Könnyen gondozható szobanövények, melyeket most szerezz be! - Hamarosan virágokat hoznak

virág növény gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már egyre jobban várod a tavaszt, ajándékozd meg magad a következő, mutatós szobanövények egyikével! Gondozásuk nem igényel kertészeti szakértelmet, de ha egy kicsit odafigyelsz rájuk, hamarosan virágokkal örvendeztetnek meg.
Nárcisz

Ha a virágüzletek kirakata sárgába borul a díszes kaspókban növekvő nárciszoktól, biztos lehetsz benne, hogy itt a tavasz. Bár a nárcisz elsősorban a kertben érzi jól magát, cserépben is csodás, és könnyen gondozható. Az egyik legkorábban virágzó dísznövény fényimádó, nem szereti a sötét sarkokat, inkább az ablak közelében tartsd. A nárcisz jól tűri a hideget és a meleget is, de a huzatos, vagy éppen álló levegőjű helyeken nem érzi jól magát. A hagymás szépség nem igényel túl sok tápanyagot, ahogy vizet sem: elég csak akkor locsolni, ha már szárad a cserepében a föld.

Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippje: Hogy sok-sok tavaszon át gyönyörködhess az élénksárga nárciszaidban, 3-4 évente pihentesd meg a hagymákat. Virágzás után szedd ki a földből, tisztítsd meg, majd hűvös, száraz helyen tárold, például kamrában vagy pincében a következő ültetésig.

Törperózsa

A gyönyörű, dús rózsabokrokat a lakásodba is csempészheted, persze kevésbé méretes formában. A népszerű törperózsa a kerti rózsák egyik hibrid változata, amely akár egész évben virágozhat, legszebb bimbóit mégis tavasszal hozza. Bár ez a szépség mini, mégis ültesd minél nagyobb cserépbe, mert szereti a nagyobb "telkeket". Ha van elég helye, kevesebbet kell öntöznöd, mégis gyorsabban fejlődik. Jó minőségű földre van szüksége, de nem különösebben tápanyagigényes, ám amikor virágzik, több tápoldat kell neki. Szereti a fényt, de a tűző napot nem. Vízkedvelő, ezért soha ne legyen száraz a földje, de ne locsold túl, mert lehullanak a levelei.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

A Life.hu tippje: Ha a törperózsák nyújtotta színpompát a kertben vagy a balkonon is szeretnéd élvezni, nyugodtan ültesd ki ezeket a növényeket, tavasztól őszig ugyanis ez a cserepes gyönyörűség a szabadban is jól érzi magát.

Átalakítunk! Vörös démon lett a sportos lányból! Kattints a galériáért!


Szobaliliom

A szobaliliom vagy más néven klívia Dél-Amerikából indulva hódította meg Európát és hazánkat is. Világsikerét elsősorban gyönyörű pirosas sárga vagy narancsszínű virágainak és egyszerű kezelhetőségének köszönheti. Ha elég fényt kap, és kellemesen meleg szobában tartod, már tél végén bimbókat hoz, majd egész tavasszal színpompás virágokkal kápráztat el.

Thinkstock
Thinkstock

Ha már megszerezted a szobaliliomat, fontos, hogy gondosan helyezd el, mert nem szereti a költöztetést és a forgatást. Szereti a fényt, de nem igényli, hogy közvetlenül rásüssön a nap. Szobahőmérsékleten érzi jól magát, de a hűvöset is jól tűri, a fagyot viszont nem állja. Tarthatod folyosón vagy olyan helyiségben is, ahol nem jó a levegő. Szereti a humuszos, jó minőségű talajt, a vizet azonban nem annyira, inkább a szárazabb földben érzi jól magát. Amikor virágzik mérsékelten, ha csak zöldell, ritkán locsold.

A Life.hu tippje: Kicsi vagy nagy, zöld vagy csíkos levelű, kis vagy nagy virágú, sőt, egészen minitermetű fajtájai is van, amely különösen Japánban népszerű.

Kankalin

A kankalin, azaz a primula a tavasz egyik legkorábban virágzó növénye - innen kapta a nevét is, hiszen a latin primula szó elsőt jelent magyarul. Szobanövényként nemesített változatokat árulnak: ezek az egyszerű, mégis csodaszép növénykék nagyon népszerűek. A kankalinok mindenféle árnyalatú virágot hoznak a kéktől a sárgán át a pirosig, emellett egyszínűek vagy színesek is lehetnek. Virágai ráadásul nemcsak szépek, hanem igazán illatosak is. A hűvöset és a fényt szereti, jól érzi magát az ablakban vagy az ablaktáblák között. A kankalinnak fontos a víz, hetente egyszer-kétszer kell öntözni, de sem a tocsogó, sem a száraz földet nem szereti, ezek végzetesek lehetnek a számára.

Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippje: Ha tavasszal elvirágzott, kiültetheted a kertbe vagy az erkélyre, ott hamar újra virágba borul. De vigyázz, a tűző napot nem szereti, a félárnyékos helyeken viszont virul.

Tipp! VV5: majdnem idegösszeomlást kapott, de bejutott a fináléba! Kattints a galériáért!


Korallvirág

Az üde zöld színű, fényes, kerekded, húsos levelű korallvirág színes virágaival az otthonod gyönyörű dísze lehet. A piros, sárga vagy rózsaszín virágú szépség Madagaszkár szigetéről származik, de ma már az egész világon nagyon népszerű. Egyszerű szobanövény, nem igényel különösebb gondozást, jól tűri a fényhiányt, sőt, ha sötétebb helyen tartod, akár télen is virágot hozhat. Legszebb és legnagyobb bimbói mégis tavasszal pattannak ki.

Thinkstock
Thinkstock

A korallvirág legnagyobb előnye, hogy rendkívül alkalmazkodó: éppúgy elvan sötétben, mint közvetlen napfényben, hidegben és melegben, a túlöntözésre viszont érzékeny, csak akkor locsold, ha a földje enyhén megszikkadt.

A Life.hu tippje: Szép virágot keresel a kedvenc vázádba? A korallvirág remek választás. A kis cserepes gyönyörűség virágait vagy bimbóit minél hosszabb szárral vágd le, így rendszeres vízcsere mellett sokáig eláll vázában is.

Tipp! Egy igazi kaméleon a szexi énekesnő! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.