Még a gondolatától is irtózol, hogy a salakon szenvedj, és magányosan ródd a köröket? Változtass a futással kapcsolatos szemléleteden, ez a mozgásforma ugyanis ezer és ezer jótékony hatással bír az egészséged szempontjából.

Több, mint egyszerű testmozgás

Sokan azért kezdenek el kocogni, hogy leadják a súlyfelesleget, de nem ez az egyetlen potenciális előnye a futásnak, hanem az, hogy nagymértékben hozzájárul az általános testi-lelki jólét fenntartásához. "A futás nagyon egészséges, mivel fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli a vitálkapacitást, az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, valamint javítja a szív pumpafunkcióját, és így optimalizálja magát a szívfrekvenciát" - vélekedik Tánczos Zoltán személyi edző, az ELTE-PPK gyakorlatvezető tanára.

Forrás: Thinkstock

A futás az egész szervezetünkre pozitív hatást gyakorol, többek között átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, és emeli a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintjét. Rendszeres futással megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is. Ezeken felül segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

"Azáltal, hogy a futás komplexen átmozgatja az egész testet, javítja az inak, a csontok és az ízületek teherbírását, így megelőzi a csontritkulás kialakulását, valamint hozzájárul a jobb mozgáskoordinációhoz és a helyes testtartás kialakításához" - mondja a szakértő.

Hozd ki magadból a maximumot!

Ha rászántad magad a futásra, érdemes előbb 10-15 perces, gyorsabb ütemű gyaloglással kezdened, majd fokozatosan növelned a terhelést vagy az időtartamot, így előbb-utóbb képessé válsz akár 60 percig is folyamatosan futni. "A betonon való futás nem egészséges, mert túl nagy terhelés érkezik a bokára, a csípőre és a térdekre, ezért célszerű gumis, füves vagy salakos pályát választani, melyek kímélik az ízületeket " - fűzi hozzá a szakértő.

Forrás: Thinkstock

Az olcsó vagy rég elhasznált sportcipő helyett érdemes beruháznod egy jó kiképzésű futó- vagy terepfutócipőre, amit szaküzletekben vásárolhatsz meg. Mielőtt futni kezdesz, feltétlenül konzultálj egy személyi trénerrel, aki az edzésed céljától, illetve az élettani sajátosságaidtól függően megállapítja, hogy milyen pulzuszónában végezd a testmozgást. Ha szeretnéd futás közben kontrollálni a teljesítményedet, érdemes sportórát használod, ami méri a pulzusodat, a tempódat és a megtett távot. Futás közben több kalóriát égethetsz el percenként - átlagosan 600 kalóriát óránként -, mint bármilyen más kardiogyakorlattal, a fogyáshoz pedig elegendő heti háromszor 60 perces edzés, amit kombinálhatsz napi 20 perc sétával.

Jobb kedv, nagyobb teljesítmény

A pszichés előnyök messze felülmúlják a futás fizikai nehézségeit, hiszen közben az előtted álló feladatra koncentrálsz, ahelyett, hogy a magánéleti vagy a munkahelyi problémáiddal foglalkoznál. Amikor lefutod a kitűzött távot, a negatív gondolataid átterelődnek arra a pozitív élményre, amit a teljesítés öröme nyújt. Az aerob típusú gyakorlat hatására dopamin, endorfin és szerotonin nevű hormonok stimulálják a központi idegrendszert, ami euforikus érzést hoz létre, és ennek a gyönyörérzésnek az intenzitása motivál majd arra, hogy újra és újra felvedd a futócipőt. A futás természetes nyugtató, ami kedvező hatást gyakorol az idegrendszer működésére, és jó ellenszere a civilizációs ártalmaknak.

A mentális edzés fontos szerepet játszik a felkészülésben, és számos kiváló technika létezik, például a jóga vagy a meditáció, amivel szellemileg is ráhangolódhatsz az edzésre. A futás legnagyobb előnye, hogy kikapcsolja az elmédet, megtanít leküzdeni a saját akadályaidat, javítja a koncentrációdat, illetve kiválóan alkalmas az önfegyelem fejlesztésére, amit az élet más területein is kamatoztathatsz.

Thinkstock

Így maradj kitartó

Amikor már megszületett benned az elhatározás, hogy egészségesebben élj, nagyon fontos, hogy megőrizd a motivációdat és a lelkesedésedet. Ha csak kisebb célokat tűzöl ki magad elé, sokkal hatékonyabban valósíthatod meg az elképzeléseidet. Kevésbé lesz monoton a futás, ha változatosan állítod össze az edzéstervet, például új helyszíneket keresel, vagy a közeli erdőben kocogsz.

A futás általában nem csapatsport, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak egyedül mozoghatsz. A kitartásban az is segíthet, ha csatlakozol egy hasonló érdeklődésű csoporthoz, esetleg keresel egy nálad tapasztaltabb futópartnert, ami még kellemesebbé és érdekesebbé teszi a testmozgást. A futást kombinálhatod kiegészítő sportokkal is, például úszással, kerékpározással vagy aerobikkal, így búcsút inthetsz az unalomnak, illetve remekül formálhatod az alakodat is.

 Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!