitney is drogozik férje hatására, majd a pletykák egyre valószínűbbé váltak. Az énekesnő teljesítménye romlott, egyre zavarodottabb lett a színpadon, elment a hangja, elfelejtette a szövegeit, pont olyan tempóban, ahogy otthon is omlott össze az élete. Végül rehabilitációra ment, ahol elvileg sikerült rendbe jönnie egy időre. Legalábbis ez a hivatalos sztori, aztán ki tudja, pontosan mi történt. Az biztos, hogy az elmúlt években Whitney jószerével csak azért került be a lapokba, mert elhízott, vagy éppen lefogyott, meg hogy sorra törölték a koncertjeit. 2007-ben egyébként elvált férjétől, azóta egyedül élt lányával. Minden erejével próbálta rendbe hozni az életét, szeretett volna visszatérni. 2009-ben új albummal jelentkezett a rajongók és a szakma nagy örömére. Ezután turnéra indult, bár inkább ne tette volna. Sydney-ben a nézők szerint alig bírt énekelni, pihennie kellett a számok közepén, sokszor pedig inkább hagyta, hogy a vokálosok énekeljenek helyette. Látszott, hogy nincsen jól. Tavaly ismét elvonóra ment alkohol- és drogproblémái miatt. Hogy sikerült-e meggyógyulnia, már sosem tudjuk meg.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2010-ben, turnéjának berlini állomásán
Még több kép az énekesnőről galériánkban. Kattints a fotóra!

A híradások most arról szólnak, hogy Whitney Houston meghalt Los Angelesben. Úgy tudni, testőre talált rá hotelszobájának fürdőkádjában. A halál okát pontosan még nem tudjuk, de az elsődleges jelentések szerint megfulladt. Drogot nem találtak a szobában, gyógyszert viszont rengeteget. A körülményeket továbbra is vizsgálják. Helyi idő szerint 15 óra 55 perckor mondták ki a halál beálltát.

Whitney Houston 48 éves volt. Ez idő alatt annyi díjat énekelt össze magának, amennyit még soha egyetlen nő sem. Ezzel pedig a Guinness rekordok könyvébe is bekerült! 2 Emmy, 6 Grammy, 22 American Music Awards, 38 Billboard Music Awards és még sorolhatnám. Összesen 415 díjat kapott életében. Whitney Houston egy rendkívül tehetséges nő volt. Emlékezzünk munkájára szeretettel és tisztelettel! Nyugodjon békében.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Virágok és gyertyák a Beverly Hills-i szálloda előtt
Nézd meg galériánkat Whitney életéről! Kattints a képre!

Whitney Houston élete képekbenhttp://www.life.hu/life/galeria/20120213-meghalt-whitney-houston-kepek-az-eleterol.htmlMeghalt Whitney Houston - Bobby Brown magánkívül van a fájdalomtólhttp://www.life.hu/legykepben/20120212-meghalt-whitney-houston.htmlIsmét elvonókúrán Whitney Houstonhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110510-elvonokuran-whitney-houston.htmlLebukott! Whitney Houston lánya drogozikhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110307-whitney-houston-lanya-drogozik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.